Naslovna / Zdravlje

Čitaoci pitaju: Da li je CT kolonografija ili virtualna kolonoskopija adekvatna zamena za klasičnu kolonoskopiju

Piše: Vesna Stanimirović|9:00 - 06. 05. 2024.

U poslednjih nekoliko decenija medicinska tehnologija napredovala je neverovatnom brzinom, donoseći sa sobom nove metode i tehnike za dijagnostiku i lečenje različitih medicinskih stanja

kolonoskopija Prim. dr. sci. med. Aleksandar Knežević: Virtualna kolonoskopija pruža dobar radiološki pregled debelog creva, ali ipak ima i svoje nedostatke Foto: Shutterstock/Telegraf.rs

Jedno od pitanja koje često pacijenti postavljaju lekaru jeste i to da li je multi-slajsni skener (MSCT) kolonografija poznata i kao virtualna kolonoskopija, adekvatna zamena za klasičnu kolonoskopiju.

Prednosti i mane virtuelne kolonoskopije

Na ovo pitanje odgovor smo potražili od prim. dr sc. med. Aleksandra Kneževića, gastroenterolog i hepatolog, ističući da, iako virtualna kolonoskopija može pružiti korisne informacije o stanju debelog creva, klasična kolonoskopija ili endoskopija ostaje zlatni standard za pregled tog dela probavnog sistema.

Virtualna kolonoskopija pruža dobar radiološki pregled debelog creva, ali ipak ima i svoje nedostatke. Jedan od najvažnijih nedostataka je nemogućnost procene stanja i boje sluznice debelog creva. Promene koje su manje od 1mm iznad sluznice ili one koje su u ravni s njom mogu lako promaći. Osim toga, nemoguće je uzimanje biopsija s promena ili uklanjanje viđenih polipa, što je bitno za patohistološku verifikaciju bolesti – kaže dr Knežević.

Pre odluke važna je konsultacija s lekarom

Naš sagovornik ističe da nakon virtualne kolonoskopije, ako se uoče promene, pacijent ipak mora biti upućen na klasičnu kolonoskopiju kako bi se promene uklonile ili uzela biopsija.

– Takođe, važno je napomenuti da je izloženost zračenju kod virtualne kolonoskopije prisutna u manjim dozama, i da je to značajno kada se planiraju neka druga snimanja. Zato je pri odlučivanju o vrsti pregleda, ključno da se pacijent konsultuje s lekarom, posebno gastroenterologom, kako bi se donela najbolja odluka. Svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke, te je važno uzeti u obzir individualne potrebe, zdravstveno stanje i okolnosti svakog pacijenta – kaže dr Aleksandar Knežević.

Kako izgleda procedura MSCT kolonografije?

CT skener, poznat i kao kompjuterizovana tomografija, je dijagnostička procedura koja se koristi za ispitivanje različitih delova tela, uključujući i debelo crevo ili kolon. Multislajsna skenerska kolonografija je neinvazivna dijagnostička metoda koja daje detaljan i precizan prikaz unutrašnjosti debelog creva (kolona) pravljenjem velikog broja slika iz više različitih preseka. Ispitivanje obično traje 10 do 15 minuta.

Procedura MSCT kolonografije obično izgleda ovako:

  1. Priprema: Pre pregleda, potrebno je da pacijent sprovede određenu pripremu. To uključuje čišćenje debelog creva kako bi se osiguralo da se creva što bolje vide na slikama. Ove pripreme mogu uključivati primenu posebnih laksativa i dijetetskih ograničenja.
  2. Kontrastno sredstvo: Tokom pregleda, pacijent često prima kontrastno sredstvo putem intravenozne linije kako bi se poboljšala vidljivost crevnih struktura. Ponekad se može koristiti i gas (ugljen-dioksid) kako bi se proširio lumen creva.
  3. Skeniranje: Pacijent je postavljen na sto skenera, obično ležeći na leđima ili na boku. CT skener izvršava brze rotacije oko tela pacijenta i prikuplja seriju snimaka debelog creva u različitim ravnima.
  4. Rezultati: Dobijene slike analizira radiolog ili lekar specijalista za radiologiju kako bi se pregledala unutrašnjost debelog creva. Lekar traži abnormalnosti, polipe, tumore ili druge patološke promene.

MSCT kolonografija je korisna za otkrivanje različitih problema u debelom crevu, uključujući polipe koji mogu biti rani znaci upozorenja na raka debelog creva. Ako se tokom pregleda identifikuju sumnjive lezije ili polipi, lekar će preporučiti klasičnu kolonoskopiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Adnan A
19:26, 07. 05. 2024.
Odgovori

Da li se ova MSCT kolonografija radi u BiH i ako se radi koliko kosta taj pregled ?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo