Naslovna / Zdravlje

Žuta koža može da bude znak jednog od 6 karcinoma

Priredio/la: I. V. |15:00 - 07. 12. 2022.

Žuta koža smatra se simptomom nekog od karcinoma koji se razvija u abdominalnom delu tela i remeti rad žučnih kanala

žuta koža Žuta koža uzrokovana je povećanim nivoom bilirubina Foto: Shutterstock

Žuta koža ili žute beonjače javljaju se kada krv čoveka sadrži visoke nivoe bilirubina – komponente žuči koju proizvodi jetra. Smatra se simptomom nekog od karcinoma koji se razvijaju u abdominalnom delu tela. Na primer, rak pankreasa, karcinom jetre i rak žučnih kanala su maligna oboljenja koja uvek ne pokazuju rane simptome. Ali, ponekad daju znak upozorenja koji je lako uočiti – žuticu.

Povećan nivo bilirubina razlog je zašto koža postaje žuta

– Žuta koža uzrokovana je povećanim nivoom bilirubina, koji se javlja se kada žučni kanali, koji povezuju pankreas sa jetrom, postanu blokirani ili zapušeni, što otežava odliv žuči kako bi trebalo – objašnjava dr Jason A. Castellanos, hirurški onkolog u Fox Chase Cancer Center.

Te blokade i opstrukcije, kako ističe, mogu da budu uzrokovane mnoštvom različitih stanja, od hepatitisa do benignijih problema kao što je kamen u žuči. Ali, mogu da budu i rezultat tumora u pankreasu, žučnom kanalu ili jetri.

Rak koji počinje u glavi pankreasa nalazi se u blizini zajedničkog žučnog kanala. Ovi karcinomi mogu da pritisnu kanal i izazovu žuticu dok su još prilično mali, što ponekad može dovesti do toga da se ovi tumori pronađu u ranoj fazi. Ali, karcinomi koji počinju u telu ili repu pankreasa ne pritiskaju kanal sve dok se ne prošire kroz pankreas. Do tog vremena, rak se često proširio izvan pankreasa i mnogo je teže lečiti ga. Takođe, kada se rak pankreasa širi, on često zahvata  jetru zbog što izaziva žutu boju kože.

Šta sve može da poremeti nivo bilirubina?

Nekoliko stanja može da poremeti nivo bilirubina i izazove blokiranje žučnih kanala, uključujući i karcinom. Tumori koji mogu da blokiraju žučne kanale, zbog čega koža postaje žuta, su:

  • rak žučnih kanala (holangiokarcinom)
  • rak žučne kese
  • rak pankreasa
  • rak koji počinje u jetri (primarni rak jetre)
  • rak koji se širi na jetru (sekundarni rak jetre)
  • neuroendokrini tumor – somatostatinom.

Žuta koža je prvi simptom koji može da se primeti

Bilirubin je žuti pigment koji se formira kada se crvena krvna zrnca u telu razbiju. Kod sekundarnog raka jetre, bilirubin se ponekad nakuplja u krvi i to se dešava zato što je rak blokirao žučni kanal ili uticao na rad jetre.

– Nije garantovano da će tumor u pankreasu, žučnom kanalu ili jetri izazvati žuticu, ali kada do toga dođe, to je jedan od prvih simptoma koje pacijent može da primeti – naglasio je dr Castellanos i podsetio da žutica ne znači automatski da neko ima karcinom, kao i da je neophodna temeljna analiza kako bi se nivo bilirubina vratio u normalu.

Kada koža postane žuta obično je i isušena i počinje da svrbi pa je savet lekara da se izbegava alkohol, začinjena hrana, tople kupke i direktna sunčeva svetlost, jer sve to može da pogorša svrab. Održavanje vlažnosti kože može da donese izvesno olakšanje, a i lekar može da propiše lek koji će pomoći.

Žuta koža se ponekad može ublažiti umetanjem male cevčice od plastike ili metala (stent) u žučni kanal. Simptomi žutice obično nestaju 2. do 3 nedelje nakon postavljanja stenta u žučni kanal. Međutim, stentiranje nije uvek preporučljivo niti je moguće kod uznapredovalog karcinoma. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Endokin
17:03, 07. 12. 2022.
Odgovori

Žuta koža znači da ste možda kinez…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo