Zdravlje

Simptomi koji ukazuju da smo polomili prst na nozi, mogu se javiti i nekoliko nedelja nakon povrede

Priredio/la: I. V.

Neki znaci preloma prsta na nozi pojaviće se odmah nakon traume, ali ima i onih koji se razviju kao rezultat preloma, čak i godinu dana nakon lomljenja kosti

Prelom prsta na nozi ili polomjen prst obično je rezultat nekog oblika traume ili povrede stopala ili prsta. Svaki nožni prst sastoji se od nekoliko kostiju. Jedna ili više ovih kostiju mogu da se polome nakon povrede stoplala ili samo jednog prsta. Povrede, kao što je udarac nožnog prsta ili pad  teškog predmeta na nožni prst, mogu da izazovu prelom. Ponekad slomljeni nožni prst može da bude i rezultat dugotrajnih ponavljajućih pokreta, kao u određenim sportskim aktivnostima i u tom slučaju je reč o stres-frakturi.

Koji simptomi ukazuju da se desio prelom prsta na nozi?

Nakon povrede, odnosno preloma prsta javljaju se prvi simptomi kao što su bol, otok i diskoloracija, odnosno promena boje prsta, kao i ukočenost prsta, pa i celog stopala, kao i:

  • modrice na koži oko nožnog prsta
  • nožni prst možda neće izgledati normalno, a može čak i da se savije ili deformiše, ako slomljena kost nije na svom mestu
  • otežan hod zbog bola, posebno ako je nožni palac slomljen
  • cipele mogu da postanu bolne za nošenje ili osećate da su preuske.

Neki drugi problemi takođe mogu da se razviju kao dodatak ili kao rezultat preloma. Ove komplikacije mogu da se jave odmah nakon povrede (od nekoliko minuta do nekoliko dana), ili se mogu desiti mnogo kasnije (nekoliko nedelja od povrede do godinu dana).

Prelom prsta na nozi izaziva neposredne i odložene komplikacije

U neposredne komplikacije ubrajaju se povreda noktiju i otvoreni prelom.

Povreda noktiju – Nakupljanje krvi može da se razvije ispod nokta na nozi i taj proces se zove subungualni hematom. Da bi drenirao subungualni hematom, lekar će napraviti malu rupu u noktu na nozi kako bi se krv izlila. Ako je hematom veoma velik ili bolan, možda će biti potrebno da se ukloni ceo nokat.
Otvoreni prelom – Retko, slomljena kost u prelomu nožnog prsta može da bude vidljiva, odnosno da viri kroz kožu. Ovo se zove otvoreni ili složeni prelom. Biće potrebno pažljivo čišćenje rane i eventualna upotreba antibiotskih lekova kako bi se sprečila infekcija kosti, a ponekad je čak neophodna operacija.

Odložene komplikacije javljaju se nakon nakon zarastanja preloma nožnog prsta. Na primer, osoba može imati problem sa artritisom, bolom, ukočenošću ili čak deformitetom. Ponekad, slomljena kost neće u potpunosti zarasti, što se u medicini naziva nezarastanje, ili će zarasti nepravilno. Tada je reč o pogrešnom spajanju. Iako se to retko dešava, operacija će možda biti neophodna kako bi se rešio ovaj problem.

Kada treba tražiti medicinsku pomoć?

Povređeni prst treba pregledati svaki dan. A, ako se desi nešto od sledećeg, pozovite doktora:

  • pogorša ili javi novi bol koji ne može da se ublaži lekovima protiv bolova
  • ako se pojave rane, crvenilo ili otvorene rane u blizini povređenog prsta
  • ako je gips ili udlaga oštećena ili slomljena
    Idite u bolničko odeljenje za hitne slučajeve ako su prisutni sledeći znaci ili simptomi:

Hitna medicinska pomoć nepohodna je ako su prisutni sledeći znaci ili simptomi:

  • hladni, utrnuli prsti ili peckanje prstiju
  • plava ili siva koža
  • otvorene rane, krvarenje ili drenaža u blizini slomljenog nožnog prsta.

Najbolje je potražiti medicinsku procenu odmah nakon povrede kako bi se obezbedio odgovarajući tretman i pravilno zarastanje. Lekar može da napravi rendgenski snimak kako bi video da li je prst na nozi polomljen. Rendgen nije uvek neophodan kako bi se postavila dijagnoza slomljenog nožnog prsta, posebno ako je prelom u jednom od manjih prstiju.

Saveti za lečenje preloma prsta na nozi kod kuće

Kako bi se smanjio bol i ublažio otok i kako bi se prelom pravilno zalečio, postoje stvari koje mogu da se primene kod kuće.

Visina – Otok koji se javlja nakon povrede pogoršava bol. Kako biste smanjili otok (i bol), držite stopalo podignuto iznad nivoa srca, što je više moguće. Podignite nogu na jastuke, posebno kada spavate. „Zavaljivanje“ u ležaljku takođe je korisno.
Led – Stavite led u plastičnu kesu i stavljajte ga na povredu na 15 do 20 minuta na svakih sat ili dva, prva dva dana od povrede. Obavezno stavite peškir između kože i vrećice leda kako biste zaštitili kožu.
Odmor – Izbegavajte bilo kakve naporne vežbe, dugotrajno stajanje ili hodanje. Možda će biti potrebne štake ili specijalna cipela za nošenje dok hodate kako biste izbegli opterećenje na prelomu dok kost zarasta.
Medicinski tretman – U zavisnosti od lokacije i težine preloma nožnog prsta, prelom će možda morati da se smanji (vrati na svoje mesto) i da se udlagira, stavi u gips. Ako postoji otvorena rana u blizini povređenog nožnog prsta, možda će biti potrebni i vakcina protiv tetanusa i antibiotski lekovi.
Lekovi – Od lekova su obično potrebni lekovi protiv bolova, najčešće samo acetaminofen (Tilenol) ili ibuprofen (Advil, Motrin). Svakako je potrebno prvo razgovarajti sa lekarom pre uzimanja novih lekova. Za ozbiljan prelom, lekar može da propiše i nešto jače.

Ostali tretmani koji će možda biti neophodni

RedukacijaAko je prelom nožnog prsta pomeren (dva kraja slomljene kosti nisu na svom mestu) ili rotiran, (prst je usmeren u pogrešnom smeru), lekar će možda morati da ga smanji ili vrati na mesto. Ponekad može biti potrebna injekcija lekova, takozvana lokalna anestezija kako bi prst na nozi utrnuo pre nego što se vrati na mesto. Nakon redukcije, slomljenoj kosti će biti potrebna podrška da je drži na mestu dok zaceljuje.

Buddy taping ili pridruživanje, lepljenje prstiju – Ako je prelom nožnog prsta manji ili se radi o malom prelomu u kosti jednog od malih prstiju, lekar će možda morati samo da „zalepi“ ili pridruži  povređeni prst na onaj pored njega, radi podrške. Ovaj tretman se takođe naziva buddy taping. Ako je nožni prst zalepljen, obično možete bezbedno da se kupate, a zatim zamenite traku nakon toga. Naravno, uvek proverite kod lekara da li je sve u redu sa prstom. Obavezno stavite mali komad pamuka ili gaze između prstiju koji su spojeni. To će sprečiti da koža između prstiju na nogama razvije rane ili plikove.
Gips – Gips obično nije potreban za jednostavan prelom nožnog prsta. Treba nositi cipelu sa tvrdim đonom, čvrstu, podržavajuću cipelu. Lekar može da predloži nošenje specijalne obuće za ako su stopala ili prsti jako otečeni. Gips (ili čak hirurška intervencija) može biti potreban ako je veliki prst slomljen, prelom uključuje zglob ili se odjednom dogodi mnogo preloma malih prstiju. Gips može biti potreban i ako je pored prsta slomljena kost u stopalu ili nozi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.