Naslovna / Zdravlje

Oslabljen herpes virus uspeo da uništi karcinom, rezultat je nove terapije

Priredio/la: I. V. |12:00 - 02. 10. 2022.

Kada se već „oprostio sa životom“ zbog stalnog vraćanja karcinoma i posle brojnih terapija, pacijent iz Velike Britanije pristao je da se na njemu isproba eksperimentalni lek i trenutno živi kao čovek koji već dve godine nema rak

herpes virus Herpes virus terapija selektivno ulazi u ćelije raka, dok normalne, zdrave ćelije „ne dira“ Foto: Shutterstock

Oslabljen herpes virus, ubrizgan u telo muškarca koji ima oralni rak, uspeo je da uništi kancerogene ćelije u terapiji tokom kliničkog ispitivanja. Istraživači smatraju da ova terapija lečenja raka mnogo obećava, a funkcioniše tako što modifikovani herpes virus napada i inficira ćelije raka, izazivajući zatim njihovu eksploziju, odnosno uništenje.

Modifikovani herpes virus u potpunosti uništio oralni karcinom

Ova terapija je u ranoj fazi ispitivanja, ali, po rečima naučnika, pokazuje velike nade za lečenja pacijenata sa rakom. U konkretnom slučaju, Krzysztofu Wojkowskom (39) iz Londona, koji ima rak pljuvačnih žlezda, a koji je nastavljao da raste uprkos pokušajima lečenja, ubrizgan je lek nazvan RP2. Wojkowski se pre kliničke terapije pripremao na najgori ishod, svestan da mu nema pomoći, ali, onda je saznao za eksperimentalni lek, koji je bio dostupan u prvoj fazi ispitivanja bezbednosti na Institute of Cancer Research u Velikoj Britaniji. Pristao je da se lek RP2 primeni na njemu i rezultati su pokazali da je uspeo u potpunosti da uništi ovaj oralni karcinom. 

Tumor se smanjio kod određenog broja pacijenata

Nakon kratke terapije, pacijent Krzysztof Wojkowski iz zapadnog Londona, sada je ušao u drugu godinu i nema karcinom. Ostali pacijenti, koji su učestvovali u ispitivanju, takođe su doživeli smanjenje tumora – 3 od 9 pacijenata, kojima je dat samo probni lek, i 7 od 30. njih, koji su primili kombinovani tretman, imali su koristi od eksperimentalne terapije .

Naučnici navode da je potrebno još istraživanja kako bi se videlo kako RP2 deluje sa poznatim terapijama, s obzirom na to da se pokazalo da lek pomaže nekim pacijentima i izaziva samo blage neželjene efekte, kao što je umor.

Modifikovani herpes virus zadaje dvostruki udarac ćelijama raka

Eksperimentalna terapija uključuje oslabljeni oblik herpes simpleksa – virusa koji izaziva herpes – a koji je modifikovan da inficira samo tumore. Prema rezultatima predstavljenim na medicinskoj konferenciji u Parizu, virusna terapija je dizajnirana da selektivno uđe u ćelije raka, dok normalne, zdrave ćelije „ne dira“. Ubrizgava se direktno u tumor, dok većina drugih lekova protiv raka deluje sistemski. Jednom kada se infiltrira, herpes virus se replicira, umnožava sve dok ćelija raka ne eksplodira.

Ono što je jedinstveno u vezi sa lekom RP2 je to što pruža dvostruki udarac tumoru – ne samo da uništava kancerogene ćelije, već i podstiče imuni sistem da napadne ono što je ostalo od kancerogenih materija – saopštio je istraživač dr Kevin Harrington.

Virusne terapije pokazale se kao efikasne za lečenje više oblika raka

Lek RP2 deluje slično kao i T-Vec, virusna terapiji koja je odobrena 2015. godine za lečenje uznapredovalog raka kože. T-Vec je takođe projektovan na osnovu virusa herpes simpleksa i modifikovan tako da uključuje gen, koji stimuliše proizvodnju imunih ćelija, i u suštini priprema imuni sistem za napad.

Ove virusne terapije mnogo obećavaju za lečenje više oblika raka, sa „zaista impresivnim“ odgovorima na lečenje primećenim kod pacijenata sa uznapredovalim karcinomom jednjaka i retkom vrstom raka oka – istakao je dr Harrington i dodao da su „rezultati još impresivniji s obzirom na to da su pacijenti regrutovani za klinička ispitivanja obično već isprobali nekoliko drugih tretmana i operacija za uklanjanje raka.

– Kada imamo tumore, koji su u velikoj meri prethodno tretirani, i oni pozitivno reaguju na lek RP2 ili T-Vec terapiju, to znači da imamo još više razloga za razmišljanje i istražiivanje, u smislu da imamo tumore, koji su bili otporni na lečenje, a sada reaguju na terapiju – naglasio je dr Harrington, koji lečio je stotine pacijenata sa T-Vec terapijom od kada je odobrena. Kako kaže, lek RP2 može da deluje čak i bolje od T-Vec terapije. Modifikacije virusa pokazale su se kao efektan način lečenja tumora, jer, kada takav virus uđe u ćelije raka, on efektivno potpisuje njihovu „smrtnu presudu“. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo