Naslovna / Zdravlje

Novi lek za rak pankreasa efikasno smanjio broj tumorskih ćelija

Priredio/la: S.St.|17:00 - 20. 09. 2022.

Karcinom pankreasa se posebno teško leči jer je tumor okružen gustom barijerom ćelija koja ih štiti od lekova i tretmana za rak. Ali, novi, testirani lek uspeo je da uništi neočekivano veliki procenat tumorskih ćelija

rak pankreasa Novi lek za rak pankreasa ubio 85 odsto tumorskih ćelija Foto; Shutterstock

Rak pankreasa se posebno teško leči jer su tumori okruženi gustom barijerom ćelija koja ih štiti od lekova protiv raka, kao i od imunološkog sistema tela. Ove barijerne ćelije takođe pomažu da se rak proširi na ostatak tela, čime otežavaju izazov razvoju tretmana lečenja. Glavni nalazi studije jesu da je novi lek CRO-67 ubio tumorske ćelije, kao i ćelije barijere u uzorcima uzetim od šest pacijenata kojima su tumori hirurški uklonjeni.

Ohrabrujući novi podaci koje je pokazao lek za rak pankreasa

Australijska biotehnološka kompanija Noxopharm Limited otkrila je ohrabrujuće nove pretkliničke podatke iz svoje dugoročne saradnje sa UNSW Sydney. Rezultati su objavljeni ove nedelje na Specijalnoj konferenciji Američkog udruženja za istraživanje raka (AACR) o raku pankreasa u Bostonu.

Studija uključuje Noxopharmov novi pretklinički lek, koji napada rak pankreasa na drugačiji i inovativan način. Noxopharm je sproveo 18-mesečnu studiju kao deo tekuće saradnje sa UNSW  na testiranju novog leka koji je razvila kompanija, poznatog kao CRO-67.

Broj tumorskih ćelija smanjen za 85 odsto

Uzorci pacijenata su tretirani sa CRO-67 u dozama od 10, 20 i 50 mikrograma po mililitru i pronađena je veza doza-odgovor, tako da su veće količine leka rezultirale visoko statistički značajnim efektima. Broj tumorskih ćelija smanjen je za 85 odsto, dok je broj ćelija barijere smanjen za 87 procenata. Ćelijska replikacija je smanjena za 73 odsto, dok se ukupna ćelijska smrt povećala 6,2 puta.

Ova sposobnost ciljanja na oba tipa ćelija mogla bi da utre put za novi tretman koji se naziva „dvoćelijska” terapija, kako bi se priznala karakteristična svojstva novog leka i njegov način napada na rak pankreasa.

Studija je koristila novi model koji je razvio UNSW koji uzgaja tumore celog tkiva i ćelije tumora pankreasa, kao i ćelije barijere, održava živim u laboratoriji 12 dana nakon što su hirurški uklonjene od pacijenata sa rakom. Tumorska tkiva su zatim tretirana sa CRO-67 i proučavana u uslovima što je moguće bližim stvarnom životu.

Rak pankreasa i razvoj efikasnijih tretmana

Postoji hitna potreba da se razviju efikasniji tretmani za rak pankreasa, koji će do 2030. postati drugi vodeći uzrok smrti od raka u SAD, gde petogodišnja stopa preživljavanja iznosi samo 9 odsto od vremena dijagnoze.

„Rezultati su pokazali da CRO-67 ima potencijal da poboljša ishode pacijenata putem ciljane ‘dvoćelijske’ aktivnosti koja može direktno da napadne ćelije tumora, dok istovremeno uništava ‘pomoćne ćelije’ u okruženju tumora. Tradicionalni hemoterapeutici u ovoj oblasti ciljaju samo tumorske ćelije, ali ne i okolne pomoćne ćelije, i stoga je njihov efekat lečenja veoma ograničen,” objašnjava Phoebe Phillips iz UNSW -a. 

Rak pankreasa i nedovoljno pokriveno tržište lekova protiv ovog karcinoma 

„Razvoj novih tretmana ključni je deo naše proširene strategije razvoja lekova i drago nam je što Chroma pokazuje tako obećavajuće početne rezultate. Ono što ovu studiju čini tako uzbudljivom jeste to što je dospela najbliže proučavanju ljudskog raka u laboratoriji pre davanja leka pacijentima. Još je rano i ima mnogo posla koji treba da obavimo, ali smo na uzbudljivom putu. Tržište lekova protiv karcinoma pankreasa je značajno i očigledno nedovoljno pokriveno, što predstavlja dragocenu priliku za Noxopharm,” izjavila je izvršna direktorka Noxopharm-a Gisela Mautner.

Posle studije sada sledi više ispitivanja o terapijskoj efikasnosti CRO-67, kao i dublja analiza mehanizama pomoću kojih CRO-67 ispoljava svoje „dvoćelijske” efekte ciljanja. Biće potrebno da se sprovede nekoliko dodatnih studija kako bi se podržalo istraživanje koje je potrebno da bi se CRO-67 preselio na klinička ispitivanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zehra
23:52, 11. 11. 2022.
Odgovori

KAKO NABAVITI OVAJ LIJEK I KOLIKO MU JE CIJENA,

Zorica
21:36, 12. 11. 2022.
Odgovori

Kako doći do leka molim vas malo adresu ili bilo koji kontakt

Zorica
21:37, 12. 11. 2022.
Odgovori

Mejl adresa ili bilo koji kontakt da bi došli do leka

arijan
23:23, 16. 01. 2023.
Odgovori

kako se do leka ima li ga u beogradu

Svetlana Brasnjovic
9:15, 01. 02. 2023.
Odgovori

Molim vas za informacije gde mogu i kako da dodjem do leka

Milica
10:41, 23. 06. 2023.
Odgovori

Da li je iko saznao kako nabaviti ovaj lek.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo