Naslovna / Zdravlje

Na četvrti stadijum raka ukazuju tri simptoma u gornjem delu tela

Priredio/la: I. V. |15:30 - 27. 11. 2022.

Stadijum raka pomaže lekaru da isplanira najbolji tretman za obolelu osobu, prepozna težinu bolesti i mogućnost preživljavanja karcinoma

4. stadijum raka Kada lekar dijagnostikuje rak stadijuma 4, tumor je generalno veoma veliki, a rak se proširio na druge delove tela Foto: Shutterstock

Na IV stadijum raka upozorovaju tri simptoma koji se uvek javljaju u gornjem delu tela, otkrili su naučnici u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet Oncology. Onkolozi koriste stadijum karcinoma kako bi opisali rak u smislu veličine i da li se proširio na druge organe ili ne. Prema National Cancer Institute, stadijum raka može da pomogne lekaru da isplanira najbolji tretman za obolelu osobu, prepozna težinu i mogućnost preživljavanja karcinoma i pomogne u pronalaženju kliničkih ispitivanja koja mogu da pomognu u lečenju.

Tri simptoma uvek su dovođena u vezu sa 4. stadijumom raka

Rano otkrivanje raka postalo je jedna od glavnih strategija za borbu protiv bolesti širom sveta. Istraživači su to pokušali da postignu karakterizacijom simptoma bolesti u sve četiri faze, stadijuma karcinoma. Prema njihovom istraživanju, tri simptoma su uvek povezana sa 4. stadijumom raka. To su otkrili nakon analize bolesti 7.997 pacijenata obolelih od karcinoma kako bi procenili simptome raka u različitim stadijumima bolesti. Cilj studije bio je da se ispita veza između uobičajenih simptoma raka i stadijuma karcinoma pri postavljanju dijagnoze.

– Procenat pacijenata sa dijagnozom raka stadijuma IV značajno je varirao u zavisnosti od simptoma, od jednog procenta za abnormalni mladež do 80 procenata za kvržicu na vratu. Tri ispitana simptoma – kvržica u vratu, bol u grudima i bol u leđima uvek su povezana sa povećanim izgledima za rak stadijuma IV, bilo da su prijavljeni da se sami pojavljuju ili zajedno sa drugim simptomima – naglasili su istraživači.

Šta tačno označava 4. stadijum raka?

Faza 4 ili 4. stadijum raka je najteža faza. Kada lekar dijagnostikuje rak stadijuma 4, tumor je generalno veoma veliki, a rak se proširio na druge delove tela. Lekar će često preporučiti agresivniji plan lečenja za osobe sa stadijumom raka 4. Obično je poznat kao sekundarni ili metastatski rak i poznato je da ga je teško izlečiti jer ga se teško uklanja iz tela.

Cilj lečenja je da se uspori ili zaustavi širenje raka i da se osoba oseća što prijatnije. Plan lečenja i preporuke će se razlikovati u zavisnosti od vrste raka koju osoba ima i šta je najefikasnije protiv njega. Opcije mogu da uključuju terapiju zračenjem, hemoterapiju, ciljanu terapiju i operaciju. Rak 4. stadijuma ima generalno manje povoljan izgled preživljanja od ostalih faza razvoja karcinoma. Starost osobe, vrsta raka i opšte zdravlje utiču na verovatnoću da li će neko preživeti ili ne.

Kako se leči rak u 4. fazi razvoja?

Za 12 od 20 proučavanih simptoma, više od 50 procenata pacijenata je dijagnostikovano u stadijumima koji nisu bili faza 4 razvoja karcinoma. Naučnici su takođe saopštili da je 19 od 20 procenjenih simptoma, više od trećine pacijenata imalo u stadijumu IV. Međutim, kako napominju, ne umiru svi ljudi sa uznapredovalim rakom od toga. Tokom bolesti, različiti zdravstveni problemi postaju ozbiljniji od tumora. Cilj lečenja je poboljšanje kvaliteta života obolelih i produženje preživljavanja pacijenata.

  • Tretmani poput hemoterapije često se odbacuju za lečenje raka stadijuma 4, jer su rizici lečenja veći od koristi.
  • Terapija zračenjem se smatra drugom najboljom alternativom jer može da smanji tumore i ublaži simptome.
  • Imunoterapija, alternativno, može da pomogne jačanjem prirodne imunološke odbrane tela u borbi protiv bolesti.

Onkolog će obično odrediti najbolju opciju lečenja na osnovu vrste raka i mesta na kojem se proširio. Iako su tretmani značajno povećali stopu preživljavanja od raka, prevencija raka se i dalje široko podstiče, a lekari uvek preporučuju:

  • Ishranu bogatu voćem i povrćem
  • Redovnu fizička aktivnost
  • Održavanje zdrave težine
  • Korišćenje zaštite od sunca na otvorenom
  • Prestanak pušenja
  • Smanjen unos alkohola.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo