Naslovna / Zdravlje

Fibromialgija je bolest za koju nema leka, ali postoje načini da se jaki bolovi umanje

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 14. 12. 2022.

Od fibromialgije mogu da obole i deca sa istim simptomima kao i odrasli, a prednjači intenzivan bol koji čak i neke obične aktivnosti poput oblačenja može da učini izuzetno bolnim i teškim

fibromialgija Karakteristični simptomi fibromialgije su intenzivni, dugotrajni pa i ekstremni bolovi u različitim delovima tela, senzitivnost i veliki umor kao posledica Foto: Shutterstock

Fibromialgija je hronična bolest koštano-mišićnog sistema čija je najvažnija odlika inzenzivan, ponekad i nepodnošljiv dugotrajan bol. Takođe, telo je osetljivo na pritisak u nekim tačkama mekih tkiva. Hronični bol utiče i na druge segmente života i svakodnevnog funkcionisanja, uz promene u raspoloženju, poremećaj sna, konstantni umor, malaksalost i apatiju.

Fibromialgija je stanje zbog kojeg se oboleli često osećaju potpuno bespomoćno

Prema statistikama, od fibromialgije boluje više od 2 odsto populacije. Bolest se učestalije javlja kod žena u odnosu na muškarce, obično posle 40. godine života. Medicina, međutim, beleži da od ove bolesti mogu da se razbole i deca. I kod njih su simptomi isti. Prednjači bol, koji čak i neke naizgled potpuno jednostavne svakodnevne, redovne aktivnosti može činiti teškim i bolnim. Fibromialgija je često prateća dijagnoza inflamatornih bolesti kakve su, na primer, lupus, poliartritis ili lajmska bolest.

Za ovo stanje lek još uvek ne postoji, a bol, čak ni uz pravovremenu terapiju ne može da nestane, već da se umanji, uz kontrolu simptoma.

Mogući uzroci zbog kojih se javlja fibromialgija

Mehanizmi nastanka još uvek nisu precizno utvrđeni, a u medicinskim krugovima još uvek postoje dileme da li je fibromialgija grupa simptoma od kojih su većinski psihosomatski, ili je u pitanju bolest. Ipak, nauka neke faktore rizika prepoznaje. To su pre svega fizičke  traume ili povrede, druge bolesti (poput navedenih zapaljenskih), ali i drugi značajni događaji koji zbog svog intenziteta prouzrokuju veliki mentalni i fizički stres.

I genetička predispozicija ima uticaja na mogući razvoj fibromialgije.

Fibromialgija i njeni simptomi

Karakteristični simptomi su intenzivni, dugotrajni pa i ekstremni bolovi u različitim delovima tela, senzitivnost i veliki umor kao posledica. Ostali simptomi su:

  • glavobolja
  • poteškoće sa spavanjem
  • osetljivost na svetlost i buku
  • kognitivni problemi (koncentracija, pamćenje, tok misli)
  • sindrom nemirnih nogu
  • jutarnja ukočenost
  • trnjenje, parestezije ili peckanje u telu i udovima
  • problemi digestivnog trakta (nervoza creva). Simptomi fibromialgije mogu oponašati druga stanja, što otežava dijagnozu i lečenje.

Šta mogu da urade oboleli da sebi olakšaju, a šta može da pogorša simptome

Stručnjaci kažu da zbog kompleksnosti fibromialgije, čak i pravovremena terapija koja je odgovarajuća pacijentu, neće moći da učini da bol potpuno nestane. Međutim, postoje tretmani koji mogu značajno da pomognu. Vežbanje se tretira jednim od najefikasnijih. Takođe, kod nekih pacijenata, alternativne metode kao što su masaža i akupunktura, mogu da olakšaju i da smanje bol. Takođe, samo jedan vid terapije ne mora da bude jednako efikasan kod svakog obolelog, već je potrebno pokušati i sa kombinacijom.

Utvrđeno je da su se dobri terapijski efekti pokazali u primeni kinezi-terapije (kombinacija hidro i kinezi-terapije). Izuzetno su značajni i edukacija, kognitivno-bihejvioralni tretmani i farmakoterapija za sve simptome (i fizičke i psihičke). Aerobni kardio-trening (brzo hodanje, plivanje, aerobik u vodi i vožnju bicikla) odlično utiče na simptome. Tai Chi i joga su takođe preporučljivi, kao i meditacija i akupunktura. Preporučuju se dijetalni režim ishrane i detoksikacija organizma.

Kako su pacijenti sa fibromialgijom osetljivi na nadražaje kakvi su nagla promena temparature a posebno na hladnoću, na bazenu i pri aktivnosti tog tipa temperatura vode, ali i spoljne sredine bude ujednačena. Trčanje, previše intenzivni treninzi, aerobik i podizanje tereta (tegova) treba izbegavati. 

Zašto je promena režima ishrane veoma značajna u smanjenju simptoma

Pravilno izbalansirana ishrana sa većim unosom antioksidanata i pojedinih supstanci kao što su magnezijum, alfa i beta karotena, likopen, lutein i kolagen, zatim vitamin C i E, uz koenzim Q10, takođe imaju dobar uticaj na simptome fibromialgije. Istraživanja kažu da vegetarijanski način ishrane ima pozitivne efekte gotovo na sve simptome fibromialgije, izuzimajući bol. Izbacivanje iz ishrane namirnica koje sadrže aspartam (brza hrana, veštačke supe i brzo pripremljeni obroci) kod jednog broja pacijenata u manjoj studiji je čak dovela eliminacije simptoma. Višak kilograma pojačava simptome i dodatno urušava kvalitet života.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Željka Popović
13:41, 15. 12. 2022.
Odgovori

Odličan tekst i sama primenjujem dosta od ovoga što ste napisali u svakodnevnom životu, pogotovo zbog težine posla koji obavljam.

V
12:30, 16. 12. 2022.
Odgovori

Skoro sve simptome imam i sama😔nisam imala pojma sta je u pitanju, hvala na ovim informacijama

Dragana
7:50, 17. 12. 2022.
Odgovori

Vrlo jasno opisano stanje,a i načini da sebi pomognemo.Hvala na korisnom tekstu.

Slađana
20:10, 24. 12. 2022.
Odgovori

Moji simptomi se u potpunosti poklapaju sa vašim opisom,lekovi mi ne pomažu,pa koristim sve drugo u opisu inekako funkcionišem ali je vrlo teško.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo