Naslovna / Zdravlje

Srčani udar i 12 simptoma koji se mogu javiti mesec dana ranije

Priredio/la: S.St.
13:00 - 23. 11. 2022.

Zaključci do kojih su istaživači su došli su zasnovani na više od 500 pacijenata koji su preživeli srčani udar

srčani udar Umor je kod 71 odsto žena bio znak upozorenja mesec dana pre srčanog udara Foto Shutterstock

Srčani udar i njegov početak, suprotno uvreženom mišljenju, često dolazi s nizom upozorenja, a ne iznenada. Ljudi jednostavno ne obraćaju pažnju. Istraživanje u koje je bilo uključeno više od 500 žena, objavljeno u časopisu Circulation, identifikovalo je niz opasnih znakova upozorenja mesec dana pre ovog događaja.

Srčani udar i najčešća rana upozorenja

U anketi u kojoj je učestvovalo više od 500 žena koje su preživele srčani udar, 95 odsto njih je reklo da je primetilo da nešto nije u redu mesec ili nešto više dana pre nego što su dobile srčani udar. Dva najčešća rana upozorenja bila su umor (71 procenat) i poremećen san (48 procenata). Neke žene, na primer, rekle su da su toliko umorne da ne mogu da nameste krevet bez odmora.

Bol u grudima, uobičajeni rani znak upozorenja na srčane tegobe za muškarce, javljao se i kod ovih žena. One koje su ga imale opisale su ga kao pritisak, nelagodnost ili stezanje u grudima, a ne kao bol. Čak i kada im je srčani udar bio u toku, samo oko jedne trećine žena u ovoj studiji iskusilo je „klasičan” simptom bola u grudima.

Na vrhu liste našli su se otežano disanje, slabost i umor, lepljiv znoj, vrtoglavica i mučnina.

Sve u svemu, prvih 12 simptoma koje su žene navele da su iskusile mesec dana ranije uključuju:

 • neobičan umor
 • poremećaj sna
 • kratak dah i otežano disanje tokom noći
 • loše varenje
 • anksioznost
 • ubrzan rad srca
 • slabost/težina u rukama
 • promene u razmišljanju ili pamćenju
 • problemi s vidom
 • gubitak apetita
 • trnci u dlanovima/rukama
 • vrtoglavica.

Kod nekih žena mogu da se jave rana upozorenja o predstojećem srčanom udaru u obliku preteranog umora, poremećaja sna ili kratkog daha.

Obraćanje pažnje na ove simptome i dobijanje dijagnoze i lečenja što je moguće pre samo bi moglo da spreči jak srčani udar.

Brza reakcija – veća šansa da se prebrodi srčani  udar

I muškarci takođe imaju rane znake upozorenja, a bol u grudima je najčešći.

Ali, i žene i muškarci obično imaju iste simptome srčanog udara, navode u Britanskoj fondaciji za srce (BHF).

Međutim, istraživanja pokazuju da žene obično ne prepoznaju tako brzo simptome kao znak srčanog udara. U Velikoj Britaniji, u proseku svakog sata od koronarne bolesti srca umire tri žene, mnoge od njih zbog srčanog udara.

Dramatično smanjujemo svoje šanse za preživljavanje ako odmah ne pozovemo hitnu pomoć.

– Ako odložite ovaj poziv, veća je verovatnoća da ćete pretrpeti ozbiljno oštećenje srca i da će vam biti potrebna intenzivna nega i duži boravak u bolnici – upozorava BHF.

Britanska Nacionalna služba za zdravstvenu zaštitu (NHS) savetuje da je, u slučaju da ste imali srčani udar, važno da se odmarate dok čekate hitnu pomoć, kako biste izbegli nepotrebno opterećenje srca. Dok čekate hitnu pomoć, ukoliko vam je dostupan aspirin (300 mg) i na njega niste alergični, treba polako da ga žvaćete, a zatim progutate tabletu. Aspirin pomaže da razblažite krv i poboljšate dotok krvi u srce.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo