Naslovna / Zdravlje

Dve nove operacije vraćaju u funkciju skočni zglob oštećen osteoartritisom

Priredio/la: I. V. |13:00 - 16. 11. 2022.

Skočni zglob, koji je „stradao“ zbog uznapredovalog osteoartritisa, nakon jedne od dve nove operacije može da povrati izgubljene poktrete

skočni zglob Hirurške procedure imaju za cilj da ublaže bol i povrate pokret koji je izgubljen usled uznapredovalog osteoartritisa. Foto: Shutterstock

Skočni zglob zahvaćen uznapredovalim osteoartritisom, nakon jedne od dve nove operacije može da povrati pokret izgubljen usled artritisa. Nova studija istraživača sa pokazala je da pacijenti, koji se podvrgnu jednoj od dve operacije, vide podjednako dobre rezultate od oba hirurška tretmana za osteoartritis.

Operacijom se ublažava bol a skočni zglob postaje ponovo pokretljiv

TARVA kliničko ispitivanje uporedilo je potpunu zamenu skočnog zgloba sa fuzijom skočnog zgloba (kada je skočni zglob pričvršćen kako bi se sprečilo kretanje). Nova studija, objavljena u Annals of Internal Medicine analizirala je rezultate nešto više od 280 pacijenata starosti između 50 i 85 godina, od kojih je polovina imala potpunu zamenu skočnog zgloba, a pola njih operaciju fuzije gležnja. Obe procedure imaju za cilj da ublaže bol i povrate pokret koji je izgubljen usled uznapredovalog osteoartritisa.

Rezultati su mereni korišćenjem standardnih procena koje su uvrstile kvalitet života, nivo bola i sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, uključujući i onu vrlo relevantnu – učešće u sportu. Pacijenti su podvrgnuti testiranju pre operacije i 12 dvanaest meseci nakon zahvata.

Studija je otkrila da su i potpuna zamena skočnog zgloba i fuzija skočnog zgloba značajno poboljšale kvalitet života pacijenata, bez statistički značajnih razlika između njih. Ali, kada je tip zamene skočnog zgloba ( koji se, na primer, najviše koristi u Velikoj Britaniji) posmatran odvojeno, pokazao je značajno poboljšanje kliničkih rezultata i kvaliteta života u odnosu na fuziju skočnog zgloba.

Najefikasnija totalna zamena skočnog zgloba

Studija je takođe otkrila da je totalna zamena zgloba pokazala bolje kliničke rezultate od fuzije skočnog zgloba kod pacijenata sa artritisom u okolnim zglobovima. U fuziji skočnog zgloba, potkolenica je pričvršćena za talus – najvišu kost u stopalu. Ovo sprečava kretanje u skočnom zglobu, ali kretanje se zadržava u 30 drugih zglobova u stopalu. Svi pacijenti su podvrgnuti MR skeniranju pre operacije i kod 42 procenata njih utvrđeno je da imaju artritis u okolnim zglobovima, iako mnogi od njih nisu imali nikakve simptome. Otkriveno je da pacijenti koji su zamenili zglob imaju bolji opseg pokreta od onih koji su bili podvrgnuti fuziji skočnog zgloba.

– Studija TARVA pokazuje koliko je važno biti upoznat sa zdravljem okolnih zglobova pre nego što se pacijent podvrgne operaciji, što može da uključiti magnetnu rezonancu jer bi to moglo da pomogne u sticanju informacija koja bi procedura mogla da bude najbolja za pacijenta – objasnio je ortopedski hirurg profesor dr Andrew Goldberg sa University College London.

Kad se skočni zglob potpuno zameni, onda zaceljenje duže traje

Istraživanje je takođe istaklo neke razlike u komplikacijama nakon operacije između ove dve procedure. Pacijenti koji su podvrgnuti potpunoj zameni skočnog zgloba u većini slučajeva čekali su dosta duže da im rana zaceli nego oni koji su imali fuziju skočnog zgloba. Potpuna zamena skočnog zgloba može da dovede do oštećenja nerava nego što je to slučaj u proceduri fuzije  skočnog zgloba, a pacijenti nakon zahvata osećaju utrnulost ili peckanje u stopalu. Pacijenti koji su bili podvrgnuti operaciji fuzije skočnog zgloba, s druge strane, bili su u riziku da dobiju krvni  ugrušak u nogama, koji se može lečiti lekovima s obzirom na to da procedura zahteva da pacijenti budu imobilisani duže od zamene gležnja.

– Iako rizici nisu opasni po život, od suštinskog značaja je da se i lekar i pacijent upoznaju sa različitim rizicima koje nosi svaka od ove dve operacije. Naš cilj u ovom ispitivanju je bio da pružimo podatke koji su pacijentima potrebni za donošenje odluka o ovim operacijama. Studija je jasno pokazala da i zamena zgloba i fuzija imaju značajne koristi za pacijente – naglasio je dr Goldberg.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo