Naslovna / Zdravlje

Izloženost toksičnim metalima povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti

16:00 - 23. 12. 2021.

Za ljudsko srce najopasnija su tri toksična metala koja se nalaze svugde oko nas – u hrani i vodi, duvanu, zubnim i ortopedskim implantatima, omotaču pejsmejkera, kozmetičkim proizvodima…

izloženost toksičnim metalima Izlaganje toksičnim metalima arsenu, kadmijumu i titanijumu povećava rizik od srčanih problema Foto: Shutterstock

Izloženost toksičnim metalima, koliko god da je nizak taj nivo, kod ljudi povećava rizik od ateroskleroze, nakupljanja plaka u arterijama koji mogu da izazovu moždane i srčane udare. Istraživanja su pokazala da arsen, kadmijum i titanijum imaju najštetnija dejstva i povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izloženost toksičnim metalima uzrokuje rizik od srčanih problema

Velika studija u Španiji procenjivala je ljude srednjih godina, od kojih su 97 odsto bili muškarci, koji rade u fabrici karoserija kako bi se utvrdili uticaji toksičnih metala na zdravlje srca. Rezultati su pokazali da izlaganje toksičnim metalima arsenu, kadmijumu i titanijumu povećava rizik od srčanih problema. Arsen i kadmijum mogu se naći u duvanu, hrani i vodi, dok titanijum uglavnom dolazi iz zubnih i ortopedskih implantata, omotača pejsmejkera, kozmetičkih proizvoda i neke hrane.

Sada može da se meri izloženost raznim toksičnim metalima

Dok su prethodne studije razmatrale kako otrovni metal utiče na glavne arterije na vratu, istraživači su se fokusirali na stvrdnjavanje arterija, koje se dešava pre očiglednih simptoma.

– Sagledajući više oblasti, istraživači su smatrali da bi mogli da ostvare raniju i bolju procenu rizika od kardiovaskularnih bolesti povezanih sa životnom sredinom – kaže koautorka studije dr Maria Tellez-Plaza, naučnik u Nacionalnom centru za epidemiologiju, Instituto de Salud Carlos III u Madridu. Rezultati su podržali prethodne dokaze, koji povezuju arsen i kadmijum sa neželjenim događajima u srcu i krvnim sudovima, i dodali su titanijum, kao još jedan potencijalni faktor rizika.

– Titanijum je bio interesantan faktor, koji ranije nije meren. Pravi značaj ovog rada je u tome što su bili u mogućnosti da izmere sve ove metale, a zatim da otkriju koji su verovatnije povezani – naglasio je dr Aruni Bhatnagar, direktor Instituta za životnu sredinu Christina Lee Brown Envirome Institute, Centar za regulaciju duvana Američkog udruženja za srce na University of Louisville.

Trenutni standardi zaštite životne sredine, rada i bezbednosti hrane nisu dovoljni

Istraživači kažu da je potrebno dalje testiranje kod žena i opšte populacije kako bi se utvrdili izvori potencijalnog izlaganja toksičnim metalima. Takođe primećuju da trenutni standardi zaštite životne sredine, rada i bezbednosti hrane za kadmijum, arsen i druge metale možda neće biti dovoljni da zaštite ljude od zdravstvenih rizika povezanih sa metalom.

Dr Tellez-Plaza kaže da lekari mogu da pomognu u praćenju koncentracije metala kod pacijenata putem testova krvi i urina i da ih osnaže da preduzmu mere kako bi se zaštitili.

– Jedna strategija je zatvaranje prozora u kući i automobilima, ako je zagađenje veliko napolju, a i šetnja u prirodi je takođe korisna. Konačno, prestanak pušenja i zaštita pasivnih pušača od duvanskog dima su fundamentalni – smatra dr Maria Tellez-Plaza.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Verica
20:14, 06. 01. 2022.
Odgovori

Hoće li nam ikad neko objasniti a šta se u organizmu dogadja kad se u njemu nadje grafen oksid?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo