Naslovna / Zdravlje

Trovanje hranom izazvano bakterijom – kako da očistite organizam

Priredio/la: I. V. |13:00 - 23. 09. 2022.

Kada naše telo akumulira štetene bakterije na različite načine – putem hrane, pića i sirovih namirnica, dolazi do infekcije, trovanja hranom, koje, ako je blaži slučaj u pitanju, može da se leči i u kućnim uslovima

trovanje hranom Listerioza nije ozbiljna kod većine zdravih ljudi Foto: Shutterstock

Trovanje hranom izazvano bakterijom dešava se kada naše telo akumulira bakterije na različite načine – putem hrane, pića i sirovih namirnica. Aktuelni slučaj zabrane dalje distribucije u Srbiji barene kobasice marke „Wudy“ iz Italije, koja je kontaminirana listerija bakterijom, ponovo je u fokus stavio koliko trovanje hranom može da bude opasno, a nekada, nažalost, i smrtonosno.

Trovanje hranom može se lečiti u zavisnosti od težine infekcije

Na sreću, štetne bakterije je moguće očistiti iz tela uz pomoć tretmana poznatih pod imenom detoksikacija organizma, koji se mnogo češće koriste kako bi se podstakao zdrav način života. Kako biste detoksikovali telo od bakterija, stručnjaci podsećaju da je potrebno promeniti  navike u ishrani, piću i životu na ograničen vremenski period.

Listerija infekciju, takođe poznatu kao listerioza, izaziva bakterija Listeria monocytogenes. Ove bakterije se najčešće nalaze u hrani:

  • nepasterizovanim ili sirovim mlečnim proizvodima
  • određeim delikatesima od mesa
  • dinjama
  • sirovom povrću.

Listerioza nije ozbiljna kod većine zdravih ljudi, koji možda nikada neće osetiti simptome ili komplikacije izazvane ovom infekcijom. Međutim, za neke ljude infekcija može da bude  ozbiljna ili opasna po život. Lečenje zavisi od toga koliko je teška infekcija i od opšteg zdravlja čoveka.

Kako se organizam čisti od štetnih bakterija?

Lečenje listerioze kod kuće je slično lečenju bilo koje infekcije koja se prenosi hranom. Težak oblik trovanja hranom zahteva bolničko lečenje, a blaga infekcija može se lečiti i kod kuće:

  • Sprečite dehidraciju tako što ćete piti dosta vode ako dođe do povraćanja ili dijareje. Kako biste očistili telo od loših bakterija, potrebno je da organizam isirate vodom. Pijte najmanje 2 litara vode dnevno. Takođe možete dopuniti unos vode biljnim čajevima bez kofeina
  • Koristite lekove za bolove i temperaturu, kao što su acetaminophen (Tylenol) i nesteroidne antiinflamatorne lekovi (NSAID) kao što su ibuprofen ili naprokxen
  • Tokom oporavka jedite hranu koja se lako vari – banane, pirinač, pire od jabuke i tost. Ograničite začinjenu hranu, mlečne proizvode, alkohol ili masnu hranu poput mesa.
  • Znojenje je dobar način čišćenja tela od bakterija, a najbolje bi bilo ako biste mogli da koristite saunu, oko 20 minuta dnevno. Znijenjem telo može da se oslobodi štetnih  bakterija i toksina. Posle saune se istuširajte kako biste uklonili kontaminirani znoj sa površine kože.
  • Jedite svežu, prirodnu hranu, posebno sveže voće i povrće. Izbegavajte prerađenu hranu koja sadrži dodane hemikalije i šećere. Ako je moguće, jedite organsko voće, povrće i meso koje nije tretirano štetnim pesticidima ili hormonima.
  • Nemojte da pijete alkohol. Kao toksin, alkohol je štetan za proces detoksikacije
  • Izbegavajte višak natrijuma i šećera, kao i kofein. Ovi sastojci mogu da izazovu začepljenje probavnog sistema i onemoguće proces detoksikacije. Umesto toga, birajte svežu, prirodnu hranu.
  • Vežbajte. Redovne kardiovaskularne vežbe podstiču cirkulaciju i pomažu u procesu varenja. To znači da štetne bakterije mogu lakše da se uklone iz tela. Biće dovoljno oko 20 minuta kardiovaskularnih vežbi dnevno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo