Naslovna / Prirodna medicina

Zašto žene treba da piju čaj od listova maline

Priredio/la: J. M.|8:00 - 08. 06. 2021.

Malina se u nekim krajevima sveta naziva „biljkom za žene“ jer lišće maline sadrži mnogo hranljivih sastojaka koji imaju blagotvorno dejstvo na ženski organizam

malina-list maline-čaj od lista maline Čaj od listova maline preporučuje se trudnicama Foto: Shutterstock

Malina je poznata i omiljena letnja poslastica, ali lišće maline bukvalno je prepuno hranljivim sastojcima i često se koristi za pravljenje biljnog čaja. Vekovima se listovi maline koriste za lečenje različitih zdravstvenih tegoba, deo su mnogih mešavina čaja, a nova naučna istraživanja su potvrdila da ovaj čaj pomaže trudnicama. Evo koje su sve dobre strane čaja od listova maline.

Zdravstvene prednosti čaja od lišća maline

Listovi maline sadrže puno hranljivih sastojaka i imaju blagotvorno dejstvo na organizam trudnica. Listovi maline dobar su izvor hranljivih sastojaka i antioksidanata, vitamina i minerala. Sadrže vitamine B, vitamin C i minerale kalijum, magnezijum, cink, fosfor i gvožđe.
Listovi maline sadrže polifenole poput tanina i flavonoida, koji deluju kao antioksidanti u telu i mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja. Pored toga, lišće maline sadrži male količine elaginskih kiselina, za koje je pokazano da neutrališu kancerogene supstance i čak doprinose samouništenju ćelija karcinoma. Iako je potrebno više istraživanja u vezi sa uticajem ove biljke u borbi protiv kancera, trenutni rezultati koje nauka ima veoma su obećavajući.

Malina je poznata i kao „biljka za žene“

Malina se u nekim krajevima sveta naziva biljkom za žene. Neka naučna istraživanja podržavaju tvrdnje žena koje kažu da čaj od lišća maline pomaže u ublažavanju predmenstrualnih simptoma (PMS), kao što su grčevi, povraćanje, mučnina i dijareja. Listovi maline sadrže fragarin, biljno jedinjenje koje pomaže u zatezanju mišića u predelu karlice, što može da smanji menstrualne grčeve. Iako trenutno nema konkretnih preporuka o količini, ispijanje čaja od listova maline može da ublaži neugodnosti tokom menstrualnog ciklusa. Oko 28 grama lišća maline sadrži 3,3 mg gvožđa, što je 18 odsto preporučenog dnevnog unosa za žene starosti od 19 do 50 godina. A dovoljno gvožđa pomaže u borbi protiv anemije koju često imaju žene sa obilnim krvarenjem tokom menstrualnog ciklusa.

Pomoć za trudnice i porodilje

Babice su od davnina koristile biljne čajeve kako bi pomogle trudnicama pre i tokom porođaja. Jedno istraživanje je pokazalo je da oko 52 procenata žena redovno koristi neku vrstu biljnog čaja. Čaj od listova maline obično se preporučuje u drugom i trećem tromesečju trudnoće, ali neke žene koriste ovaj čaj za pomoć kod mučnine i povraćanja i u prvom tromesečju. Čaj od lišća maline takođe se koristi za jačanje materice, poboljšanje ishoda porođaja i sprečavanje prekomernog krvarenja posle porođaja. Mnoge žene kažu da im je čaj od listova maline pomogao da sam porođaj traje kraće.

Poznato je da fragarinsko jedinjenje, koje se nalazi u lišću maline, pomaže u zatezanju mišića u predelu karlice, uključujući zidove materice, što može olakšati porođaj. Studija na 108 žena pokazala je da su one koje su pile čaj od lišća maline u poslednjoj fazi trudnoće imale kraći prvi porođaj. Studija je ponovljena godinu dana kasnije sa 192 žene. Pokazalo se da čaj od lišća maline nije skratio prvu fazu porođaja, ali je drugu fazu skratio u proseku za 9,59 minuta.

Smanjuje komplikacije tokom porođaja

Postoje neki dokazi koji pokazuju da čaj od lišća maline doprinosi da porođaj prođe sa manje komplikacija. Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su pile čaj od listova maline kasnije u trudnoći, smanjile upotrebu forcepsa (porođajnih klešta) i drugih intervencija, kao i to da je bilo manje prevremenih porođaja. Slično tome, druga studija pokazala je za 11 odsto smanjenu upotrebu forcepsa tokom porođaja za žene koje su konzumirale čaj od lišća maline u poslednjih 8 nedelja trudnoće. Američko udruženje za trudnoću takođe navodi da konzumiranje ovog čaja može da smanji potrebu za intervencijama tokom porođaja, što automatski smanjuje i količinu krvarenja u postporođajnom periodu.

Neželjeni efekti čaja i doziranje

Neželjeni efekti čaja od lista maline su blagi i neznatni, ali ih ipak treba uzeti u obzir. Ovaj biljni čaj može imati laksativna svojstva i blagi diuretički efekat i može povećati mokrenjeVažno je da se pre konzumiranja konsultujete sa svojim lekarom. Istraživanja sugerišu da je najoptimalnije vreme da počnete da pijete čaj od lišća maline 32. nedelja trudnoće. Jedna studija pokazala je da je uzimanje 2,4 mg dnevno lista maline u obliku tableta sigurno. Kao čaj sigurno je piti jednu do tri šolje dnevno. Preporučuje se da ograničite unos na jednu šolju dnevno ako se odlučite da je konzumirate u ranijoj trudnoći. Ako tokom trudnoće dođe do ranih kontrakcija ili imate blago krvarenje u drugom ili trećem tromesečju, trebalo bi da prekinete upotrebu čaja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo