Naslovna / Zdravlje

Mučnina može biti posledica prekomernog unosa hrane, menopauze, trudnoće, ali i nekih lekova

Priredio/la: Ma.R.|14:30 - 12. 04. 2022.

Studije kažu da 98 odsto žena u menopauzi ima osećaj mučnine, 80 odsto trudnica je oseća u prvom trimestru trudnoće, a tokom vožnje, mučnina je posledica pogrešne informacije o smeru kretanja koju prima naš mozak

mučnina Šargarepa srednje veličine sadrži 25 kalorija, 0,5 g proteina, 6 g ugljenih hidrata i 0 g masti i odličan je izvor vitamina K, A i vlakana Foto: Shutterstock

Mučnina je osećaj neprijatnosti koji može da dolazi iz jednjaka ili trbuha, ali i da bude produkt nekog psihičkog opterećenja. Kada nam je muka, dolazi i do pojačanog lučenja pljuvačke, znojimo se, imamo glavobolju i potrebu da povratimo što može, ali i ne mora da se dogodi. Izazivaju je i neke situacije poput vožnje, kao i brojne bolesti, hormonski disbalans ili nagli pad šećera u krvi.

Zašto se javlja mučnina

Stomačni problemi su najčešći razlog zbog koga se javlja osećaj mučnine. Do nje može da dođe usled:

  • trovanja hranom
  • prekomernog unosa hrane (prejedanjem)
  • bolesti creva i želuca (GERB, gorušica, poremećaji varenja, zapaljenske bolesti creva)

Međutim, uobičajene situacije u kojima može da nam bude muka još jesu i trudnoća, vožnja, kao i u toku i nakon uzimanja nekih lekova. U toku trudnoće, mučnina se uglavnom javlja čim se trudnica probudi, pa se zbog toga zove i jutarnja mučnina. Međutim, uobičajeno je da se javlja i u drugim periodima dana, i to može da bude veoma iscrpljujuće jer je uglavnom praćena i povraćanjem. Kod mnogih trudnica, mučnina je i simptom koji dobro upamte zbog učestalosti.

Koji lekovi mogu da izazovu mučninu

Mučnina je redovan pratilac terapijskih metoda za lečenje malignih oboljenja, hemoterapije i radioterapije. Takođe, može da se javi i nakon opšte anestezije. Preparati i lekovi koji imaju za cilj podizanje nivoa gvožđa i hemoglobina uzrok su mučnine i kada se uzimaju na prazan stomak, ali i inače.

Kod trudnica koje su osetljive, i suplementi koje treba uzimati isključivo uz konsultaciju lekara, takođe mogu da izazovu jaku mučninu.

Mučnina u vožnji je posledica zabune koja se događa u mozgu

Veliki broj ljudi oseća mučninu u toku putovanja i vožnje bilo kojimprevoznim sredstvom. Malo je poznato da je ovaj vid mučnine zapravo posledica zabune koja dolazi iz našeg mozga, a ne „prevrtanja želuca“. Naime, dolazi do razlike u projekciji našeg opaženog i stvarnog kretanja.

Centar za ravnotežu koji se nalazi u našem srednjem uhu i naš vid usklađuju se na održavanju ravnoteže. Kada se informacije o stvarnom kretanju tela jednostavno „ne poklope“, telo reaguje i dolazi do mučnine. Mozak pogrešno zaključuje da jedno od ova dva naša čula u stvari halucinira, i misli da je došlo do trovanja. Onda šalje impuls za pražnjenje želuca da bi se izbacili toksini.

Jutarnja mučnina i šta mogu da budu uzroci

Jedan od najčešćih uzroka pojave mučnine je trudnoća, sa povraćanjem ili bez. Takođe, mučnina je prvi simptom koji možda nagoveštava da ste trudni, a čak do 80 odsto trudnica ima jutarnje mučnine, i to u prvom trimestru.

Ako vam je nivo šećera u krvi nizak, ujutru takođe možete da osetite mučninu. Ovo važi za osobe sa dijabetesom koje su možda upale u hipoglikemiju, ali i za zdrave ljude. Ako je iza vas „burna noć“ sa previše alkohola ili ste na postu, takođe vas ujutru nakon buđenja može dočekati ova neprijatnost. Jutarnja mučnina ponekad je i posledica hormonske neravnoteže. Naše nadbubrežne žlezde burno reaguju na strah i stres i luče kortizol. To može da bude propraćeno mučninom.

Vraćanje ili refluks kiseline proizvodi nelagodu u želucu i jednjaku. Javljaju se metalni ili kiseli ukus u ustima, vraćanje hrane uz podrigivanje i osećaj mučnine.

Dehidracija, menopauza, anksioznost i umor

Ako u organizam ne unosimo dovoljno vode, i pri buđenju ali i kasnije u toku dana, javiće se osećaj umora, glavobolja i mučnina. Na taj način naše telo nas upozorava da nam fali tečnosti, odnosno da smo je potrošili više nego što smo uneli. To je znak da odmah, ali ne naglo, unesemo vodu.

Nedovoljno sna remeti naš kompletan organizam koji se vremenom iscrpi. Ujutru, ali i kasnije umor i iscrpljenost reflektuju kroz mučninu. Uz to, možemo da postanemo razdražljivi, faliće nam entuzijazma i energije, a muka koju osećamo će nas dodatno frustrirati. Istraživanja kažu i da čak 98 odsto žena u toku menopauze ima osećaj mučnine i nelagode zbog promena u lučenju nivoa kortizola, progesterona i estrogena. Osobama koje su anksiozne takođe je često muka.

Možemo li sprečiti mučninu i kako se leči

Najbolja prevencija za izbegavanje mučnine u vožnji je fokus na jednu tačku ispred sebe. Tako ćemo dati mozgu priliku da dobija što više informacija o jednom pravcu. Dišite duboko i nemojte čitati ili gledati u mobilni telefon. Budite disciplinovani i nemojte prekomerno konzumirati ni hranu ni alkohol.

Lekovi za mučninu su dostupni, i poznati su kao antiemetici. Najčešći i najspristupačniji su antihistaminici i parasimpatolitici. Oni pomažu, ali imaju efekat uspavljivanja. Prirodna medicina kao najbolji preparat preporučuje đumbir, ali njega određene grupe ne smeju da konzumiraju, posebno osobe koje imaju probleme sa koagulacijom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo