Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Postoje tri stepena HIPERTENZIJE: Kada se uključuju LEKOVI?

Piše: V. Marić Brajković
19:00 - 27. 10. 2020.

Prvi stepen hipertenzije sa vrednostima pritiska 140-159/90-99,  može da se koriguje preventivnim merama, ali samo kod jednog dela obolelih

merenje krvnog pritiska

Kod trećeg stepena hipertezije vrednosti pritiska prelaze 180/110mmHg Foto: Shutterstock

Kada se postavi dijagnoza visokog krvnog pritiska čije su vrednosti iznad 140/90 lečenje se sprovodi preventivnim merama i odgovarajućim lekovima. A da bi se odredila vrsta lekova i njihova doza, pacijent prolazi kroz detaljan pregled. Već kod blago povišenih vrednosti pritiska 130-139/85-89 osoba treba da preduzme preventivne mere koje uključuju zdrave životne navike da bi se sprečio razvoj hipertenzije. Kod obolelih od neke koronarne bolesti ili ateroskleroze lekar može i kod ovih vrednosti pritiska da uključi terapiju lekovima.

Prvi stepen hipertenzije

Prvi stepen hipertenzije sa vrednostima pritiska 140-159/90-99,  može da se koriguje samo preventivnim merama, ali samo kod jednog dela obolelih.

Preventivne mere podrazumevaju prvo korigovanje ishrane. Pre svega, hrana treba da bude što manje slana, a  obroci redovni da bi se sprečila gojaznost. Dozvoljen je umeren unos alkohola, jedno žestoko piće za žene, dva žestoka za muškarce. Potrebna je umerena fizička aktivnost, 30-60 minuta šetnje, pušenje nije dozvoljeno. Ako ove mere nisu dovoljne i ne pokazuju rezultate nakon tri do šest meseci, onda se u lečenje uključuju i lekovi. Osobe koje u porodicama  već imaju nekog sa povišenim krvnim pritiskom moraju od malih nogu da sprovode preventivne mere – kaže za e-kliniku prof. dr Vesna Stojanov, kardiolog i načelnik Centra za hipertenziju KCS.

Ali kod obolelih od koronarnih bolesti koji su pod velikim ili veoma velikim rizikom od razvoja renalne hipertnezije, ili oštećenja organa usled hipertenzije, odmah se uključuju lekovi.

Drugi stepen hipertenzije

Kada pritisak „skoči“ iznad 160-179/100-109mmHg, reč je o drugom stepenu hipertenzije i pored korigovanja stila života, neohodna je terapija lekovima kod svih osoba. Ako se osoba drži saveta lekara i propisane terapije, pritisak bi trebalo da se stavi pod kontrolu za tri meseca. 

Treći stepen hipetenzije

Kod trećeg stepena hipertezije, koji je najozbiljniji jer vrednosti pritiska prelaze 180/110mmHg, neophodna je terapija lekovima svih obolelih.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend