Naslovna / Zdravlje

Lek koji bi mogao da olakša disanje najtežim plućnim bolesnicima

Priredio/la: D. T.|12:00 - 28. 03. 2022.

Mucini se postepeno oslobađaju u disajne puteve, apsorbuju vodu i formiraju tanak sloj zaštitne sluzi koja zadržava patogene

pluća Većina lekova koji tretiraju ova stanja nastoje da smanjenje upalne procese ili prošire disajne puteve kako bi pomogli ljudima da bolje dišu Foto: Shutterstock

Lek koji bi mogao bi da olakša disanje nekim od najtežih plućnih bolesnika osmislio je istraživački tim MD Anderson Cancer Center Univerziteta u Teksasu. Ovaj naučni tim razvio je prvi lek za kontrolu lučenja mucina u disajnim putevima. Nekontrolisano lučenje mucina izaziva astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), jača simptome cistične fibroze. Nova studija objavljena je u časopisu Nature.

Mucini su proteini u sluzi

Mucini su proteini visoke molekulske mase, imaju mnoštvo funkcija, od lubrikacije do ćelijske signalizacije, formiranja ćelijskih barijera. Mucini su proteini koji se nalaze u sluzi. Oni su dugački polimeri, odnosno molekulski lanci, sa velikim brojem šećera.

Gusta sluz može blokirati disajne puteve i uzrokovati simptome u rasponu od blagog kašlja do veoma ozbiljnog smanjenja plućne funkcije – rekao je prof. dr Burton Dickey, autor studije.

Većina lekova koji tretiraju ova stanja nastoje da smanjenje upalne procese, ili prošire disajne puteve kako bi pomogli pacijentima da bolje dišu.
Ali sluz je najozbiljniji problem. Naše istraživanje je stvorilo prvi lek koji bi zaustavio lučenje mucina – navodi dr Dickey.

Kako dolazi do oštećenja pluća?

Mucini se postepeno oslobađaju u disajne puteve, apsorbuju vodu i formiraju tanak sloj zaštitne gelaste sluzi koja zadržava patogene. Kod muko-opstruktivnih bolesti pluća, velike količine mucina iznenada se oslobađaju i nisu u stanju da apsorbuju dovoljne količine vode, što sve rezultira pojavom guste sluzi koja može zapušiti disajne puteve i oštetiti funkciju pluća.

Protein koji može da blokira lučenje mucina

Laboratorija koju vodi dr Burton Dickey počela je pre dve decenije da proučava lučenje mucina. Prethodno je otkrila ključne gene i proteine koji su uključeni u lučenje mucina.

–  Napravili smo sliku o tome kako izgleda ta tajna mašinerija i otkrili smo glavne igrače. Utvrdili smo da je sinaptotagmin-2 (Sit2) najbolji protein koji može da blokira lučenje mucina, jer se aktivira samo uz visok nivo stimulacije. Stoga, blokiranje aktivnosti Sit2 trebalo bi da spreči masovno oslobađanje mucina bez narušavanja sporog, stabilnog osnovnog lučenja mucina koje neophodno za zdravlje disajnih puteva – kaže Dickey.

Prvi spojeni peptid koji će se koristiti kao inhalaciona terapija

Istraživači su potvrdili Sit2 kao održiv terapijski ciljni protein u nekoliko tipova pretkliničkih modela. Philip Jones, potpredsednik Therapeutics Discovery i šef Instituta za primenjenu nauku o raku, dizajnirao je peptid spojen ugljovodonicima, SP9, čiji je cilj da blokira Sit2, zasnovan na strukturama koje su razvili saradnici sa Stanforda. Ovi spojeni peptidi su korišćeni za lečenje drugih bolesti, uključujući rak, ali SP9 bi predstavljao prvi spojeni peptid koji će se koristiti kao inhalaciona terapija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Damir ljubičić
9:41, 31. 03. 2022.
Odgovori

Bolujem od KOPB,jedva čekam takav neki lijek koji će mi pomoći,pozdrav!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo