Naslovna / Zdravlje

Bolovi u stomaku često su posledica nepravilne ishrane, kako ih možemo sprečiti

Priredio/la: D. T.|15:00 - 29. 07. 2022.

Osobe koje pate od otežanog varenja često brzo konzumiraju hranu, ne piju dovoljne količine vode, puše ili se teško bore sa posledicama stresa

bol u stomaku Bol u stomaku, najčešće u gornjem delu, često je posledica dispepsije ili otežanog varenja Foto: Shutterstock

Bolovi u stomaku, najčešće u gornjem delu trbuha, često su posledica dispepsije ili otežanog varenja. Uglavnom su isprovocirani upotrebom nekih namirnica, pića ili lekova. Dispepsija je posledica unosa masne i začinjene hrane, upotrebe previše kofeina, slatkiša, gaziranih pića. Osobe koje pate od otežanog varenja često brzo konzumiraju hranu, puše, ili su izložene velikom stresu.

Bol u stomaku nekada je posledica ozbiljnih bolesti

Bol u stomaku koji je posledica lošeg varenja često je praćen simptomima kao što su gorušica, mučnina, nadimanje, gasovi, podrigivanje, štucanje, kašalj, neprijatni zadah iz usta. Bol u stomaku može biti različite jačine i uzorka. Stručnjaci navode je ovaj bol moguća posledica najrazličitijih bolesti od upale slepog creva, jetre, žučne kese, pankreasa…

U najvećem broju slučajeva bolovi su posledica  lošeg varenja, zatvora i dijareje. Neke zarazne bolesti takođe mogu dovesti do problema sa stomakom. Bol u stomaku može biti nekada i posledica ozbiljnijih stanja, kao što su zapaljenje pluća, infarkt miokarda, kila, upala slepog creva, pankreatitis, kamen u bubregu, ciste na jajnicima.

Obična voda može ublažiti bolove u stomaku

Voda je neophodna za efikasno varenje i apsorbciju hranjivih materija.  Varenje je  neefikasno i otežano, ako ne pijemo dovoljne količine obične vode koja može umanjiti i simptome gorušice. Stručnjaci savetuju 8 čaša vode svakog dana, u ovu količinu ubraja se i deo vode koji unosimo hranom, a ne samo pićem. Oko 20 odsto ove količine je voda koju unosimo putem raznih namirnica, a ostatak su pića. Ovo su preporučene količine za odrasle osobe. Povraćanje i dijareja, kojima su praćeni bolovi u stomaku, dovode do dehidracije, koja se leči dodatnim unosom vode.

Izbegavajte ležeći položaj

Potrebno je da izbegavamo ležanje kako probavne smetnje ne bi prerasle u gorušicu. Kada je telo u horizontalnom položaju veća je verovatnoća da će kiselina iz želuca izazvati gorušicu. Osobe koje pate od nervoznog stomaka, morale bi da večeraju nekoliko sati pre odlaska na spavanje.

Đumbir kao dodatak jelu

Đumbir može smanjiti nelagodnost u stomaku kod trudnica ili pacijenata na hemioterapiji. Savet je da đumbir doda u jelo ili da se koristi u obliku čaja.  Prema nekim istraživanjima, pri upotrebi đumbira treba biti oprezan, kako ne bi došlo do neželjenih efekata kao što su gasovi, žgaravica, probavne smetnje i nelagodnost u stomaku.

BRAT dijeta

Osobama koje pate od dijareje stručnjaci često preporučuju BRAT dijetu. BRAT je skraćenica od banane (eng. bananas), pirinač (rice),  jabuke (applesauce), tost (toast). Ove namirnice mogu ublažiti i izlečiti dijareju. Neće iritirati želudac, creva ili grlo. I pored toga što su navedene namirnice bogate kalijumom i magnezijumom, ovaj način ishrane ne savetuje se kao dugoročna dijeta, jer ne sadrži sve neophodne hranjive materije.

Bez duvana i alkoholnih pića

Upotreba duvana i alkoholnih pića može kod nekih osoba dovesti do gastrointestinalnih smetnji kao što je gastrointestinalna refluksna bolest (GERB). Izbegavanje duvana i alkohola od višestruke je koristi za zdravlje, ali mnoge osobe vremenom razviju zavisnost, pa im je zato nekada potreba dodatna podrška.

Bol u stomaku i nepravilna ishrana

Prerađene namirnice, masna i kisela jela, proizvodi od pšenice, sokovi, preterano začinjena i masna jela mogu dovesti do bolova u stomaku. Savet je da se izbegavaju teška jela, da se voće konzumira između obroka i da se unose dovoljne količine povrća. Potrudite se, uvek kada je moguće, da uživate u domaćim jelima bez velike količine masnoća i šećera.

Limun, limunada, soda bikarbona i voda

Mešavina soka od limete ili limuna, sa dodatkom vode i prstohvatom sode bikarbone može umanjiti lučenje želudačne kiseline i ublažiti simptome gorušice i loše probave, navode neka istraživanja. Stručnjaci dodaju da ovaj napitak ipak nije za svakoga, jer su moguće i neželjene posledice u vidu sporijeg i plićeg disanja, trzanja i grčenja mišića.

Smokve kao laksativ

Smokve sadrže supstance koje deluju kao laksativi  koji podstiču rad creva i ublažavaju probleme s probavom tako što olakšavaju izbacivanje stolice. U slučaju dijareje ne bi trebalo koristiti smokve.

Sok aloe vera

Aloe vera može umanjiti simptome sindroma nervoznih creva i kolitisa. U jednom istraživanju ispitanici  koji su patili od problema sa varenjem, skakodnevno su  tokom četiti nedelje koristili po 10 mililitara sirupa aloe. Kod njih je zabeleženo manje neprijatnih simptoma u vidu gorušice, nadimanja i podrigivanja, mučnine, povraćanja, vraćanje hrane u jednjak. Stručnjaci, ipak, skreću pažnju da kod nekih osoba upotreba ove biljke može dovesti do dodatnih bolova i grčeva u stomaku. Nema još dovoljno pouzdanih naučnih dokaza koji bi potvrdili prednosti aloe kada je u pitanju probava.

Bosiljak smanjuje gasove

Bosiljak je biljka koja se tradicionalno koristi u narodnoj medicini, pre svega za lečenje depresije, ali i kod osoba koje imaju problema sa varenjem, veruje se da jača apetit i pomaže kod raznih upala organa za varenje. Bosiljak sadrži supstance koji mogu smanjiti gasove. Listovi bosiljka imaju visok nivo linolne kiseline, koja ima antiinflamatorna svojstva.

Sladić ublažava nadimanje

Proizvodi od korena sladića mogu pomoći i ublažiti nadimanje. Ne postoji još dovoljno naučnih potvrda delotvornosti sladića, ali osobe sa nervoznim crevima i probavnim smetnjama mogu pokušati da piju čaj od korena sladića. Stručnjaci upozoravaju i na moguće neželjene efekte u vidu povišenog krvnog pritiska i smanjenja nivoa kalijuma. Stoga se ovaj čaj ne preporučuje pacijentima koji se leče od hipertenzije, oboljenja bubrega i srca.

Pirinač povremeno

Običan pirinač može ublažiti simptome sindroma iritabilnog creva. Pirinač je deo BRAT dijete koju lekari mogu preporučiti. Pirinač je jedna od pristupačnijih namirnica, ipak postoje dokazi da konzumacija belog pirinča može povećati rizik od metaboličkog sindroma.  Smatra se da je ova mogućnost veća, ako je pirinač svakodnevno na jelovniku. Povremena upotreba ne bi trebalo da dovede do problema.

Prevencija dispepsije

Problemi s varenjem se mogu lako regulisati, na primer, ako počnete malo sporije da konzumirate hranu. Savet je da se izbegavaju procesuirane namirnice s mnogo masnoća i šećera. U slučaju alergije ili intolerancije potrebno je tačno utvrditi namirnice koje dovode do nelagodnosti u stomaku. Stručnjaci naglašavaju da pijemo više vode, da pokušamo da kontrolišemo stres, da smo fizički aktivni.

Kada se obratiti lekaru?

Stručnjaci savetuju da osluškujemo svoje telo i da u slučaju da problemi s varenjem potraju potražimo stručni savet. Hitno je potrebno zatražiti medicinsku pomoć u slučaju jakog i iznenadnog bola, preznojavanja, u slučaju da se izbacuje iz tela lepljiv, krvav sadržaj. Neodložnu pomoć potrebno je potražiti u slučaju da je otežano izbacivanje mokraće ili urina, ukoliko se jave problemi s disanjem, bol u grudima, gubitak apetita i  telesne težine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo