Naslovna / Zdravlje

Bol u grudima nije jedini znak srčanih problema, kako prepoznati karadiovaskularne bolesti na vreme

Priredio/la: D. T.|9:00 - 27. 08. 2022.

Mučnina i nedostatak apetita mogu biti znaci srčane insuficijencije. Kada srce počne da otkazuje, tečnost se taloži u nogama i stomaku

bol u grudima Kardiovaskularne bolesti mogu biti praćene i drugim manje jasnim simptomima Foto: Shutterstock

I pored toga što je bol u grudima najjasnije upozorenje na srčane probleme, kardiovaskularne bolesti mogu biti praćene i manje jasnim simptomima i znacima bolesti. Visok krvni pritisak, ugrušci, aritmije mogu se nekada manifestovati i vrtoglavicom, kratkim dahom, glavoboljom, bolom u vilici. Ove simptome mnoge osobe često zanemare i pripišu im nekim drugim bolestima.

Peckanje i bol u nogama

Bol u listovima ili potkolenicama, posebno kada je praćen otokom, može biti posledica krvnog ugruška, naglašava dr Tadvalkar. Otok nogu nekada je znak da srce ima poteškoća da dopremi krv do svih delova tela, stanje se često uočava slabijom prokrvljenošću u nogama.

Bol u nogama, iako se čini da je daleko od srca, mogao bi, u stvari, da signalizira da postoje poteškoće u kardiovaskularnom sistemu – kaže kardiolog dr Rigved Tadvalkar iz Providence Saint John’s Health Center iz Santa Monike u Kaliforniji.

Vrtoglavica

Dr Joice Oen-Hsiao, kardiolog i vanredni profesor na Yale School of Medicine u Konektikatu lečila pacijente koji pate od vrtoglavice, a nekada je i u pravoj ulozi “detektiva” kada nastoji da otkrije šta je glavni uzrok vrtoglavica.

Neregularan krvi pritisak, previsoke ili i niske vrednosti, mogu da dovedu do vrtoglavice. Neke osobe u isto vreme osećaju i pojačan rad srca, a sve ovo može dovesti do vrtoglavice – kaže Oen-Hsiao.

I pored toga što su mnoge aritmije benigne prirode i uglavnom posledica povećanog unosa kofeina ili menopauze, u nekim slučajevima nepravilni otkucaji srca, mogu biti znak srčanih bolesti ili blokade srčanih arterija – kaže Oen-Hsiao.

Jaka glavobolja

Jaka glavobolja, a ne samo bol u grudima, može biti upozorenje na srčane tegobe. Frontalna glavobolja sa bolom koji se širi preko čela, može ukazivati na na visok krvni pritisak, kaže dr Oen-Hsiao.

Visok krvni pritisak često nije praćen simptomima, ali moguće je da u jednom trenutku dođe do većeg porasta vrednosti i glavobolje – smatra dr Oen-Hsiao. Stručnjaci upozoravaju da je moguće da dođe i do pucanja krvnih sudova ako se visok krvni pritisak ne reguliše.

Kratak dah

Kratak dah nekada je simptom kardiovaskularnih bolesti. Kardiolozi navode da je ovo veoma nespecifičan ali i bitan simptom. Nedostatak daha posebno u stanjima napora, može ukazati na visok krvni pritisak. Kratak dah se uočava često i kod osoba koje vežbaju, kada dolazi do porasta krvnog pritiska.

Nedostatak daha može biti i znak koji ukazuje na postojanje ugruška u plućima, na problem sa srčanim zaliscima, poremećaj ritma ili čak srčanu insuficijenciju. U slučaju da je se iznenada javi otežano disanje potražite i savet kardiologa.

Mučnina i nedostatak apetita

Mučnina i nedostatak apetita mogu biti znaci srčane insuficijencije. Kada srce počne da otkazuje, tečnost se taloži u nogama i stomaku. Ukoliko tečnost dospe u stomak i creva, nemoguća je apsorbcija hranjivih materija, pa se javlja gubitak apetita, a pacijent ima jednostavno osećaj da nikada nije gladan, kaže dr Oen-Hsiao. Pacijenti sa težim kardiovaskularnim oboljenjima nekada pate od mučnine ili sindroma nervoznog stomaka.

Mnogi pacijenti kod kojih se registruje infarkt zadnjeg zida srca, nemaju bol u grudima ili kratak dah, već se samo žale na mučninu – navodi dr Oen -Hsiao.

Bol u vilici

Bol u vilici koji se širi u vrat i na levu ruku nekada je upozorenje da srce nije do kraja zdravo. Ovi simptomi mogu biti i znak srčanog udara, angine, pa je u slučaju ovog bola potrebno što pre zatražiti hitnu pomoć.

– Spoj nelagodnost u vilici i mučnine, sa loše definisanom nelagodnošću u grudnom košu, moglo bi da bude upozorenje da je takvu osobu potrebno što pre dovesti na lekarski pregled – kaže Tadvalkar.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo