Naslovna / Zdravlje

Svrab oka mogu da izazovu i larve ovčijih mušica, otkrio tim lekara iz Francuske

Priredio/la: I. V. |14:30 - 21. 04. 2022.

Ovčije mušice polažu jaja u nozdrve ovaca, odakle stižu do sinusa gde koriste sluz kao hranu i tamo ostaju sve dok se ne razviju u crve, a ženke mogu da polože jaja i na ljudske očne jabučice

svrab oka U rožnjači čoveka pronađeno 10 larvi ovčje mušice Foto: Shutterstock

Svrab oka jednog baštovana iz Francuske, koji mu se javio nakon rada u bašti, u blizini farme ovaca, naterao je čoveka da zatraži hitnu lekarsku pomoć. Prilikom pregleda oka baštovana, tim lekara iz University Hospital of Saint-Etiennei u Francuskoj uočio je brojne pokretne, providne larve na rožnjači. Kada su baštovanu larve uklonjene iz oka, identifikovane su kao Oestrus ovis ili ovčija muva, a tim naučnika svoja saznanja – dijagnozu i lečenje, objavio je u New England Journal of Medicine.

Ovčje muve mogu da polože jaja na očne jabučice i izazovu svrab oka

Ovčije mušice često se sreću u Francuskoj, a dobile su ime zbog svoje sklonosti da polažu jaja u nozdrve ovaca. Kada jednom dospeju u nozdrve, larve ovčjih mušica počinju da se kreću do sinusa i tamo ostaju, koristeći sluz kao hranu, tako da tamo ostaju sve dok se ne razviju u crve. Posle nekoliko nedelja, oni ispadaju iz nosa na zemlju, gde završavaju proces sazrevanja i izrastaju u odrasle mušice. Prethodna istraživanja su pokazala da se ponekad ženke muva zbune i polože jaja na očne jabučice ljudi, koji ni ne slute šta se desilo i šta izaziva svrab oka koji osećaju.

Baštovan osetio da mu „nešto ulazi u oko“

Slučaj baštovana iz Francuske takođe je detaljno opisan u naučnom radu. Muškarac od 53. godine otišao je u Hitnu pomoć nakon što je doživeo nešto što je opisao kao osećaj da mu „nešto ulazi u oko“. Takođe je naveo da je u tom trenutku, kada je osetio da mu je nešto ušlo u desno oko, radio u svojoj bašti, koja se nalazila u blizini farme ovaca i konja. Posle nekoliko sati svraba, shvatio je da problem neće nestati sam od sebe, pa je otišao u Hitnu pomoć da potraži pomoć.

Lekari otkrili 10 larvi koje su izazvale svrab oka

Nakon što su ga pažljivo pogledali, lekari su dijagnostikovali stanje kao spoljašnju oftalmomijazu, odnosno infestaciju oka larvama muva. Oni su primetili da je prisustvo larvi dovelo do hiperemije konjunktiva – proširenih krvnih sudova. Istraživači su pronašli oko desetak mobilnih larvi i napravili fotografije i video snimke kako bi zabeležili kretanje sićušnih stvorenja.
Lekari su uklanjali larve jednu po jednu, uz pomoć male pincete, i prepisali antibiotike kako bi sprečili infekciju. Deset dana kasnije, pacijent se vratio na kontrolu i utvrđeno je da nije patio od bilo kakvog oštećenja oka ili infekcije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo