Naslovna / Zdravlje

Listerija je retka i veoma opasna bakterija, kako dospeva u hranu i koja temperatura joj pogoduje za razmnožavanje

Priredio/la: D. T.|8:45 - 23. 09. 2022.

Dovoljno je da radnici hodaju preko kontaminiranih područja i da bakterija ostane na obući i da tako dospe u pogon gde se pakuje, sortira ili proizvodi namirnica, najverovatnije je na ovaj način došlo do kontaminacije kobasica, tu je čini mi se najlogičnije objašnjenje – kaže prof. dr Dragojlo Obradović

listerija Listerija je retka i veoma opasna bakterija, koja izaziva bolest koja se zove listerioza Foto: Shutterstock

Listerija je retka, ali veoma opasna bakterija, koja u najtežim slučajevima može da bude i smrtonosna. Bakterija listerija može da se razvija na temperaturi nižoj od 0 stepeni Celzijusa, pa do 45 stepeni. To znači da može da se razmnožava i u frižideru, što je čini posebno opasnom.

Listerija može izazvati trovanje hranom kod osetljivih osoba

Uprava za veterinu zabranila je dalju distribuciju u Srbiji barene kobasice marke „Vudi“ iz Italije, za koju je utvrđeno da je kontaminirana listerijom. Putem sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije dobijena je informacija o kontaminiranosti. Stručnjaci napominju da listerija može izazvati trovanje hranom kod osetljivih osoba. U toku je hitna kontrola uvezenih pošiljki. Dalja distribucija ovih kobasica biće zabranjena, proizvodi koji su dospeli na tržište biće odmah povučeni i neškodljivo uništeni.

– Listerija je veoma opasna bakterija, najčešće se nalazi u slivnicima, odlivima u proizvodnim pogonima hrane u ovom slučaju. Dovoljno je da radnici hodaju preko tih područja i da bakterija ostane na čizmama, obući i da tako dospe u pogon gde se pakuje, sortira ili proizvodi namirnica, najverovatnije je na ovaj način došlo do kontaminacije kobasica, tu je čini mi se najlogičnije objašnjenje – kaže za portal eKlinika prof. dr Dragojlo Obradović predsednik Udruženja mikrobiologa Srbije.

Kako dolazi do kontaminacije?

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda navodi da povrće može biti kontaminirano listerijom preko zemljišta. Hrana se može kontaminirati tokom procesa pripreme. Bakterija se može umnožiti do nivoa da je oboljenje moguće u procesu distribucije ili skladištenja hrane.

– Listerija je opasna bakterija, retko se nalazi, ali kada se pronađe može da izazove ozbiljne probleme. Kontaminacija je moguća i pre i posle termičke obrade, dobijete dobru namirnicu, ali ona se onda kontaminira u procesu pakovanja ili sortiranja – objašnjava prof. Obradović.

Postoje i virusi koji uništavaju listeriju?

Hrana koja nije ohlađena na temperaturi frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od umnožavanja bakterije, ističu stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda. U visoko rizičnoj hrani koja se čuva u frižideru, poput mekog sira, sira od nekuvanog mleka, pašteta, dimljene ribe, narezanog mesa i isečenih suhomesnatih proizvoda, prisustvo listerije u bilo kom broju je značajno za javno zdravlje, jer postoji mogućnost za rast i razmnožavanje tokom skladištenja, precizira Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Postoje i virusu koji uništavaju listeriju, to je retka bakterija, ne toliko učestala kao na primer Ešerihija koli (Escherichia coli), ali kada se pojavi može izazvati ozbiljne probleme pa i smrtne slučajeve – kaže prof. Obradović.

Otporna na zamrzavanje, isušivanje, visoke temperature

Listeria monocytogenes je slabo patogena, aerobna, gram pozitivna, bakterija koja ne formira spore. Stručnjaci naglašavaju da je prilično je otporna na zamrzavanje, isušivanje i na povišene temperature. U nauci je poznato 13 patogenih serotipova. Dospeva u hranu preko zemljišta ili vode, ili preko životinjskog mesa zaraženog bakterijom. Listerija se prenosi upotrebom zaražene hrane, direktnim kontaktom sa životinjama, intrauterino sa majke na dete ili tokom porođaja.

Šta je listerioza?

Listerija izaziva bolest koja se zove listerioza. Nije do kraja utvđena infektivna doza, sve zavisi od serotioa i osetljivosti osobe. Stručnjaci kažu da je osetljive osobe mogu da se razbole i pored toga što je broj bakterija manji od 1.000. Listerioza je moguća i kod odraslih zdravih osoba ako je hrana masovno kontaminirana listerijom.

Stručnjaci naglašavaju da osobe sa slabijim imunitetom i trudnice treba da izbegavaju konzumiranje nepasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda, ali i sve vrste gotove hrane koja se ne zagreva pre upotrebe. U slučaju da se ostaci hrane čuvaju u frižideru potrebno ih je podgrejati, sirovo voće i povrće je potrebno dobro oprati pod mlazom vode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo