Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Koliko je bezbedno na svoju ruku uzimati suplemente sa selenom?

5:00 - 17. 09. 2020.

Nazvan po drevnom grčkom imenu za Mesec, selen je element koji u organizmu ima brojne važne uloge i čak štiti od malignih bolesti. Međutim, naučne studije pokazuju da ga ne treba nekontrolisano unositi

Stručnjaci kažu da suplemente selena ne uzimate na svoju ruku Foto: Shutterstock

Piše Milica Simonović

Mada reklame govore suprotno, preporuka iz najnovijih naučnih studija je da selen ne unostite kroz suplemente, nego kroz ishranu bogatu namirnicama kao što su meso, mlečni proizvodi, riba, žitarice i orašasti plodovi

,,Kod ljudi, selen spada u mikorinutrijente’’ navodi biohemičar Robert Krihton sa Katoličkog Univerziteta u Luvenu, u svojoj kultnoj knjizi Principi bioneorganske hemije, objašnjavajući kako selen obavlja funkciju kofaktora za enzime glutation peroksidaze i određene forme tioredoksin reduktaze

Pomenuti enzimi učestvuju u antioksidativnoj zaštiti ćelija, štiteći ih od slobodnih radikala koji dovode do biohemijskih, strukturnih i funkcionalnih poremećaja. Na ovaj način, selen igra izvesnu ulogu u   u mnogim patološkim procesima u organizmu, poput razvoja malignih oboljenja, ateroskleroze i Alchajmerove bolesti. Međutim, najnovije studije pokazuju da primena suplemenata selena „na svoju ruku“ može biti čak i štetna.

Selen kao zaštita od raka?

Poslednjih godina, selen je postao nova zvezda u kulturi „zdravog života“ – svakojaki proizvođači ga reklamiraju kao prirodni lek koji štiti od slobodnih radikala, pomaže u prevenciji od Alchajmerove bolesti i sprečava pojavu raka. Da li suplementi sa selenom zaista imaju tako moćno dejstvo?

Selen je esencijalni mineral koji obavlja važne uloge u ljudskom organizmu, među kojima je najpoznatija ona u sintezi hormona štitne žlezde. Naučna ispitivanja jesu pokazala da postoji povezanost između niske koncentracije selena u krvi i određenih tipova kancera, a slična veza jeste uočena i kod osoba sa Alchajmerovom bolesti.

Visoke doze selena mogu dovesti do karcinoma prostate Foto: Shutterstock

Ideja o unosu selena kroz suplemente

Ova veza dovela je do pretpostavke da bi dodatni unos selena i pre svega, primena suplemenata selena mogla da utiče na prevenciju nastanka ovih oboljenja. Međutim, ova ideja o blagotvornom efektu suplemenata se proširila medijima mnogo pre nego što su objavljeni rezultati istraživanja koja su ovu hipotezu ispitivala. Snažna marketinška kampanja podstakla je masovnu primenu suplemenata, a da za to još uvek nije bilo konkretnih naučnih dokaza..

Ispostavilo se da brojne medicinske studije na kraju nisu dokazale navedenu pretpostavku. U velikom istraživanju koje je obuhvatilo analizu čak 69 studija, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Nature“ u januaru 2016. ispostavilo se da prisustvo selena u krvnoj plazmi ima efekta na prevenciju raka, ali i da „nije pronađena bilo kakva zaštitna uloga suplemenata selena“.

Naučne studije ukazuju na štetnost suplemenata

Dalja istraživanja počela su da otkrivaju i njihovu mračnu stranu. Najnovija istraživanja čak ukazuju na negativne posledice dugotrajne primene preparata selena.

,,Rezultati eksperimentalnih i neeksperimentalnih studija ukazuju da suplementacija selenom može povećati rizik za razvoj dijabetes melitusa tipa 2 u širokom rasponu nivoa izloženosti’’, zaključuje Tomaso Filipini sa svojim istraživačkim timom iz Modene na kraju opširne epidemiološke analize.

Pored šećerne bolesti, u istraživanjima je uočen i povećan rizik za nastanak karcinoma prostate, kao i nekih tipova karcinoma kože.

Unos selena kroz ishranu

Preporuka stručnjaka je da zdrave osobe ne uzimaju preparate selena u smislu prevencije, već da unose potrebne količine ovog esencijalnog minerala raznovrsnom ishranom. Dobar izvor jesu meso, mlečni proizvodi, riba, žitarice i orašasti plodovi.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend