Listerija (listerioza) je zarazna bolest i posledica infekcija bakterijom Listeria monocytogenes. U ljudski organizam dospeva uglavnom posle upotrebe mesa i mleka zaraženog bakterijom koja s se razvija na temperaturi nižoj od 0 stepeni Celzijusa, pa do 45 stepeni. Može da se razmnožava i u frižideru, što je čini posebno opasnom. U težim slučajevima infekcija bakterijom Listeria monocytogenes može da se završi meningitisom, prevremenim porođajem, pa čak i smrtnim ishodom.
Načini zaštite od listerije
Osobe sa slabijim imunitetom i trudnice morali bi zato da izbegavaju konzumiranje nepasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda, ali i sve vrste gotove hrane koja se ne zagreva pre upotrebe. Ukoliko se ostaci hrane čuvaju u frižideru potrebno ih je podgrejati, sirovo voće i povrće dobro oprati pod mlazom vode, jer i ono može da bude kontaminirano.
Izaziva bolest koja se zove listerioza
Inkubacija obično traje 7 do 30 dana, a infekcija listerijom ispoljava se kao meningitis, rombencefalitis ili moždani apsces. Simptomi su mučnina, povišena temperatura, ukočen vrat, bol u mišićima, glavobolja, konfuzija.
Listerija izaziva bolest koja se zove listerioza. Nije poznata infektivna doza, osetljive osobe mogu da se razbole i pored toga što je broj bakterija manji od 1.000, napominju stručnjaci. Listerioza je moguća i kod zdravih osoba, ako je hrana masovno kontaminirana listerijom.
Kako dolazi do zaraze
Do kontaminacije listerijom najčešće dolazi u proizvodnim pogonima, bakterija može da se nađe u slabo kontrolisanim odlivima, slivnicima. Stručnjaci kažu da je dovoljno da radnici u čizmama zgaze na bakteriju pa da ona tako dospe u pogon gde se pakuje, sortira ili proizvodi namirnica.