Naslovna / Zdravlje

Prvi put na svetu: U Japanu uspešno izvršena transplatacija plućnog tkiva sa živih davalaca pacijentu teško obolelom od covid 19

Priredio/la: I. V. |17:00 - 09. 04. 2021.

Žena se od covid 19 razbolela krajem 2020, stanje joj se pogorašavalo, ali čak i kad je pobedila virus, 3 meseca je provela na „veštačkim plućima“ jer su njena postala nefunkcionalna. Muž i sin dali su joj delove tkiva, i za neki mesec ona će se vratiti normalnom životu

Zbog teškog oblika covid 19 pluća postala nefunkcionalna Foto: Shutterstock

Lekari u Japanu saopštili su da su uspešno izvršili prvu transplantaciju plućnog tkiva na svetu sa živih davalaca pacijentu sa teškim oštećenjem pluća od covid 19. Nova pluća dobila je žena iz japanskog zapadnog regiona Kansai, koja se trenutno oporavlja posle operacije koja je trajala 11 sati, navodi se u saopštenju Kyoto University Hospital, kao i da su u stabilnom stanju i njen suprug i sin, koji su joj donirali delove pluća.

Ova vrsta transplatacije je obavljena prvi put na svetu

Univerzitetska bolnica je saopštila da je ovo prva transplantacija plućnog tkiva na svetu sa živih davalaca na osobu sa oštećenjem pluća od infekcije covid 19. 

– Pokazali smo da sada imamo mogućnost transplantacije pluća, od živih davalaca. Mislim da je ovo tretman koji daje nadu pacijentima sa teškim oštećenjem pluća od covid 19 – izjavio je danas na konferenciji za novinare dr Hiroshi Date, torakalni hirurg koji je vodio operaciju.

3 meseca provela na „veštačkim plućima“

Univerzitet u Kjotu saopštio je da je u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Kini izvršeno više desetina transplantacija delova pluća uzetih od preminulih davaoca pacijentima sa oštećenjima pluća od covid 19. Operisana žena je obolela od covid 19 krajem prošle godine i razvila teškoće sa disanjem koje su se brzo pogoršale. Bila je smeštena na aparat za održavanje života, koji je više od 3 meseca radio kao veštačka pluća, i to u drugoj bolnici jer su joj pluća bila ozbiljno oštećena. 

Muž levo, sin desno

Čak i nakon što se oslobodila virusa, po rečima lekara, pluća više nisu bila funkcionalna niti su mogla da se leče, a jedina opcija za život bila je transplantacija pluća. Njeni suprug i sin dobrovoljno su donirali delove pluća, a operaciju je u Univerzitetskoj bolnici u Kjotu izveo tim od 30 doktora, na čelu sa dr Dateom. Njen muž poklonio joj je deo tkiva sa levog plućnog krila, a sin sa desnog. Kako se očekuje, pacijentkinja će moći da napusti bolnicu za otprilike 2 meseca, a normlanom životu mogla bi da se vrati za otprilike 3 meseca, rekli su doktori sa Univerzitetske bolnice.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo