Naslovna / Zdravlje

Listerija se prenosi zaraženom hranom, može da izazove meningitis i prevremeni porođaj, kako da se zaštitimo?

Priredio/la: D. T.|15:25 - 27. 06. 2025.

Može da se razmnožava i u frižideru, što je čini posebno opasnom

listerija Inkubacija obično traje 7 do 30 dana Foto: Shutterstock

Listerija (listerioza) je zarazna bolest i posledica infekcija bakterijom Listeria monocytogenes. U ljudski organizam dospeva uglavnom posle upotrebe mesa i mleka zaraženog bakterijom koja s se razvija na temperaturi nižoj od 0 stepeni Celzijusa, pa do 45 stepeni. Može da se razmnožava i u frižideru, što je čini posebno opasnom. U težim slučajevima infekcija bakterijom Listeria monocytogenes može da se završi meningitisom, prevremenim porođajem, pa čak i smrtnim ishodom.

Načini zaštite od listerije

Osobe sa slabijim imunitetom i trudnice morali bi zato da izbegavaju konzumiranje nepasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda, ali i sve vrste gotove hrane koja se ne zagreva pre upotrebe. Ukoliko se ostaci hrane čuvaju u frižideru potrebno ih je podgrejati, sirovo voće i povrće dobro oprati pod mlazom vode, jer i ono može da bude kontaminirano.

Izaziva bolest koja se zove listerioza

Inkubacija obično traje 7 do 30 dana, a infekcija listerijom ispoljava se kao meningitis, rombencefalitis ili moždani apsces. Simptomi su mučnina, povišena temperatura, ukočen vrat, bol u mišićima, glavobolja, konfuzija.

Listerija izaziva bolest koja se zove listerioza. Nije poznata infektivna doza, osetljive osobe mogu da se razbole i pored toga što je broj bakterija manji od 1.000, napominju stručnjaci. Listerioza je moguća i kod zdravih osoba, ako je hrana masovno kontaminirana listerijom.

Kako dolazi do zaraze

Do kontaminacije listerijom najčešće dolazi u proizvodnim pogonima, bakterija može da se nađe u slabo kontrolisanim odlivima, slivnicima. Stručnjaci kažu da je dovoljno da radnici u čizmama zgaze na bakteriju pa da ona tako dospe u pogon gde se pakuje, sortira ili proizvodi namirnica.

Listeria monocytogenes je slabo patogena, aerobna, gram pozitivna, bakterija koja ne formira spore. Otporna je na zamrzavanje, isušivanje i na povišene temperature. U nauci je poznato 13 patogenih serotipova. Dospeva u hranu preko zemljišta ili vode, ili zaraženog životinjskog mesa.

Lečenje

Lečenje zavisi od brzine dijagnoze i početka lečenja, desi se da se infekcija neotkrije na vreme.
Terapija antibioticima traje 3 do 4 nedelje posle nestanka simptoma. U slučaju infekcija  u trudnoći, antibotici primenjeni na vreme mogu da spreče infekciju fetusa ili novorođenčeta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo