Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Kako da znamo da li imamo grip ili prehladu

Priredio/la: D. T.
17:00 - 01. 11. 2022.

I prehlada i grip su zarazne bolesti, virus gripa se prenosi kapljičnim putem, kijanjem, kašljanjem. U stanju je da preživi na spoljnoj sredini i na nižim temperaturama

visoka temperatura Kašalj, kijavica, visoka temperatura, glavobolja, neki su od najčešćih simtoma respiratornih infekcija Foto: Shutterstock

Kašalj, kijavica, visoka temperatura, glavobolja  –  neki su od najčešćih simtoma respiratonih infekcija. Grip i prehlada su respiratorne infekcije koje nastaju usled delovanja različitih vrsta virusa. Prehladu može izazvati više od 200 različitih virusa. Smatra se da je grip, ipak, mnogo ozbiljnije staje.

Šta kada visoka temperatura preraste u bakterijsku infekciju?

U nekim situacijama zato je važno da znamo da li imamo grip, koji može da dovede do ozbiljnih komplikacija, zapaljenja pluća, bakterijske infekcije i hospitalizacije.

-Visoka telesna temperatura koja spadne, pa se vrati kroz kroji dan, može ukazati na to da su grip ili prehlada prerasli u bakterijsku infekciju – kaže dr Charles Foster, sa Cleveland Clinic u Ohaju.

Ključni simptomi prehlade

Visoka temperatura, curenje iz nosa, umor, glavobolja i bolovi u mišićima zajednički su simptomi prehlade i gripa. Nekada je teško razlikovati ove dve bolesti, ali smatra se da su curenje iz nosa, zapušen nos, bol u grlu, kijanje, blaga temperatura, uobičajeni pokazatelji prehlade.

Ključni simptomi gripa

Simptomi koji ukazuju na grip obično su teže prirode od prehlade i praćeni su visokom temperaturom, mučninom, kašljem, osećajem jeze, bolovima u telu, znojenjem i nedostatakom apetita. Simptomi prehlade razvijaju se postepeno, dok simptomi gripa mogu da se pojave iznenada i bez upozorenja.

Ne postoji lek za prehladu

Specifičnim dijagnostičkim metodama stručnjaci mogu sa sigurnošću da utvrde da li je reč o gripu ili prehladi. Ovi testovi, ipak se retko kada primenjuju, jer se grip ili prehlada uglavnom dobro leče i u kućnim uslovima. Simptomi gripa i prehlade traju oko 10 dan.

Ne postoji lek za prehladu, ali u nekim teškim slučajevima gripa, lekar može da propiše antivirusne lekove, koji se smatraju, posle vakcinacije protiv gripa, drugom linijom odbrane.

I virus i grip su zarazne bolesti

I kod gripa i kod prehlade stručnjaci savetuju odmaranje, izbegavanje pušenja i alkohola, preopručuje se i pojačan unos vode, čajeva, limunada. I pehlada i grip su zarazne bolesti, virus gripa se prenosi kapljičnim putem, kijanjem, kašljanjem. U stanju je da preživi u spoljašnjoj sredini i na nižim temperaturama.

Period od dolaska u kontakt sa izvorom zaraze do pojave simptoma gripa traje tri do pet dana, a kod dece i do nedelju dana. Razvoju bolesti pogoduje boravak u neprovetrenim prostorijama u kojima je veća grupa ljudi.

Kritični period kraj jeseni i početak zime

Najviše slučajeva zaraze gripom registruje se krajem jeseni i početkom zime. Savetuje se zato provetravanje prostorija, unos vitamina C i vakcinacija protiv gripa osobama u povećanom riziku od komplikacija gripa.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo