Naslovna / Zdravlje

Insulin tablete zameniće injekcije i pokazale su odlične rezultate na testu

Priredio/la: I. V. |19:00 - 14. 09. 2022.

Nove insulinske tablete apsorbuju insulin na identičan način kao i kada se on ubrizga injekicom – ne ostaje u želucu već ide direktno u jetru, pokazali su rezultati najnovije studije, a ovo otkriće obezbediće novi život osobama sa dijabetesom

insulin tableta U razvoju je formulacija insulina koja više neće morati da se ubrizgava pre svakog obroka Foto: Shutterstock

Insulin tableta ili oralni insulin, kao zamena za dnevnu injekciju insulina, pokazala je revolucionarne rezultate. Tim istraživača sa University of British Columbia, koji radi na razvoju oralnih tableta insulina, došao je, kako su saopštili, do otkrića koje menja igru. Naime, istraživači su otkrili da pacovi apsorbuju insulin iz najnovije verzije njihovih oralnih tableta na isti način kao i kada se ubrizga insulin.

Insulin iz tablete odlazi pravo gde treba

– Ovi uzbudljivi rezultati pokazuju da smo na pravom putu u razvoju formulacije insulina koja više neće morati da se ubrizgava pre svakog obroka, poboljšavajući kvalitet života, kao i mentalno zdravlje, za više od 9 miliona dijabetičara tipa 1 širom sveta – naglasio je profesor dr Anubhav Pratap-Singh i priznao da je inspiracija da se pronađe insulin, koji ne treba da se ubrizgava injekcijom, potiče od njegovog oca dijabetičara, koji je sebi davao insulin 3 do 4 puta dnevno, poslednjih 15 godina.

Istraživački tim otkrio je da skoro 100 odsto insulina iz novih tableta ide pravo u jetru. U prethodnim pokušajima da se razvije insulin koji bi se uzimao oralno, većina insulina bi se akumulirala u stomaku, u želucu.

Čak ni nakon dva sata od isporuke, nismo pronašli nikakav insulin u želucu pacova koje smo testirali. Sve je bilo u jetri, a ovo je idealna meta za insulin. To je zaista ono što smo želeli da vidimo da se dešava – istakao je dr Yigong Guo, prvi autor studije.

Promena načina isporuke insulina

Kada je u pitanju isporuka insulina, injekcije nisu najprijatnije niti najpogodnije za pacijente sa dijabetesom. Ali, sa nekoliko drugih oralnih alternativa insulina, koje su takođe testirane i razvijene, tim sa University of British Columbia radio je na rešavanju gde i kako da se omogući veća stopa apsorpcije.

Tim istraživača, koji rade sad dr Pratap-Singhom razvio je drugačiju vrstu tableta, koja nije napravljena za gutanje, već se rastvara kada se stavi između desni i obraza. Ova metoda koristi tanku membranu, koja se nalazi unutar unutrašnjeg obraza i zadnje strane usana (takođe poznata kao bukalna sluzokoža). Pokazalo se da se na ovaj način isporučuje kompletan insulin u jetru bez trošenja ili razlaganja insulina usput.

– Za ubrizgani insulin obično nam je potrebno 100 iu po injekciji (100 jedinica). Druge tablete, koje se progutaju i razvijaju u želucu možda će zahtevati 500 jedinica insulina, koji se uglavnom troši, a to je veliki problem koji pokušavamo da zaobiđemo – objasnio je dr Yigong Guo.

Većina tableta insulina koje se gutaju, a koje su trenutno u razvoju, imaju tendenciju da oslobađaju insulin sporo tokom dva do četiri sata, dok se insulin ubrizgan sa brzim oslobađanjem može potpuno osloboditi za 30 do 120 minuta.

– Slično injekciji insulina brzog dejstva, naša tableta za oralnu isporuku se apsorbuje nakon pola sata i može da traje oko dva do četiri sata – naglasio je član istraživačkog tima dr Alberto Baldelli.

Insulin tablete donele bi potencijalne brojne koristi

Studija treba da krene sa ispitivanjem dejstva tablete na ljudima, a da bi se to dogodilo dr Pratap-Singh kaže da će istraživačkom timu trebati više vremena, sredstava i saradnika. Ali, pored jasnih potencijalnih prednosti za dijabetičare, on ističe kako bi tablete koje razvijaju takođe mogle da budu održivije, isplativije i pristupačnije.

– Više od 300.000 Kanađana, na primer, mora da ubrizgava insulin više puta dnevno. To je mnogo ekološkog otpada od igala i plastike iz šprica, koji se možda neće reciklirati i otići na deponiju, što ne bi bio problem sa oralnom tabletom – naglasio je dr Pratap-Singh, koji se nada da će smanjiti cenu insulina po dozi jer bi njihova oralna alternativa mogla da bude jeftinija i lakša za pravljenje. Prevoz tableta bi takođe bio lakši za dijabetičare, koji sada moraju svoje doze insulina da drže na hladnom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dilaver alija
23:16, 14. 09. 2022.
Odgovori

Zamena za dnevnu injekciju insulina

Vera
12:14, 15. 09. 2022.
Odgovori

Kada ni to bilo omoguceno u uporabu siroj populaciji oboljeloj od tipa1. Hvala i nadamo se uskoro dostunom.

Nevena
23:23, 03. 12. 2022.
Odgovori

Kad ce ovo da zazivi..molim vas sto prije..

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo