Naslovna / Zdravlje

Otkriveno kako smrtonosni rak mozga „zaobilazi“ tretmane lečenja

Priredio/la: I. V. |17:00 - 02. 10. 2022.

Kada se pojavi najopasniji rak mozga pacijent je u tom trenutku „crna kutija“ za lekare, koji ne mogu da predvide progresiju bolesti, ali sada znaju koja terapija će najviše odgovarati svakom obolelom

smrtonosni rak mozga Kada se pojavi najopasniji rak mozga pacijent je u tom trenutku „crna kutija“ za lekare Foto: Shutterstock

Smrtonosni rak mozga ili glioblastom sposoban je da izbegava, „zaobiđe“ tretmane lečenja i tako ubije čoveka, a kako mu to uspeva, otkrili su naučnici sa Istraživanje je objavljeno u Cell Reports a naučnici su došli do saznanja da ćelije raka, koje prežive prvi krug radioterapije ili hemoterapije, to uspevaju da izvedu tako što mutiraju tokom minimalne rezidualne bolesti (MRD) nakon tretmana ili u stanju mirovanja.

Glioblastoma ili smrtonosni rak mozga kod svakog obolelog se ponovo javlja, ali na drugačiji način

Profil minimalne rezidualne bolesti svakog pacijenta mapiran je korišćenjem sekvenciranja jedne ćelije kako bi se pronašao genetski potpis koji je predvideo kako će se rak ponoviti kod svakog pojedinca. Dr Sheila Singh i njen tim mapiranjem MRD otkrili su da svaki pacijent ima drugačiju putanju do ponovnog pojavljivanja raka, potencijalno otvarajući vrata budućim tretmanima prilagođenim svakom pojedincu sa glioblastomom. Tim naučnika je pratio pet pacijenata između 2018. i 2022. godine.

– Stanje MRD je rezervoar bolesti koji će dovesti do njenog ponovnog pojavljivanja, a ovo je prvi put da je profilisano kod pacijenata sa glioblastomom. Budući da smo otkrili da svaki pacijent sa glioblastomom ima drugačiji put do recidiva, shvatili smo da možemo da predvidimo bolje terapije. Naša dugoročna nada je da u potpunosti dešifrujemo MRD stanje ćelija glioblastoma, što će nam omogućiti da razvijemo lekove, koji zaista mogu da produže život pacijenata – naglasila je dr Singh.

Terapije trenutno mogu da produže život za samo 15 meseci

Dr Singh je objasnila da se mapiranjem profila ćelija glioblastoma jednog pacijenta u njegovom MRD stanju pokazalo da će dobro reagovati na imunoterapiju. Profil ćelija drugog pacijenta pokazao je da je rak veoma otporan na lečenje. Međutim, svih pet pacijenata, koje je pratio tim naučnika – je umrlo. Dr Singh je podsetila da u ovom trenutku trenutne terapije, uključujući hirurgiju, radioterapiju i hemoterapiju, mogu da produže život pacijenta u proseku samo za 15 meseci. Za druge vrste raka, kao što je leukemija, stanje MRD ćelija karcinoma već je dobro poznato, navodi dr Singh. To se postiže praćenjem uzoraka krvi i koštane srži kako bi se proverilo da li ima ćelija raka i da li su mutirale ili su oštećene tretmanom.

Kada pacijent ima smrtnosni rak mozga on je „crna kutija“ za lekare

Profilisanje minimalne rezidualne bolesti, MRD stanja ćelija leukemije omogućava kliničarima da osmisle tretmane prilagođene svakom pacijentu, kako bi se obezbedio najbolji mogući ishod.

Kada se pojavi glioblastom, pacijent je trenutno „crna kutija“ i ne znamo biologiju njihovog tumora, niti možemo da predvidimo progresiju od prvobitnog stanja – naglasila je dr Singh zaključujući da mi „moralo da se čini sve što je moguće kako bi bilo bolje ljudima koji imaju smrtonosni rak mozga“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo