Nekoliko čašica alkohola sedmično može biti od koristi osobama koje pate od kardiovaskularnih bolesti, pokazuje nova studija. Iako stručnjaci nisu do kraja saglasni kada je u pitanju upotreba alkohola kod srčanih bolesnika, studija BMC Medicine iz jula ove godine, tvrdi da nekoliko alkoholnih pića u toku jedne nedelje nije samo prihvatljiv, već i korisan običaj. Prema tvrdnjama kreatora studije, ovo je do sada najveće istraživanje, koje je do sada pratilo uticaj alkohola na kradiovaskularne pacijente.
Konkretno, između tri i po i sedam pića nedeljno, bilo koje vrste alkoholnog pića se dovodi u vezu sa smanjenim rizikom od srčanih smetnji. Smatra se da donja varijanta, od tri i po pića nedeljno, nudi skoro dvostruku korist, s tim da konzumiranje više od jednog pića dnevno ne nudi nikakvu zaštitu.
U studiji su skupljeni podaci 14.000 osoba koje su već imale anginu, srčani ili moždani udar. S tim da je uzeto u obzir još 12 studija u kojima su navedni primeri više od 48.000 pacijenata, prosečno starih 57 godina. I pored toga, što studija naglašava da su tri i po pića nedeljno korisna, Američko udruženje za srce za zdrave osobe preporučuje do dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedno za žene. Ovo udruženje takođe smatra da kardiološki pacijenti mogu da piju umerene doze alkohola.
– Iskreno, možda je to dobro. Alkohol može imati pozitivan uticaj na zdravlje srca kroz različite mehanizme, od smanjenja faktora koji utiču na zgrušavanje krvi i lipida, antioksidativne aktivnosti ili mogućih protivupalnih efekata – kaže dr Lari Burčet, lekar hitne pomoći i porodični lekar.
Doktor Burčet navodi da nauka još ipak nema pitanja na sve odgovore i da se još dosta toga ne zna. Umesto alkohola radi sprečavanja ili lečenja srčanih oboljenja, doktori i dalje preporučuju ishranu, vežbanje i lekove koje je propisao lekar.
– Ova studija, ipak, ne može garantovati sigurnost pacijentima– kaže dr Emanuela Gakidu, profesorka na Institutu za zdravstvenu metriku i procenu u Sijetlu.
Važno je napomenuti da se jedna porcija alkohola definiše kao čaša piva ili vina srednje veličine, nikako krigla ili puna čaša. Alkoholna pića se prodaju uglavnom u većim limenkama ili flašama i zato je posebno bitno voditi računa o količini. Važno je, kako naglašavaju stručnjaci, uzeti u obzir i druge zdravstvene rizike, a ne samo kardiovaskularne bolesti. Prethodna istraživanja pokazuju da konzumacija alkohola može povećati rizik od problema s jetrom, određenim vrstama kancera, alkohol i piće nisu uvek dobra kombinacija, pa se savetuje da se u nekim slučajem izbegne i umerena upotreba alkohola.