Naslovna / Zdravlje

Koji lekovi mogu umanjiti bol nerava

Priredio/la: S.St.|15:30 - 03. 12. 2022.

Uspostavljanje kontrole nad bolom nerava može da bude teško. Dobro je to da lekari imaju mnogo efikasnih načina za lečenje

bol nerava Kod jakih bolova nerava, mogu da pomognu moćni opioidni lekovi protiv bolova Foto: Shutterstock

Bol nerava ili neuralgija može da se leči lekovima protiv bolova na recept ili antikonvulzivima i antidepresivima, kao i električnom stimulacijom i drugim tehnikama.

Lekovi na recept za bol nerava

Postoji nekoliko vrsta lekova koji pomažu kod bolova nerava. Međutim, neće svi oni koji su ovde navedeni nužno da pomognu za specifičnu vrstu bola. Najbolji izbor za zavisi od uzroka našeg bola, težine, potencijalnih neželjenih efekata i drugih faktora.

  • Antikonvulzivi. Ime bi moglo da zvuči alarmantno, ali neki od ovih lekova mogu da pomognu osobama koje pate od bola nerava. U stvari, često se smatraju prvim izborom. Ovi lekovi prvobitno su bili napravljellni za osobe sa epilepsijom da kontrolišu napade. Ispostavilo se da bi njihov uticaj na nervni sistem mogao da pomogne i u otupljivanju bolova. Neželjeni efekti mogu da budu pospanost, vrtoglavica i mučnina. Imajte na umu da ne pomažu svi antikonvulzivi. Zato će vaš lekar izabrati lekove za koje se u studijama pokazalo da deluju na bol nerava.
  • Antidepresivi. Uz antikonvulzive, određene vrste antidepresiva mogu da budu prvi izbor za lečenje neuropatskog bola. Specijalisti često preporučuju sledeće dve glavne vrste.

Triciklični antidepresivi koriste se decenijama. Iako se danas ne koriste tako često za lečenje depresije, mogu da imaju važnu ulogu u kontroli simptoma bola nerava. Mnoge studije pokazale su da mogu da pomognu. Ovi lekovi mogu da izazovu neželjene efekte, kao što su vrtoglavica, zatvor, zamagljen vid i stomačni problemi. Možda nisu bezbedni za osobe sa određenim zdravstvenim stanjima, kao što su srčani problemi.

SNRI (inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina i noradrenalina) noviji su tip antidepresiva koji izgleda da pomaže kod bola nerava. Generalno, ovi lekovi imaju manje neželjenih efekata od tricikličnih antidepresiva. Mogu da budu bezbedniji za neke, posebno starije ljude sa srčanim problemima. Međutim, u borbi protiv bola nerava možda nisu tako efikasni kao triciklici.

Upotreba antidepresiva za bol nerava može imati dodatnu korist, s obzirom na to da se hronični bol često poklapa sa depresijom. Hronični bol može osobu da učini depresivnom, a depresija često može da pogorša iskustvo hroničnog bola. Dakle, ovi lekovi mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja, kao i da olakšaju nelagodnost.

Naravno, nekima se ne dopada ideja da uzimaju antidepresive za bolove nerava, jer ih to navodi na pomisao da uzimanje antidepresiva implicira da je bol samo „u njihovim glavama”. Međutim, to uopšte nije slučaj. Reč je o tome da ovi lekovi deluju kod oba stanja.

  • Lekovi protiv bolova. Kod jakih bolova nerava, mogu da pomognu moćni opioidni lekovi protiv bolova. Studije su otkrile da su za mnoge vrste bola nerava podjednako efikasni kao i antikonvulzivi ili antidepresivi. Za razliku od drugih tretmana za bolove nerava, i oni deluju veoma brzo. Međutim, zbog njihovih neželjenih efekata, mnogi lekari ove lekove propisuju samo kada drugi tretmani ne daju rezultate. Opioidni lekovi protiv bolova mogu izazvati zatvor, stomačne tegobe i sedaciju. Takođe predstavljaju rizik od zavisnosti i zloupotrebe, pa je važno da se koriste tačno onako kako lekar preporučuje.

Mogu da pomognu i drugi lekovi protiv bolova, kao što su doze NSAID-a (nesteroidni antiinflamatorni lekovi). Ali generalno, čini se da ovi lekovi ne deluju dobro na bolove nerava.

  • Lokalni tretmani. Gelovi protiv bolova i flasteri sa lidokainom još jedan su efikasan pristup lečenju bola nerava i nanose se naročito na bolno područje kože. Najbolje su se pokazali na malim, lokalizovanim tačkama bola. Neželjeni efekti su mali i uključuju iritaciju kože.
  • Kombinovani tretmani. Lekar može da preporuči korišćenje jednog ili dva od ovih tretmana zajedno – pristup koji se zove kombinovana terapija. Mnoga istraživanja pokazala su da kombinovanje određenih lekova – često antikonvulzanata i antidepresiva – ima bolji efekat na bol nerava nego bilo koji lek sam.

Tri saveta za uzimanje lekova protiv bolova nerava

  • Vodite računa o međusobnom dejstvu. Pre nego što počnemo da uzimamo novi lek, lekar mora da zna za svaki drugi lek na recept, lekove bez recepta, suplemente i vitamine koje koristimo. 
  • Uvek pratite uputstva lekara za uzimanje novog leka. Treba da vodimo računa i da razumemo koliko često i način na koji uzimamo lek, u koje doba dana treba da ga i da li to treba da bude sa hranom ili bez nje. Nikada ne treba odjednom prestati sa korišćenjem leka bez prethodnog razgovora sa lekarom.
  • Ne ignorišite neželjene efekte. Sa lekarom treba da razgovaramo o neželjenim efektima. Oni će možda moći da promene dozu ili lek da bi rešili naš problem.

Drugi tretmani za bol nerava

Iako su lekovi obično prvi izbor za neuropatski bol, kod ovog problema mogu da pomognu i neki drugi pristupi.

Električna stimulacija. Kada osetite bol nerava, električni signal se šalje sa oštećenog nerva u naš mozak. Neki tretmani za bol nerava funkcionišu tako što šalju sopstvene električne impulse. Ovi naboji elektriciteta prekidaju ili blokiraju signale bola, smanjujući bol koji osećamo.

  • TENS (transkutana električna stimulacija nerva) jedan je primer ovog pristupa. Mali uređaj šalje blagu električnu struju kroz našu kožu. Dok je TENS jednostavan i bezbolan, dokazi da pomaže kod nervnog bola su različiti. Međutim, čini se da nedavne studije pokazuju da može da pomogne kod dijabetičkog bola nerava, pa ga Američka akademija za neurologiju preporučuje.
  • PENS (perkutana električna stimulacija nerva) – takođe nazvana elektroakupunktura – isporučuje električnu stimulaciju nervima putem akupunkturnih igala. Američka akademija za neurologiju smatra da je ovo verovatno efikasno u lečenju dijabetičkog bola nerava, ali tretman nije široko dostupan.
  • rTMS (repetitivna transkranijalna magnetna stimulacija) koristi magnete za slanje električnih impulsa u mozak. Iako su dokazi ograničeni, studije sugerišu da PENS i rTMS mogu pomoći kod bola nerava.

Druge metode električne stimulacije složenije su i zahtevaju operaciju. Na primer, stimulacija kičmene moždine uključuje implantaciju uređaja u telo koji šalje električne impulse u kičmenu moždinu. Za duboku moždanu stimulaciju (DBS), hirurg implantira elektrode u mozak. Generalno, lekari koriste ove invazivne pristupe samo kada sve ostalo nije dalo željene rezultate.

Stavljanje bola nerava pod kontrolu

Bol nerava može teško da se kontroliše. Neke studije navode da mnogi ljudi sa bolom nerava ne dobijaju adekvatne i dovoljno lekova za ublažavanje bolova.

Međutim, to ne znači da treba da prihvatimo život s bolom. Stručnjaci veruju da bi mnogima od onih koji žive u bolovima moglo da se pomogne. Problem je u tome što ne dobijaju odgovarajući tretman. Možda se oslanjaju na lekove koji ne deluju. Ili možda dobijaju prave lekove u pogrešnoj dozi.

Dakle, ako patite od bola nerava i lečenje ne daje odmah povoljne rezultate, ne gubite nadu. Umesto toga, vratite se kod svog lekara i osmislite novi pristup. Ili tražite uput za specijalistu – kao što su specijalista za terapiju bola ili neurolog. Postoji mnogo različitih načina za rešavanje bola nerava. Ako jedan pristup ne pomaže, drugi bi mogli. Kada radite sa stručnjakom i ako ste uporni, možete pronaći nešto što će vam pomoći.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marina
8:43, 04. 12. 2022.
Odgovori

Bolujem od Multiple skleroze dg.2001g.
2006g.počela bol i pečenje torakalnog djela i od onda bol je prisutna 24h.
Isprobali smo sve…..al ništa ne pomaže……vidim i osjetim da s god.mi sve gore
Pila Zdiar u početku pa Doretj tram pelexiu flastere morfija skudexa…….
Više neznam kako si pomoč s bolovima…..a ni dok.
Vaša preporuka?

Mira
14:23, 05. 12. 2022.
Odgovori

Na KCS postoji Kabinet za prevenciju bola gde me je uputila moja dr opste prakse jer se smatra da nijedna osoba ne treba da zivi sa bolom. Mene je u tom danima cak i kosa bolela. Normalno je da sam otisla. Doktorka koja me je primila bila je izuzetno ljubazna, strpljiva i stvarno me saslusala. Prepisala mi je terapiju i odmah zakazala termin kod psihijatra jer po pravilima mora i ovaj dr da ucestvuje u lecenju. I tu sam imala srece sa dr jedna divna mlada doktorka koja je izuzetno strpljiva i spremna da pomogne, dodala mi je svoj deo terapije i vec posle par dana bolovi su se smanjili. Redovno idem na kontrole ne propustam ni jednu i sve je ok. Normalno pre svega ovoga isla sam kod fizijatra godinama jer imam sve teze degenerativne promene kicme, upale nerava na nogama i desnoj ruci. Uz sve te promene i stresova na poslu i u porodici stigla sam dotle. Da skratim pricu od tada me nije bolela kosa, redovno uzimam prepisanu terapiju i odlazim na kontrole. Dragi moji bol moze da nestane ako shvatimo sta je uzrok svega toga. Nadam se da sam ovom pricom pomogla bar jednoj osobi.
Svima zelim dobar zivot bez bola.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo