Zdravlje

Mokraćna bešika, može izazvati neprijatnosti i narušiti zdravlje, kako da je zaštitimo

Priredio/la: D.T.

Ne odlažite nagon za mokrenjem. Zadržavanje mokraće može oslabiti mišiće mokraćne bešike. Ne žurite, kada mokrite i nastojte da polako do kraja ispraznite bešiku.

Mokraćna bešika je mišićno-sluzokožni organ i rezervoar mokraće. Nalazi  se između dva mokraćovoda, preko kojih prima mokraću iz bubrega, i mokraćne cevi koja je povezuje sa spoljašnjom sredinom. Može u sebi da zadrži 4 šolje urina. Kada se napuni, nervni završeci šalju signale mozgu. Kada se urin izbacuje zidovi bešike se zatežu i otvara se mišić nalik ventilu koji ispušta tečnost.

Uz neke dobre navike, dovoljne količine tečnosti, fizičku aktivnost ili redovno pražnjenje, možete sačuvati zdravlje mokraćne bešike. U suprotnom, može doći do neprijatnosti i bolesti koje zahtevaju disciplinu i strpljenje, kako bi ishod lečenja bio što bolji.

Urinarna inkontinencija

Neprijatno stanje nekontrolisanog ispuštanja mokraće, može se dogoditi kada kašljete ili se smejete. Stanje nekada može biti posledica zatvora, trudnoće ili porođaja. Urinarna inkontinencija je često uslovljena i infekcijama ili povećanjem prostate. U zavisnosti od stanja, bolest nekada može proći sama od sebe. U suprotnom, lekar bi vam mogao predložiti promene u ishrani, određene vežbe, lekove ili operaciju.

Suviše aktivna bešika

Nagon za mokrenjem se javlja postepeno, kako se bešika puni. Mišići bešike mogu početi da se naprežu pre nego što je to potrebno, usled čega se javlja iznenadna potrebe za odlaskom u toalet. Stanje može usloviti više od dva noćna mokrenja.

Infekcije

Bakterije mogu ući kroz uretru (mokraćnu cev) i inficirati urinarni trakt. Stanje može izazvati upalu i oticanje bešike. Antibiotici obično mogu očistiti urinarnu infekciju za nekoliko dana.

Cistitis

Ovo stanje je posledica upale bešike ili delova urinarnog trakta. Obično je uzrokovan infekcijom urinarnog trakta. Kod žena cistitis mogu izazvati i lokalne kreme, sprejevi ili drugi proizvodi. Antibiotici mogu lečiti stanje izazvano infekcijom. U zavisnosti od stanja, lekar može preporučiti lekove.

Kancer bešike

Ovo stanje nastaje kada određene ćelije u bešici rastu van kontrole i formiraju tumor. Lekar može predložiti operaciju za uklanjanje što je moguće više karcinoma, nakon čega sledi hemioterapija ili zračenje kako bi se odstranile sve štetne ćelije.

Uzimanje dovoljno tečnosti

Tečnost uklanja štetne bakterije i može sprečiti nastanak ozbiljnih bolesti bešike. Ipak, nisu sve vrste tečnosti iste, kofein i alkohol mogu iritirati bešiku. Voda je uvek najbolji izbor.

Bez zadržavanja urina

Ne odlažite nagon za mokrenjem. Zadržavanje mokraće može oslabiti mišiće mokraćne bešike. Ne žurite, kada mokrite i nastojte da polako do kraja ispraznite mokraćnu bešiku. Veća je verovatnoća da ćete dobiti neku infekciju, ako ne ispraznite bešiku do kraja.

Kontrola telesne težine

Veća je verovatnoća da ćete imati problema sa bešikom ako imate prekomernu težinu. Višak kilograma može opteretiti karlično dno i naterati vas da mokrite i kada to ne želite. Teret može pritiskati nerve karlice, pa ćete nekad osećati nerealnu potrebu da mokrite. Gubitak telesne težine može ublažiti ove probleme.

Fizička aktivnost

Budite fizički aktivni, kako biste sprečili i neka stanja kao što je dijabetes koji može dovesti do problema sa mokraćnom bešikom.

Pravilno brisanje posle velike nužde

Posle velike nužde se pravilno brišite (prema spolja), kako bakterije ne bi dospele u genitalije. Kada se perete koristite blaga sredstva, kako ne biste narušili osetljivu kožnu barijeru i otvorili put bakterijama. Tuširajte se, a ređe se kupajte u kadi, kako biste sprečili infekcije. Bakterije mogu dospeti u vodu u kojoj se kupamo i lako kroz urinarni trakt dospeti u bešiku.

Bez cigareta i brze hrane

Pušenje nekada može da izazove rak bešike, pa je bolje da izbegavate ovu štetnu naviku. Neka vaš izbor bude dobro izbalansirana ishrana, sa dosta voća i povrća i integralnih namirnica i biljnih vlakana, koja će vas zaštiti od zatvora i od viška kilograma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.