Naslovna / Zdravlje

Dijabetički skrining oka – kada se radi i kako izgleda ovaj test koji rade dijabetičari

Priredio/la: I. V.|17:00 - 22. 07. 2021.

U okviru redovne kontrole nivoa šećera u krvi, dijabetičari bi trebalo da pregledaju i oči, jer dijabetes može dovesti do dijabetičke retinopatije

dijabetes- dijabetička retinopatija- skrinig oka Dijabetes može dovesti do rizika razvoja problema sa očima, poput dijabetičke retinopatije, što, ponekad, može dovesti do gubitka vida Foto: Shutterstock

Ljudi koji žive sa dijabetesom trebalo bi, u okviru kontrole dijabetesa da proveravaju i oči,  zato što dijabetes može dovesti do problema sa očima, a pre svega do dijabetičke retinopatije. Dijabetički skrining oka, ustvari je test za proveru problema sa očima izazvanih dijabetesom.

Zašto je važan dijabetički pregled oka?

Skrining očiju je važan deo kontrolisanja stanja dijabetičara, bez obzira na vrstu dijabetesa koji neko ima. To je zato što dijabetes može dovesti do rizika razvoja problema sa očima, poput dijabetičke retinopatije, što, ponekad, može dovesti do gubitka vida. S obzirom na to da dijabetička retinopatija ne pokazuje nikakve simptome u ranim fazama, može postati prilično napredna i pre nego što počnete da je primećujete. Odlazak na rutinski pregled očiju može  pomoći da se dijabetična retinopatija rano uoči i tretira, što bi trebalo da spreči njen napredak u fazu u kojoj je mnogo teže lečiti.

Šta je skrining oka?

Skrining oka je način uočavanja problema sa očima, pre nego što primetite bilo kakve promene vida. Na skriningu oka, lekar će potražiti znakove očnih bolesti izazvanih  dijabetesom. Cilj redovnog pregleda očiju je da se što ranije uoče svi problemi i na ovaj način mogu se na vreme dobiti potrebni tretmani. Važno je znati da ova vrsta pregleda očiju nije isto što i redovan oftalmološki pregled koji proverava mnoštvo drugih problema.

Kako izgleda skrining oka za dijabetičare?

Za početak se obavlja brza provera očiju, nakon čega se radi glavni deo pregleda očiju. Tada se fotografiše zadnji deo mrežnjače. Možda ćete dobiti kapi za oči kako biste povećali zenice. Ove kapi za oči mogu malo da peckaju, ali pregled u celini ne bi trebalo da bude bolan. Vid će vam biti zamućen nakon kapljica i videćete da to otežava fokusiranje na predmete koji su vam blizu. Ovo može trajati do 6 sati, pa je dobro povesti nekoga sa sobom kako bi mogao da vas odvede kući. Možda će vam se učiniti da sve izgleda svetlije nego obično, pa ćete poželeli da ponesete naočare za sunce. Kada se prave fotografije oka bićete izloženi jakoj svetlosti, ali aparat neće dodirnuti oko i ne bi trebalo da osetite bilo kakav bol.

Pazite sami na svoje oči i smanjite rizik od bolesti

Redovni pregled očiju pomoći će vam da pratite kako funkcionišu vaše oči. Ali, postoje i neki koraci koje možete da preduzmete kako biste smanjili rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija:

– pazite i reagujte na bilo kakve promene vašeg vida (slabiji vida, lošiji vid u mraku)
kontrlišite nivo šećera u krvi
– držite u normali nivo krvnog pritiska i nivo holesterola
– zdravo se hranite
– prestanite da pušite.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo