Naslovna / Ishrana

Kukuruz smanjuje rizik od pojave hemoroida i raka debelog creva, a dobar je i za srce, oči, pritisak…

Priredio/la: J. M.|13:00 - 21. 07. 2021.

Najzdraviji za ljudsko telo je kada ga jedete sa celim zrnom, zato kukuruz uvrstite u obaveznu letnju ishranu

kukuruz- varenje-vlakna-vitamini Zbog visokog sadržaja vlakana kukuruz je odličan za varenje Foto: Shutterstock

Mnogima je miris pečenog ili kuvanog kukuruza asocijacija na detinjstvo, a kukuruz u zrnu odavno se i kod nas korsti kao dodatak saltama i jelima, ili kao varivo, što nije uopšte loše. Jer, kukuruz je veoma zdrav, a naročito ako se konzumira celo zrno, što je i najčešći slučaj. Zato ovog leta ne propustite da što više jedete pečeni ili kuvani kukuruz u klipu! Ali, ne zaboravite ni kukuruzno brašno za hleb, za kačamak i palentu – to može da bude ukusan i zdrav doručak, ukoliko ga kombinujete sa mlečnim proizvodima, sa nižim sadržajem masti, kažu stručnjaci za zdravu ishranu.

Za zdrav krvotok i srce, za mršavljenje

Zbog visokog sadržaja vlakana kukuruz je odličan za varenje. Takođe sadrži dragocene vitamine B, koji su važni za celokupno zdravlje. Kukuruz obezbeđuje našem telu neophodne minerale kao što su cink, magnezijum, bakar, gvožđe i mangan.

Kalijum, koji se nalazi u kukuruzu, dobar je za zdrav krvni pritisak, za rad srca, kontrakcije mišića, sprečava grčeve u mišićima i pomaže u održavanju mišićne mase. Kukuruz takođe daje oko 10 puta više vitamina A od ostalih žitarica. Pored zaštite od kognitivnog propadanja, vitamin A održava dobar imuni sistem i pomaže u formiranju sluznice u respiratornom traktu, što stvara bolju zaštitnu barijeru da klice ne dođu u krvotok.

Kukuruz ne sadrži gluten, što ga čini dobrom alternativom pšenici, za one koji moraju da izbegavaju gluten. Kao celo zrno, kukuruz se svrstava u kategoriju zdrave hrane. Brojna istraživanja dovode u vezu konzumaciju celog zrna kukuruza sa manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, raka, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti. Da, dobro ste pročitali – gojaznosti,  jer kukuruz je povezan sa manjim rizikom od gojaznosti uprkos sadržaju ugljenih hidrata u zrnu. Naravno, veličina porcije je bitna. Za većinu odraslih dovoljan je jedan kuvani klip ili pola šolje zrna pečenog kukuruza ili tri šolje kokica dnevno.

Lutein i zeaksantin štite oči 

Lutein i zeaksantin, glavni karotenoidi (ili pigmenti) kukuruza, pomažu u zaštiti očiju i pokazalo se da smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte. U međuvremenu se pokazalo da se antioksidans kvercetin bori protiv akutnih i hroničnih upala i štiti od neurodegenerativnih bolesti, poput Alcheimerove bolesti. Kvercetin je takođe povezan sa apoptozom, sekvencom samouništenja koju telo koristi da ubije istrošene ili nefunkcionalne ćelije.

Pokazalo se da su antioksidanti u plavom i ljubičastom kukuruzu posebno dobri u odbrani upale. Takođe štite od oksidativnog stresa, neravnoteže između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima. Ipak, kod nas se plavi i ljubičasti kukuruz gotovo ne koristi, a naša stara vrsta je crni kukuruz koji ima mali klip, a koji, kako je bilo najava, može da se vrati na velika vrata u ishranu, jer je izuzetno zdrav.

Kukuruz sprečava rizik od hemoroida i raka

Još jedna zdravstvena korist kukuruza – konzumacijom celog zrna kukuruza dobijate dozu nerastvorljivih vlakana koja se ne razgrađuju i apsorbuju u krvotok. Nerastvorljiva vlakna ostaju u gastrointestinalnom traktu, povećavaju količinu stolice i pomažu da preostali otrovi odu iz debelog creva. To sprečava zatvor, smanjuje rizik od hemoroida i može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog creva. Kukuruzno vlakno takođe može da pomogne u održavanju kilaže povećavajući osećaj sitosti nakon obroka. A pored svih zdravstvenih blagodeti kukuruz treba jesti jer je slatkast i ukusan!

Još nekoliko stvari koje treba znati…

Iako ceo kukuruz ima malo masti i šećera, ne preporučuje se konzumacija kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze ili kukuruznog ulja, jer uzrokuju povećanje telesne masti, posebno masti na stomaku, kao i masti u krvi zvane trigliceridi.
Kad kukuruz donesete kući, stavite klasje u frižider što je pre moguće. Hladne temperature usporavaju hemijsku reakciju zbog koje kukuruz gubi slatkoću. Neka kukuruz stoji nepokriven u frižideru, umesto da ga čvrsto umotate u plastičnu kesu. Najbolje je ako se kuva u roku od tri dana od branja. Jednom kuvan, kukuruz će ostati dobar tri do pet dana u frižideru, i 10 do 12 meseci u zamrzivaču.

Kukuruzna svila za urinarni trakt, mršavljenje i protiv celulita

Za samo jedan dan, uz pomoć tri šolje čaja od kukuruzne svile, nekoliko puta se može povećati količina izlučene mokraće. Čaj zato nemojte piti par sati pre spavanja, ali je on odličan je za infekcije urinarnog trakta i izbacivanje viška vode, što automatski utiče i na smanjenje celulita. Kafenu kašiku osušene i usitnjene kukuruzne svile preliti sa 200 ml hladne vode i zagrejati tek da proključa. Slonite kad provri i poklopite neka stoji desetak minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno po šolju.

Čaj od kukuruzne svile je dobar protiv kamenja u bubrezima, olakšava predmenstrualne tegobe, ublažava upalne procese u urinarnom traktu. Čaj od kukuruzne svile dobar je i za mršavljenje. Jednu kašičicu dobro osušene kukuruzne svile prelijte šoljom vrele vode, ostavite nekoliko minuta i procedite. Uzimajte po supenu kašiku na svaka dva, tri sata. Čaj može da se pije i umesto vode, ali se onda pravi razmara 25 grama kukuruzne svile na litar vode.

Letnji brzi ručak: Paprika punjena kukuruzom

Sastojci: 4 crvene ili zelene paprike, jedna kašika maslinovog ulja, pola glavice crnog luka, iseckanog, jedna ljuta papričica, seckana, dve i po šolje svežih zrna kukuruza, čili u prahu “na vrh kašičice”, dve kašike seckanog peršuna, tri belanca, pola šolje obranog mleka, pola šolje vode.
Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Posudu za pečenje premažite uljem, maslacem, mašću, poželji. Očistite paprika od semena i ostavite ih sa strane. U tiganj zagrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri. Dodajte luk, seckanu zelenu papričicu i kukuruz. Dinstajte dok povrće ne omekša, oko 5 minuta. Umešajte čili u prahu i peršun. Smanjite vatru. Umutite belanca i mleko. Dodajte kukuruzu i mešajte. Pojačajte toplotu i nastavite sa mešanjem dok belanca ne počnu da se stvrdnjavaju (oko 5 minuta). Smeša treba da bude vlažna, a ne suva. Kašikom napunite svaku papriku. Prelijte sa pola šolje vode, pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite dok paprika ne omekša, oko 15 minuta. Ovo letnje i zdravo jelo ima samo 197 kalorija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo