Naslovna / Zdravlje

HIV infekcija ubuduće će se lečiti samo jednom injekcijom

Priredio/la: I. V. |12:00 - 20. 06. 2022.

Na osnovu ove studije može se očekivati da će u narednim godinama moći da se proizvede lek za AIDS, za dodatne zarazne bolesti i za određene vrste karcinoma uzrokovanih virusom, kao što su rak grlića materice, rak glave i vrata

hiv infekcija HIV infekcija ubuduće će se lečiti samo jednom injekcijom Foto: Shutterstock

HIV infekcija, uz pomoć nove tehnologije, mogla bi da se leči samo jednom injekcijom, pokazali su rezultati studije naučnika sa . Nova studija nudi novi i jedinstveni tretman za AIDS koji se može razviti u vakcinu ili jednokratni tretman za pacijente sa HIV virusom, a ispitivala je inženjering belih krvnih zrnaca tipa B u telu pacijenta tako da luče anti-HIV antitela kao odgovor na virus. Studiju su vodili dr Adi Barzel i doktorand Alessio Nehmad, koji izučavaju neurobiologiju, biohemiju i biofiziku na Fakultetu prirodnih nauka George S. Wise, a objavljena je u Nature Biotechnology.

HIV infekcija iz smrtonosne prešla u hroničnu bolest

Tokom poslednje dve decenije, životi mnogih pacijenata obolelih od AIDS poboljšali su se zbog primene tretmana koji menjaju bolest iz smrtonosne u hroničnu. Međutim, pred nama je još dug put pre nego što se pronađe tretman koji bi pacijentima obezbedio trajno izlečenje. Jedan mogući način da se to uradi, uz jednokratnu injekciju, razvijen je po prvi put u laboratoriji dr Barzela. Tehnika razvijena u njegovoj laboratoriji koristi bela krvna zrnca tipa B, koja bi bila genetski konstruisana u telu pacijenta kako bi lučila neutrališća antitela protiv HIV virusa koji izaziva bolest. B ćelije su vrsta belih krvnih zrnaca odgovornih za stvaranje antitela protiv virusa, bakterija i još mnogo toga. B ćelije se formiraju u koštanoj srži i kada sazrevaju, B ćelije se kreću kroz krv i limfni sistem i odatle u različite delove tela.

HIV infekcija neutralisana veštački stvorenim antitelima u laboratoriji

Dr Barzel objašnjava da je „do sada samo nekoliko naučnika, a među njima i njegov tim, moglo da konstruiše B ćelije van tela, a u njihovoj studiji oni su bili prvi koji su to uradili u telu i napravili ove ćelije. Genetski inženjering se radi sa virusnim nosiocima, koji su izvedeni iz virusa  napravljenih tako da ne izazivaju štetu, već samo da unesu gen kodiran za antitelo u B ćelije u telu.

– Pored toga, u ovom slučaju smo bili u mogućnosti da precizno unesemo antitela u željeno mesto u genomu B ćelija. Sve životinje korišćene u istraživanju, kojima je primenjen tretman, reagovale su i imale velike količine željenog antitela u krvi. Mi smo proizveli antitela iz krvi i uverili se da je zaista efikasan u neutralisanju HIV virusa u laboratorijskim uslovima – objasnio je dr Barzel.

Tehnologija onesposobljavanja ili popravke gena nagrađeena Nobelovom nagradom

Genetsko kreiranje urađeno pomoću CRISPR tehnologije zasnovane na imunološkom sistemu bakterija protiv virusa. Bakterije koriste CRISPR sisteme kao neku vrstu molekularnog „pretraživača“ kako bi locirale virusne sekvence i isekle ih kako bi ih onesposobile. Dvojica biohemičara koji su otkrili sofisticirani odbrambeni mehanizam, dr Emmanuelle Charpentier i  dr Jennifer Doudna, bili su u mogućnosti da se preusmere na cepanje bilo koje DNK po izboru. Tehnologija je od tada korišćena ili za onemogućavanje neželjenih gena ili za popravku i umetanje željenih gena. Inače, zbog ovog otkrića doktori Doudna i Charpentier stekli su međunarodno priznanje i postali dobitnici Nobelove nagrade za hemiju 2020.

Istraživački tim sa Tel-Aviv University inkorporirali su sposobnost CRISPR tehnologije da usmeri uvođenje gena u željena mesta, zajedno sa mogućnostima nosilaca virusa da dovedu željene gene u željene ćelije. Tako su mogli da konstruišu B ćelije unutar tela pacijenta i usmere uvođenje željenog gena koji kodira antitelo protiv HIV virusa, koji izaziva AIDS.

Nova tehnologija mogla bi da se koristi i za proizvodnju leka za rak grlića materice, glave, vrata…

Trenutno, objašnjavaju istraživači, ne postoji genetski tretman za AIDS tako da su mogućnosti istraživanja ogromne.

Razvili smo inovativni tretman koji može da pobedi virus jednokratnom injekcijom, sa potencijalom da dovede do ogromnog poboljšanja stanja pacijenata. Kada se projektovane B ćelije susreću sa virusom, virus ih stimuliše i podstiče da podelimo, tako da koristimo sam uzrok bolesti za borbu protiv nje. Štaviše, ako se virus promeni, B ćelije će se takođe promeniti u skladu sa tim kako bi se borile protiv njega, tako da smo napravili prvi lek ikada koji može da evoluira u telu i pobedi viruse u „trci naoružanja“. Na osnovu ove studije možemo očekivati da ćemo u narednim godinama moći da proizvedemo na ovaj način lek za AIDS, za dodatne zarazne bolesti i za određene vrste karcinoma uzrokovanih virusom, kao što su rak grlića materice, rak glave i vrata i drugo – zaključio je dr Adi Barzel sa Tel-Aviv University. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mile
2:22, 21. 06. 2022.
Odgovori

Ja vakcine vise ni kucetu a kamoli deci i sebi

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo