Naslovna / Zdravlje

Promene na našoj koži, kosi i noktima „javljaju“ da imamo neku bolest

Piše: Marijana M.Rajić|9:00 - 06. 04. 2022.

Svrab je pratilac mnogih kožnih oboljenja (ekcemi, šuga), a česta je pojava i kod metaboličkih bolesti poput dijabetesa, oslabljene bubrežne funkcije i kod disfunkcije štitne žlezde, pogotovo hipotireoze, objašnjava specijalista dermatovenerologije dr Olga Osipov

Koža, dr Olga Osipov Dr Olga Osipov: Brojne promene na koži uzrokovane su unutrašnjim bolestima ili psihičkim stresom Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Koža je ogledalo zdravlja i zaista nije fraza, iako nam ponekad tako zvuči. Mnoge unutrašnje bolesti i stanja odražavaju se na koži, kosi i noktima, a nekada se prvi simptomi upravo tu i pojave.

Svrab kao čest pratilac drugih bolesti na koje koža reaguje

Povišenje bilirubina u krvi i kada su u pitanju bolesti jetre, zatim neki unutrašnji maligniteti i maligne bolesti krvi, takođe mogu da budu praćeni jakim svrabom. Pojava svraba u genitalnoj regiji ili oko čmara može biti znak nekih infekcija ili parazita.

– Suvoća kože kao takva, posebno u starijem životnom dobu doprinosi pojavi svraba. Svrab se pogoršava i u stanjima nervoze, napetosti, stresa, nedovoljno spavanja i odmaranja. Psiha i koža imaju jaku povezanost, jer su koža i nervni sistem istog embrionalnog porekla. Nervozne, užurbane osobe sklone panici i strahu imaju često svrab kože, a razni emocionalni doživljaji oslikavaju se na koži u vidu raznih promena ili samo svraba. Neke dermatoze pojavljuju se nakon težih stresnih situacija (opadanje kose na pečate, Lichen planus, pojava psorijaze itd.) – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal dr Olga Osipov.

Koža može da odreaguje kada smo anemični i kada imamo gastritis

Dr Olga Osipov navodi da anemiju (malokrvnost) često prate svrab kože, suvi i ispucali nokti, kao i opadanje kose. Sagovornica našeg portala naglašava i da nakon drastičnih dijeta često može da dođe do opadanja kose, njenog stanjenja, ali i lomljenja noktiju.

Bolesti koje dovode do smanjena imuniteta organizma dovode do češćih infekcija kože, pogotovu virusnih. To su, prema rečima dr Osipov, bradavice, kondilomi, herpes na usnama ili genitalijama, bakterijske infekcije, kandidijaze i druga gljivična oboljenja, često na noktima. Hronični gastritis i prisustvo Helicobacter pylori bakterije u želucu mogu biti praćeni pogoršanjem stanja kože na licu sa pojavom akni, rozacee, kao i pojavom hroničnih koprivnjača, navodi specijalista dermatovenerologije.

Kako se naša koža ponaša u slučaju malignih bolesti

Bolesti i stanja kože koje prate tumore unutrašnjih organa nazivaju se paraneoplastične dermatoze. Promene na koži mogu biti marker za maligne bolesti unutrašnjih organa. Neke ukazuju na tačno određene malignitete, kao što su Bazex sindrom (kod karcinoma pluća), karcinoid sindrom, naglo stečena pojačana maljavost, neke autoimune bolesti poput dermatomiozitisa, pemfigusa (pojava mehurova na koži i sluzokožama) i slično – kaže za eKlinika portal dr Olga Osipov.

Post-covid sindrom je jedan od najčešćih novijih kožnih problema

Veliki broj pitanja naših čitalaca odnosi se na promene na koži i kosi koje su primetili nakon preležane covid 19 infekcije. Neke su prolazile sa samom infekcijom, a neke su se nastavljale i mesecima kasnije. Dr Osipov potvrđuje da je covid 19 infekcija često praćena promenama na koži, kosi i noktima. One mogu biti raznolike i nisu specifične za ovo oboljenje.

– Često se javljaju promene nalik koprivnjači i virusni egzantemi – ospe koje liče na neke vrste boginja. Mogu biti i sa mehurićima, dosta svrbe. Prisutna je i pojava crvenila dlanova i tabana, a na promene na stopalima koje podsećaju na promrzline obično prate teže oblike bolesti. U post – covid periodu se nakon stišavanja kožnih promena dešava ljuštenje kože u zahvaćenim delovima, posebno dlanova i tabana. Produženi covid na koži se može ispoljiti i peckanjem i osećajem zategnute i zadebljale kože, posebno na rukama i nogama – opisuje dr Olga Osipov.

Kako virus SARS-CoV 2 utiče na kosu i folikul dlake

Takođe, navodi sagovornica eKlinika portala, često je opadanje i proređivanje kose koje nastaje 2-3 meseca nakon infekcije. Takvi slučajevi su beleženi čak i kad se radilo o blažim oblicima covid 19 infekcije.

– Javlja se po tipu telogenog efluvijuma a kosa se vidljivo proređuje. Veliki broj dlaka iz faze rasta odjednom pređe u fazu opadanja, zbog dejstva virusa na koren dlake. Ovo se viđa i kod težih virusnih infekcija ili nekih drugih fizičkih i psihičkih stresnih situacija za organizam. Uz adekvatni tretman dermatologa, kosa se može mnogo brže oporaviti. Do spontanog oporavka dolazi za nekoliko meseci. Suva koža je česta propratna pojava, pa se savetuje svakodnevno hidriranje kože losionima i kremama. Nakon tuširanja, koristite uljane kupke ili blage sindete – savetuje dr Olga Osipov.

Ne lečite se na svoju ruku, ponekad su potrebna ozbiljnija ispitivanja

Naša sagovornica još jednom ističe važnost javljanja dermatologu u svim navedenim primerima. Pravilo je, kaže dr Olga Osipov, da se traga za osnovnom bolesti, a kada se izleči osnovna bolest, i svrab i propratne pojave će nestati. Ukoliko se neke ospe ne povlače ni sa terapijom propisanom od strane dermatologa, često su potrebna obimnija ispitivanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dragan Ćirić
10:54, 29. 09. 2022.
Odgovori

Poštovanje,
Sručno i sveobuhvatno obrađena tema o problemima na koži.
Kako da napravim kontakt sa doktorkom i ispričam moj problem.
Kakvo je iskustvo sa bioptron lampom za rešavanje problema na koži.
HVALA

Pal Benak
21:01, 07. 11. 2023.
Odgovori

Dializni sam pacijent i imam problem sa svrabom koze.Bilo koji savet bi mi dobro dosao.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo