Naslovna / Zdravlje

Visok pritisak je čest pratilac menopauze

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 23. 04. 2022.

Smanjenje nivoa estrogena u menopauzi je ključno i za povećanje krvnog pritiska, kao i komplikacije poput srčanog i moždanog udara

menopauza i visok pritisak Menopauza i visok pritisak često idu zajedno, a najbolja prevencija je zdraviji način života sa promenom navika Foto: Shutterstock

Menopauza i visok pritisak uslovljavaju se na više načina i nose pojedinačne, ali i kombinovane rizike. Ako u obzir uzmemo godine kao faktor rizika uz ostale predispozicije za pojavu visokog pritiska, jasno je da najopreznije treba da budu žene koje su već ušle u ovo doba.

Menopauza i visok pritisak, stanje tipično za žene uz pojačan stepen rizika

Visokim krvnim pritiskom ili hipertenzijom smatramo vrednosti više od  130/80 mmHg. Menopauza je prirodan deo starenja u kome žene gube menstrualni ciklus padom nivoa i prestankom proizvodnje estrogena i progesterona. Istraživanja su potvrdila da menopauza povećava rizik od razvoja visokog krvnog pritiska.

Netačnom mišljenju da hipertenzija pogađa samo, ili da neuporedivo češće pogađa muškarce, možemo kao argument da pridružimo i činjenicu da žene čine skoro 52 odsto smrtnih slučajeva izazvanih hipertenzijom. Izvor ove informacije je American Heart Association

Kako se menja krvni pritisak u fazama menopauze

Promene krvnog pritiska moguće su tokom različitih faza menopauze, uključujući i perimenopauzu, samu menopauzu i postmenopauzu.

Predmenopauza (perimenopauza) je period u kome telo počinje proces ulaska u menopauzu. Prevalencija hipertenzije je, prema statistikama, veća kod osoba u postmenopauzi u odnosu na osobe u predmenopauzi. Međutim, studija iz 2015. godine zaključuje da nema dovoljno istraživanja o tome šta se dešava sa krvnim pritiskom osoba u perimenopauzi. Što je menopauza više odmicala, to je i rizik, a i pojava hipertenzije bivala izraženija.

Prevremena menopauza i postmenopauza, koga češće pogađa visok pritisak

Jedna studija iz 2020. bavila se istraživanjem potencijalne veze između prerane menopauze i povećanog krvnog pritiska. Prevremena menopauza je ona koja se javlja pre 40. godine života. Ova studija kaže da osobe koje su doživele preuranjenu (preranu) menopauzu treba da imaju dodatni skrining kako bi se pratio njihov krvni pritisak. Time bi se prevenirala pojava hroničnog visokog pritiska, kao i drugih komplikacija.

Prema Blood Pressure UK, i rizik da neko doživi srčani udar je pet puta veći nakon menopauze, nego ranije.

Zašto pritisak u menopauzi raste i koja je uloga estrogena

U menopauzi, dolazi do značajnog pada nivoa hormona estrogena. Ovaj hormon ima veliki uticaj na krvni pritisak, uz vazodilatacijski efekat, što znači da pomaže normalan protok krvi. Takođe, održava krvne sudove otvorenijim i protočnijim. Uz to, estrogen održava nivo holesterola na niskom nivou, što utiče na sprečavanje sužavanja i stvrdnjavanja arterija zbog naslaga holesterola ili plakova.

Osobe u menopauzu takođe su sklone povećanju telesne težine, koja je jedan od glavnih faktora rizika i za visok pritisak i za srčani i moždani udar.

Prevencija visokog pritiska u menopauzi

Nažalost, ne postoji ništa što u potpunosti može da nas odbrani od rizika za visok krvni pritisak. Promena životnog stila i navika je svakako najdelotvornija prevencija, što svakako važi i za osobe u menopauzi. Zapravo, za njih je ovakav način života višestruko važan, i to se prvenstveno odnosi na:

  • prestanak pušenja
  • smanjenje unosa alkohola
  • smanjenje unosa kofeina
  • ograničavanje unosa soli
  • zdravija ishrana
  • redovno vežbanje
  • održavanje normalne telesne težine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo