Naslovna / Zdravlje

BCG vakcina koristi se već 100 godina i još uvek ima širok spektar zaštite

Priredio/la: I. V. |13:00 - 01. 09. 2022.

BCG je vakcina „stare škole“ – napravljena je od živog, oslabljenog mikroba, ali, zanimljivo je da vakcine poput BCG aktiviraju imuni sistem na sasvim drugačiji način u prvim danima života

BCG vakcina BCG je vakcina „stare škole“ – napravljena je od živog, oslabljenog mikroba Foto: Shutterstock

BCG vakcina (Bacille Calmette-Guérin) protiv tuberkuloze jedna je od najstarijih i najčešće korišćenih vakcina na svetu, koja se koristi već čitav vek, a trenutno za imunizaciju 100 miliona novorođenčadi svake godine. U zemljama sa endemskom tuberkulozom, na iznenađenje mnogih, otkriveno je da štiti novorođenčad i malu decu od višestrukih bakterijskih i virusnih infekcija, koje uopšte nisu povezane sa tuberkulozom. Postoje čak i neki dokazi da može da smanji ozbiljnost covid 19 infekcije.

Zašto je BCG vakcina toliko posebna?

Šta je to toliko posebno u vezi sa BCG vakcinom? Kako ima tako širok spektar zaštite bebe? Ispostavilo se da se o tome vrlo malo zna. Da bi shvatili mehanizam njenog delovanja, istraživači iz Programa preciznih vakcina u Boston Children’s Hospital udružili su se sa Konzorcijumom za prošireni program imunizacije (EPIC), međunarodnim timom koji proučava ranu imunizaciju, kako bi prikupili i sveobuhvatno profilisali uzorke krvi novorođenčadi imunizovanih BCG vakcinom, koristeći moćan pristup poznat kao „big data“ (mnoštvo podataka).

Njihova studija, objavljena je početkom ovog meseca u Cell Reports, a otkrila je da BCG vakcina izaziva specifične promene u metabolitima i lipidima, koji su u korelaciji sa odgovorima urođenog imunog sistema. Nalazi daju naznake ka tome da druge vakcine budu efikasnije u ranjivim populacijama sa različitim imunološkim sistemima, kao što su novorođenčad.

BCG vakcina menja profil metabolita i lipida u krvnoj plazmi

Dr Joann Diray Arce, prva autorka studije, i njene kolege, počele su da analiziraju uzorke krvi novorođenčadi male porođajne težine u Gvineji Bisao. Ove bebe bile su uključene u nasumično kliničko ispitivanje dece koja primaju BCG vakcinu, bilo na rođenju, ili 6 nedelja nakon rođenja.  Obema grupama uzimani su mali uzroci krvi posle četiri nedelje. Koristeći metabolomiku i lipidomiku, tim je sveobuhvatno profilisao uticaj BCG imunizacije na krvnu plazmu novorođenčadi. Otkrili su da su BCG vakcine date pri rođenju promenile profil metabolita i lipida u krvnoj plazmi novorođenčadi na način koji se razlikuje od onih u grupi koja je primala vakcinu 6 nedelja posle rođenja. Promene su bile u korelaciji sa promenama u proizvodnji citokina, ključnoj osobini urođenog imuniteta.

Vakcina štiti i od nepovezanih infekcija

Istraživači su imali i paralelne nalaze kada su testirali BCG u uzorcima krvi pupčanika iz grupe novorođenčadi iz Bostona u SAD i uzorcima iz zasebne studije na novorođenčadi u Papua Novoj Gvineji.

– Sada imamo neke lipidne i metaboličke biomarkere za zaštitu vakcine koje možemo testirati i na laboratorijskim miševima. Proučavali smo tri različite formulacije BCG vakcine, a preoblikovanje metaboloma BCG vakcinom može doprineti molekularnim mehanizmima imunog odgovora novorođenčeta – objasnila je dr Joann Diray Arce.

– Sve veći broj studija pokazuje da BCG vakcina štiti od nepovezanih infekcija. Od ključnog je značaja da učimo od BCG vakcine kako bismo bolje shvatili kako da zaštitimo novorođenčad. BCG je vakcina „stare škole“ – napravljena je od žive, oslabljene klice, ali žive vakcine poput BCG  aktiviraju imuni sistem na sasvim drugačiji način u prvim danima života, pružajući široku zaštitu od niza bakterijskih i virusnih infekcija. Predstoji mnogo posla da se to bolje definiše i saznaju mnogi detalji i da se te informacije koriste za pravljenje još boljih vakcina za bebe – naglasio je dr Ofer Levy, direktor Programa preciznih vakcina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo