Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Zdravlje prostate može da sačuva i preporučena hrana

Priredio/la: M.R.
19:00 - 03. 06. 2021.

Ishrana bogata određenim vitaminima i mineralima može da smanji mogućnost razvijanja benigne displazije – prekomernog rasta ćelija prostate

prostata-bešika-ishrana Određena hrama smanjuje prekomerni rast ćelija prostate Foto: Shutterstock

Kako su prekomerna težina i dijagnoza gojaznosti jedan od važnih faktora rizika za bolesti prostate, važno je znati da dijetalna ishrana bogata određenim vitaminima i mineralima može da pomogne i da smanji mogućnost razvijanja benigne displazije – nemalignog, prekomernog rasta ćelija prostate. Uretra, odnosno kanal kojim urin izlazi iz bešike prolazi kroz prostatu, a kako se hiperplazija razvija, tako se uretra postepeno sužava i to dovodi do velikog broja neprijatnih simptoma. Ali, uz umerenu fizičku aktivnost, redovne preventivne preglede i izbalansiranu ishranu, prostata će sigurno duže ostati zdrava i funkcionalna.

Seme susama bogato je cinkom

Susam je namirnica koja obiluje cinkom, sastojkom neophodnim za bolje zdravlje prostate, kažu rezultati objavljeni u studiji objavljenoj u Indian Journal of Urology. Muškarci sa karcinomom prostate ili BPH inače imaju niži nivo cinka u telu, ponekad i do 75 odsto niži od nivoa od onih sa zdravom prostatom. Cink koji dolazi iz hrane lakše se apsorbuje od cinka koji se unosi u organizam kao dodatak. Bademi, azuki pasulj i seme bundeve takođe sadrže puno cinka.

Paprika – najveći izvor vitamina C

Prema istraživanjima klinike Mayo, vitamin C koji se nalazi u povrću može da igra važnu ulogu u borbi protiv BPH. Paprika sadrži najviše iskoristljivog vitamina C, dvostruko više nego citrusno voće. Važno je napomenuti da se termičkom obradom najveća količina vitamina C gubi pa je povrće i voće najbolje konzumirati u svežem stanju. Ovo povrće takođe je bogato vitaminom C- brokoli, karfiol, kelj i prokelj. Kuvajte ga što kraće, a možete da probate da ga pripremite i na pari.

Losos protiv gojaznosti

Izvori Omega-3 masnih kiselina značajni su, uz fizičku aktivnost, u cilju smanjenja gojaznosti i debljanja. Losos je veoma bogat Omega-3 masnim kiselinama, a ove zdrave masti mogu vas zaštititi od kardiovaskularnih bolesti, karcinoma, reumatoidnog artritisa, upala i dobijanja na težini. Ako niste ljubitelj ribe, Omega-3 ili dobre masti možete dobiti iz oraha, mlevenog semena lana, čia semena ili ulja repice. Manje količine se nalaze u pasulju i u soji.

Likopen iz paradajza utiče na smanjenje PSA

Paradajz obiluje likopenom, svetlim karotenoidom, koji ovoj biljci daje jaku crvenu boju. Likopen utiče na smanjenje rizika od razvoja karcinoma prostate, a takođe je blagotovoran i u slučajevima u kojima je benigna displazija prostate aktivirana, navode studije američkog Nacionalnog instituta za rak. Jedna studija dokazuje da likopen usporava napredovanje BPH kod obolelih i pomaže u snižavanju specifičnog antigena prostate (PSA) povezanog sa upalom, BPH i rakom prostate. Hrana bogata likopenom koju možete da dodate u ishranu je i avokado, kao i orašasti plodovi koje možete da konzumirate uz malo ulja ili putera kako biste poboljšali apsorpciju. Likopena još ima i u lubenici, kajsijama, crvenom grejpfrutu i papaji.

Avokado za bolji protok urina

Avokado je bogat i beta-sitosterolom, biljnim sterolom za koji se smatra da smanjuje simptome povezane sa BPH. Naime, neki muškarci koji su uzimali dodatke beta-sitosterola primetili su da imaju bolji protok urina i manje zaostalog urina u kanalima. Međutim, klinika Mayo upozorava da sigurnost i efikasnost dodataka beta-sitosterola nisu dokazani kroz dovoljno kliničkih studija. Druga hrana bogata beta-sitosterolom uključuje seme bundeve, pšenične klice, soju i orah.

Tofu i proizvodi od soje smanjuju napredak karcinoma

Jedna starija studija iznela je podatke da izoflavoni iz soje smanjuju progresiju BPH, a poznato je i da ova jedinjenja pomažu kod simptoma i znakova disfunkcije donjeg urinarnog trakta usled BPH. Za još izvora izoflavona iz soje, možete da probate i sojino mleko, tempeh, edamame, pečenu soju ili sojin jogurt.

Povrće smanjuje benignu displaziju

Ako unosite više povrća, možete da utičete na smanjenje rizika od benigne displazije prostate. Zeleno lisnato povrće je posebno važno jer je bogato antioksidantima. Krstasto povrće poput brokolija takođe smanjuje rizik od problema sa prostatom, uključujući BPH i rak ovog organa. Osobe koji redovno jedu crni i beli luk takođe mogu da smanje rizika od oboljevanja BPH: ove namirnice se često koriste u prirodnoj medicini za borbu protiv infekcija i pomažu u jačanju imunološkog sistema.

TEME:
Srba Lazarević
17:43, 05. 06. 2021.
Odgovori

Čitao sam više vaših zdravstvenih saveta i smatram ih veoma korisnim. U ovom slučaju bih dao jednu napomenu. Imam 73 godine, nemam problema sa prostatom i nizak mi je PSA. Imam atrijalnu fibrilaciju povremenog tipa i na redovnoj sam terapiji farinom 5 mg dnevno već više godina. U vašem predlogu ishrane se nalazi više namirnica koje su na “ negativnoj“ listi ishrane za ljude koji piju farin, jer sadrže dosta vitamina K koji utiče na zgušnjavanje krvi.Ja umem da stvorim sebi sklad u ishrani. Možda će biti ljudi koji, ako se pridržavaju predloženog režima možda izazovu sebi neki problem. Nadam se da će vam moja opaska biti korisna kod budućih saveta koje ću rado pročitati.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor