Naslovna / Zdravlje

Sunčanica i toplotni udar mogu da se izbegnu i u talasima veoma visokih temperatura

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 29. 06. 2022.

Do toplotnog udara dolazi naglo usled prekomernog rasta telesne temperature i nemogućnosti organizma da je održi u normalnim granicama, stanje je hitno i zahteva pomoć lekara

sunčanica i toplotni udar Sunčanica i toplotni udar su različita stanja koja zahtevaju reakciju kroz unos tečnosti i momentalno sklanjanje sa sunca Foto: Shutterstock

Sunčanica i toplotni udar su stanja kojima smo izloženi u toku leta, prilikom udara visokih temperatura. To se posebno odnosi na osetljive grupe stanovništva, kao i one koji su prinuđeni da se kreću i rade tokom dana. Evo nekoliko važnih saveta za održavanje optimalne temperature tela.

Usled pregrevanja tela, sunčanica i toplotni udar su tokom leta uobičajena pojava

Toplotni talasi postaju sve češća pojava zbog promene klime i globalnog otopljavanja. Sve relevantne svetske agencije koje se bave proučavanjem atmosferskih prilika, saglasne su u ovoj tvrdnji. Naučnici su sa razlogom zabrinuti, a kao nedvosmislenu činjenicu nude podatak da su se šezdesetih godina prošlog veka jaki toplotni udari u predelima kontinentalne ili umereno kontinentalne klime javljali u proseku dva puta godišnje, dok je 2010.godine taj broj porastao na šest.

Izloženost visokim temperaturama povećava potencijal za zdravstvene probleme povezane sa toplotom, odnosno njenim kanalisanjem i uticajem na telo.

Sunčanica i toplotni udar izbegavaju se upotrebom klima uređaja, uz poštovanje pravila

Održavanje balansa temperature kroz rashlađivanje tela ključno je da ostanemo bezbedni i zdravi tokom toplotnog talasa. Boravak u zatvorenom prostoru u klimatizovanom prostoru može da održi odgovarajuću temperaturu tela i da spreči probleme kakvi su sunčanica i toplotni udar. Međutim, iako lekari često sugerišu pravila ponašanja u rukovanju klima uređajima, najveći broj ljudi ih se ne pridržava.

Najviše se greši u preteranom rashlađivanju prostorija, i naglim izlascima i ulascima u klimatizovane prostore. Ovakvo ponašanje može da uslovi šok i traumu za organizam, kao i srčani i moždani udar. Preporučuje se da razika u temperaturi između spolje i unutrašnje ne bude viša od maksimalno 7 stepeni. Pet je, kažu istraživanja, optimalno, i telo bi bilo dovoljno rashlađeno, iako nam se to tako ne čini.

Izbegavajte boravak na suncu tokom dana

Stručnjaci poručuju da je ključno držati se podalje od sunca tokom toplotnih talasa, i to posebno od 10 do 17 časova. Ukoliko ste u mogućnosti, planirajte i organizujte obaveze ranije ujutru, ili kasnije popodne i predveče. Ako ste napolju jer vam obaveze tako nalažu, obavezno nosite prilagođenu odeću, prozračne i pamučne tkanine sa dugim rukavima, i zaštitite glavu. Na odmoru, vodite računa o tome kada se izlažete jakom suncu, jer se preterano izlaganje sunčevoj svetlosti čak i sa adekvatnom zaštitom, može pretvoriti u ozbiljan problem.

Zašto je važno unositi dovoljno tečnosti kada su visoke temperature

Održavanje hidratacije je jedna od ključnih stvari u periodima velikih vrućina. Korisno i preporučljivo je piti vodu tokom čitavog dana, čak i ako ne osećate žeđ, kažu preporuke stručnjaka. Ako vežbate ili radite napolju tokom visokih temperatura, redovan unos vode ali i prirodnih napitaka takođe može da pomogne da se nadoknade elektroliti izgubljeni znojenjem. Izbegavanje pića koja sadrže kofein, šećer ili alkohol i koja doprinose dehidraciji po vrelom vremenu, takođe je od ogromnog značaja.

Kako da razlikujemo sunčanicu i toplotni udar

Sunčanica nastaje nakon prekomernog izlaganja tela suncu, pre svega glave i vrata. Počinje jakom glavoboljom uz porast telesne temperature. Mogu da se jave pospanost i vrtoglavica, zujanje u ušima ili kratkotrajni gubitak sluha. Kod mladih osoba koje se dugo sunčaju, česti simptomi su umor i malaksalost. Kod starijih osoba može da dođe i do gubitka svesti.

Toplotni udar nastaje kada se naše telo pregreje u relativno kratkom vremenskom roku. Do njega dolazi naglo usled prekomernog rasta telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Simptomi su temperatura viša od 40°C, opšta slabost, topla i suva koža bez znojenja, ubrzan puls i disanje, pad krvnog pritiska, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje i ponekad gubitak svesti (što može biti i prvi znak). Važno je napomenuti da toplotni udar može da nastane i usled dužeg boravka u okruženju vlažnog i pregrejanog vazduha (ako radite u pekari ili kraj visokih peći, ako ste duže boravili u kuhinji, pregrejanom automobilu, javnom prevozu, čak i u stanu).

Blaži oblik topotnog udara naziva se toplotna iscrpljenost. Često nastaje zbog preterane fizičke aktivnosti kada je visoka spoljna temperatura a vlažnosti visoka. Karakterišu je pojačano znojenje, grčevi u mišićima, glavobolja, povraćanje, pad krvnog pritiska, malaksalost, kao i gubitak svesti.

Sunčanica i toplotni udar – prva pomoć

Ako dobijete sunčanicu, treba se odmah skloniti sa sunca, ako je moguće u rashlađenu, klimatizovanu, zamračenu i dobro provetrenu sobu. Poželjno je istušitrati se mlakom vodom ili umiti i staviti hladne obloge na čelo i vrat i uzeti tečnost (čaj, sok ili običnu vodu više puta po manje. Ne treba se izlagati suncu nekoliko dana.

Toplotni udar je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu lekarsku pomoć. Do tada, sklonite osobu sa sunca ili iz pregrejane prostorije i skinite sa nje svu suvišnu odeću. Umijte je i istuširajte ne previše hladnom vodom. Dozvoljeno je rashlađivanje ventilatorom). Dajte joj tečnost ukoliko njeno stanje to dozvoljava.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo