Naslovna / Zdravlje

Listerija je česta bakterija u mleku i mlečnim proizvodima koja može da izazove spontani pobačaj

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 09. 04. 2022.

Posledice infekcije ovom bakterijom mogu da budu spontani pobačaj ili prevremeni porođaj, a kada pogodi centralni nervni sistem, dobija se meningitis

Listerija Listerija (listerioza) u u naše telo dospeva putem hrane, često iz mleka ili zaraženog svežeg povrća Foto: Shutterstock

Listerija (listerioza) je zarazna akutna bolest koju izaziva infekcija bakterijom Listeria monocytogenes. U naše telo ona najčešće dospeva kontaminiranom hranom, odnosno zaraženim namirnicama kakve su mlečni proizvodi ili sirovo a nedovoljno oprano povrće. Široko je rasprostranjena, od prirode, preko životinja (sisari, ptice, insekti – paukovi), do hrane.

Listerija i zaražavanje – ko je u posebnom riziku i koji je period inkubacije

Do pojave prvih simptoma od trenutka zaražavanja može da prođe nekoliko dana, ali i duže od toga, čak i nekoliko meseci. Inkubacija obično traje od 7 do 30 dana, a najčešće 21 dan.

Osobe koje imaju veći rizik za zaražavanje su stariji ljudi, trudnice, novorodenčad, oboleli od malignih hematoloških bolesti i imunokompromitovane osobe. Kod takvih slučajeva, do pada imuniteta je došlo usled primene terapije kortikosteroidima ili citostaticima, infekcije HIV virusom ili transplantacijom.

Gde se sve nalazi listerija

Bakterija listerija živi u vodi, na zemlji, u životinjskom izmetu, i u namirnicama kao što su:

Posebno su joj izložene životinje koje žive u grupama, odnosno stadima.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prošle godine se detaljnije bavio istraživanjem više slučajeva infekcije listerijom. Potvrđeno je da se zaraza proširila iz upakovanih mešanih salata različitih proizvođača. Zabeležena su i dva smrtna slučaja, a povlačenje proizvoda počelo je krajem decembra.

Kako dolazi do infekcije

Fetus može da zarazi listeriozom preko posteljice. Do infekcije takođe dolazi i neposrednim dodirom tokom klanja zaraženih životinja. Ljudi se najčešće zaražavaju unosom nedo­voljno termički obrađene hrane bolesnih životinja ili je zagađena njihovim fekalijama (mleko, mlečni i mesni delikatesni proizvodi, riblje, živinsko i goveđe meso, povrće).

Simptomi infekcije listerijom

Razvoj infekcije, njen tok i ozbiljnost zavise od količine bakterija koju smo uneli, stanja našeg muniteta i patogenih svojstava bakterija domaćina. Postoje dva tipa listerije:

  • perinatalna
  • listerija kod odraslih.

Infekcija listerijom u našem organizmu se manifestuje kao meningitis ili meningoencefalitis, rombencefalitis ili moždani apsces. U najvećem broju slučajeva , simptomi su:

  • mučnina
  • groznica
  • bolovi u mišićima
  • dijareja
  • ukočeni vrat
  • glavobolja
  • konfuzija i zbunjenost
  • konvulzije
  • problemi sa ravnotežom

Novorođenče inficorano listerijom može da ima sledeće simptome:

  • groznica
  • povraćanje
  • izostanak apetita
  • razdražljivost

Opasne posledice listerioze

Komplikacije, odnosno posledice ozbiljnijih oblika infekcije koju izaziva ova bakterija mogu biti pobačaj ili prevremeni porođaj. Bolest može da zahvati svaki organ u telu, čak i centralni nervni sistem, kada izaziva meningitis. Posebno predisponirane grupe za zaražavanje su novorođenčad, osobe starije od 70 godina i ljudi sa oštećenim imunitetom (imunokompromitovane osobe). Do najvežeg broja zaražavanja, kažu statistike, dolazi u periodu od maja do avgusta, verovatno zbog prelaska na ražim ishrane sa više mladog, svežeg povrća, i visokih temperatura. Stopa smrtnosti kreće se između 20 i 30 odsto, a 22 odsto infekcija listerijom tokom trudnoće završi se pobačajem.

Dijagnostika i lečenje

Dijagnoza listerioze postavlja se na osnovu izolovanih bacila iz krvi, likvora, amnionske tečnosti i drugih sterilnih uzoraka. Zbog incidence širenja po organizmu, nije dovoljna izolacija bakterije samo iz stolice ili vaginalne flore.

Kao najefikasnija terapija u lečenju se pokazao ampicilin, a zbog boljeg efekta, ponekad ga kombinuju sa gentamicinom. Ovi antibiotici se primaju intravenski, a doze određuje isključivo lekar na osnovu kliničke slike i opšteg stanja pacijenta. Obavezna je upotreba probiotika.

Najbolja prevencija

Najvažnije pravilo prevencije je poštovanje pravila u procesu proizvodnje hrane, od pranja, do temeljne termičke obrade. Značajna je i edukacija rizičnih grupa o izbegavanju uopotrebe nepasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda (trudnice, imunokompromitovane osobe).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo