Naslovna / Zdravlje

Bol u grudima mogu izazvati različita stanja, kada je potrebno potražiti pomoć

Priredio/la: D. T.|17:00 - 18. 05. 2022.

Bol u grudima, nije uvek posledica infarkta, može biti isprovociran i upalom žučne kese koja može izazvati iznenadni oštar bol u gornjem desnom delu stomaka koji se širi prema desnom ramenu

bol u grudima Neke plućne bolesti mogu se manifestovati bolom u grudnom košu Foto: Shutterstock

Bol u grudima nije uvek posledica nekog ozbiljnog kardiovaskularnog oboljenja. Dizanje većeg tereta može da uzrokuje bolove u grudima koji su slični kao kod srčanih smetnji. Treba ipak biti obazriv i obratiti pažnju na simptome koji nekada mogu biti ozbiljni znaci upozorenja.

Kada je bol u grudima razlog za uzbunu?

Neodložnu medicinsku pomoć potrebno je potražiti u slučaju bola u grudima ili nelagodnosti koja ne prestaje, osećaja pritiska i stezanja u grudima. Hitnu pomoć je nužno pozvati ako se bol širi niz levu ruku, ili obe ruke, vrat, vilicu, leđa ili stomak, u slučaju nesvestice, otežanog disanja, ubrzanog rada srca, niskih ili neprimetnih otkucaja srca. Znaci za uzbunu su i plavo ili bledo lice, peckanje ruku i usana, mučnina, znojenje.

Uzroci bola u grudima

Postoji niz stanja koja mogu izazvati bol u grudima. Savet stručnjaka jeste da potražite lekarsku pomoć, kako biste bili sigurni da ćete dobiti odgovarajuću dijagnozu. U zavisnosti od simptoma i okolnosti, možda će biti potrebno dalje ispitivanje.

Srčani udar

Srčani udar (infarkt miokarda) je odumiranje jednog dela srčanog mišića zbog naglog prestanka cirkulacije kroz neku od arterija koje ishranjuju srce. Srčani udar nastaje kada dođe do iznenadne blokade dotoka krvi u jedan deo srca. Bol u grudima koji traje duže od 15 minuta i pri odmoru moguća je posledica srčanog udara. Lekari upozoravaju da je infarkt miokarda poslednja faza i jedan od oblika progresije koronarne bolesti, koja se ispoljava kao stabilna angina pektoris, nestabilna angina, vazospastična angina i asimptomatska ishemija miokarda.

Angina

Angina je stanje u kome je ograničen dotok krvi u srce. Bol u grudima usled angine najčešće se javlja kao posledica nekog fizičkog napora. Bol prestaje u stanju odmora posle nekoliko minuta.

Plućna embolija

Plućna embolija posledica je blokade jedne od grana plućnih arterija. Ovo začepljenje krvnog suda u plućima je najčešće uzrokovano krvnim ugruškom, koji može dospeti u pluća iz dubokih vena na nogama ili iz vena u drugim delovima tela. Plućna embolija može da izazove oštar, ubod, bol u grudima koji se može pogoršati tokom udaha. Stanje je često praćeno zadihanošću pacijenta, kašljem, vrtoglavicom, iskašljavanjem krvi.

Perikarditis

Perikarditis je otok i iritacija, zapaljenje srčane kese, tankog, vrećastog tkiva (perikarda) koje okružuje srce. Ovo stanje može se manifestovati iznenadnim i oštrim ubodom u grudima. Kod nekih pacijenata prisutni su tupi bolovi. Stanje se pogoršava u ležećem položaju.

Bolesti pluća i bol u grudima

Neke plućne bolesti mogu se manifestovati bolom u grudnom košu. Bol je u ovom slučaju naješće posledica pneumonije, zapaljenja pluća i pleuritisa – upale membrane koja okružuje pluća. Pleuritis se određuje kao zapaljenje pleure (dve velike, tanke membrane) koje odvajaju pluća od zida grudnog koša. Ovo zapaljenje najčešće je posledica infekcije, a glavni simptom pleuritisa je oštar, probadajući bol u grudnom košu koji se pogoršava tokom dubokog disanja.

Mogući drugi uzroci bolova u grudima

Bol u grudima je simptom koji može biti posledica niza najrazličitijih stanja, od kojih dobar deo njih zahteva lečenje, ali ne i hitnu medicinsku pomoć. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), stanje je pojačane kiseline u jednjaku koja izaziva pekući bol u grudima i neprijatan ukus u ustima.

Bol može biti isprovociran i upalom žučne kese koja može izazvati iznenadni oštar bol u gornjem desnom delu stomaka koji se širi prema desnom ramenu. Ovaj bol je često posledica i napetosti mišića, usled neke neodgovarajuće fizičke aktivnosti. Napadi panike ili anksioznost može ponekad biti praćena bolom u grudima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo