Naslovna / Zdravlje

Može li promaja zaista da nam „dođe glave“?

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 28. 07. 2022.

Jedna od fraza koju kao narod često koristimo jeste i upravo ona o strašnoj nemani zvanoj „promaja“. Da li se, i kada, ipak radi o nečemu što je potencijalno opasno po naše zdravlje?

promaja Promaja ili svaki nagli prodor hladnog vazduha nas neće „ubiti“, ali mogu da dovedu do neželjenih efekata na naše zdravlje Foto: Shutterstock

Promaja – spas, makar trenutni kada nema ni daška vazduha ili nešto što stvarno može da nas ugrozi? Ponekad smo grubi prema ljudima koji zatvaraju prozore čak i kada nam je prevruće u prostorima u kojima boravimo, ili u prevozu. Pa, da li je takvo ponašanje opravdano?

Promaja kao potreba i spas, a odbrana od nje kao navika

Kada su vremenski uslovi slični aktuelnim i kada su temperature visoke, činimo sve što možemo da prostor u kome boravimo barem malo rashladimo ili napravimo protok vazduha. Kod nas odomaćen izraz, poznat kao promaja, sigurno je na momenat nešto prijatno, rashlađujuće i spasonosno.

Ipak, stručnjaci kažu da opreznost nije samo fraza kao posledica navike u ovakvim slučajevima. Naime, posledice po zdravlje mogu da budu ne samo neprijatne, već i da utiču na naš svakodnevni život.

Reakcija tela na promaju ili nešto drugo?

Napravili smo promaju, hladan vazduh struji i uspeli smo da se rashladimo. Isto je i sa klima uređajem. Međutim, nedugo zatim počinjemo da osećamo napetost u vratu, ramenima i leđima. Ponekad počinju da nas bole sinusi, ili imamo simptome kao kod klasične prehlade.

Slučajnost, ili je krivac za ove iznenadne probleme upravo promaja kojoj smo bili izloženi?

Kako promaja i hladan vazduh utiču na mišiće

Otvoreni prozori i vrata, ventilatori ili klima uređaj, u početku dovode do željenog hlađenja koje nam je potrebno, posebno ako su temperature paklene. Međutim, prodor rashlađenog vazduha hladi i mišiće. Posledica je njihovo očvršćavanje, odnosno kočenje.

Naši mišići međusobno funkcionišu u jednom vidu simbioze. Kako ohlađeni mišići rade drugačije u odnosu na tople, zagrejane mišiće, to otvrdnuće mišića dovodi do neravnoteže i spazma. Posledice su najčešće u vidu napetosti i bola u vratu, ramenima i leđima.

Promaja kao uzrok prehlade, glavobolje i napetosti

Kada naše grlo dođe u kontakt sa promajom koju pravi hladan vazduh, temperatura sluzokože ždrela se spušta. Sluzokoža se suši i više nije maksimalno efikasna u odbrani od raznih patogena koji nas napadaju. Nije važno da li su to virusi, bakterije ili drugi mikroorganizmi, jer sve to otvara mogućnost za infekcije, a samim tim i pojavu prehlade.

Šta kada se od promaje ukočimo

I ovo je moguća posledica, zbog spomenute reakcije naših mišića. Kada se to dogodi, pomaže korišćenje ortopedskog jastuka i sličnih pomagala. Ako ih držimo pravilno, pridržavajući se uputstva, oni će držati našu vratnu kičmu u normalnom položaju i omogućiti da se mišići opuštaju.

Efikasne su i plastične flaše sa toplom vodom ili termofori.

Kako se najbolje zaštititi od promaje i negativnog uticaja hladnog vazduha

Najlakši način je da izbegavamo i promaju i velike razlike u temperaturi pri prodoru hladnog vazduha. Međutim, to je lako reći, a u praksi nije uvek i izvodljivo. Ovo se posebno odnosi na prevoz ili prostore u kojima radimo. Onima koji znaju da su osetljivi, može da pomogne marama ili neki lagani šal o prirodnih materijala (svile, pamuka, lana).

Šta takođe treba izbegavati posebno u toku leta

Izbegavajte razliku veću od 10 stepeni između one na klima uređaju i spoljne temperature. Takođe, opasan je i nagli izlazak iz jednog u drugo temperaturno okruženje bez makar minimalne aklimatizacije.

Kada koristite ventilator, vodite računa o dovoljnoj udaljenosti i kratkotrajnoj upotrebi. Nije preporučljivo voziti se kolima sa otvorenim prozorom ako je pretoplo, i znojite se, a ista pravila za nagli izlazak važe i za automobil. Nemojte držati otvore za klimu u kolima uperene ka sebi.

Kada provetravate i luftirate prostor, potrudite se da ne budete u toj prostoriji. Jer, jasno je da nas promaja neće „ubiti“, ali da može da napravi neke zdravstvene poteškoće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo