Naslovna / Zdravlje

Često pražnjenje creva može da bude signal za uvećanje određenog parametra u krvi

Priredio/la: I. V. |15:00 - 23. 12. 2022.

Stručnjaci objašnjavaju da bolest crevnih perifernih arterija nastaje kada postoji blokada u jednom od krvnih sudova, koji krvlju snabdevaju creva

Često pražnjenje creva Često pražnjenje creva dovodi se u vezu sa visokim holesterolom Foto: Shutterstock

Često pražnjenje creva može da bude signal da određeni parametri u krvi nisu u granicama normale, odnosno da je visok nivo masnoća u krvi. Visok holesterol naime može da uspori protok krvi u crevima, a periferna bolest creva jedna je od mnogih manifestacija visokog holesterola.

Otežan dotok krvi za posledicu ima često pražnjenje creva

Visok holesterol označava prekomerno prisustvo masnih molekula u krvi. Često se ove masne naslage zalepe za zidove arterija i tako uzrokuju sužavanje prolaza što ometa protok krvi. Naslage holesterola mogu da se stvaraju na svakoj arteriji u telu, čak i onoj koja vodi do creva.
Ateroskleroza, koja uzrokuje tvrde arterije, krajnji je rezultat visokog holesterola koji je loše kontrolisan. Ponekad ovo suženje arterija utiče i na dotok krvi u creva, slezinu i jetru.

Stručnjaci objašnjavaju da bolest crevnih perifernih arterija (PAD) nastaje kada postoji blokada u jednom od krvnih sudova koji krvlju snabdevaju creva. Ako se bolest ne leči, protok krvi može da se smanj a osetljiva tkiva mogu da se oštete. Posledica otežanog dotoka krvi u creva mogla bi da dovede do hitnog i krvavog pražnjenja creva, navode lekari. Često pacijenti osećaju hitnu potrebu za odlaskom u toalet ili će doživeti česta i nasilna pražnjenja creva.

Ostali simptomi koji ukazuju na akutno zakrčenje arterija u crevima

Osim čestog pražnjenja creva, koje se javlja kao posledica povišenog holesterola, lekari podsećaju da se često susreću i drugi simptomi, kao što su:

  • Često povraćanje
  • Pad krvnog pritiska u stomaku
  • Visok broj belih krvnih zrnaca
  • Acidoza, nakupljanje vodonika u krvi.

Lekari objašnjavaju da, ako se arterija u crevima akutno zapuši, primarni simptom je jak i raširen bol u stomaku. Tada je, kako navode, potrebna hitna dijagnoza i hitan tretman ovog stanja opasnog po život. Važno je napomenuti da je prvi deo tela, koji se suočava sa začepljenjem arterija plakom – donji deo leđa. Arterije koje vode do donjeg dela leđa među prvima u telu akumuliraju plak i pokazuju znake začepljenja.

Još jedno uobičajeno mesto začepljenja arterija su donji udovi, pre svega što je nogama potrebno više kiseonika zbog fizičkog napora. Kako se protok krvi smanjuje do udova, simptomi klaudikacije počinju da utiču na noge tokom fizičkog napora. U početku, čovek može da oseti bol isključivo tokom vežbanja, ali kako stanje napreduje, bol počinje da utiče na telo i kada miruje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dragan
1:59, 25. 12. 2022.
Odgovori

Ja imam suprotan problem,a u pitanju je zatvor suze od god.dana,a nemam dijagnozu.Bio sam kod dva doktora i nisam nista resio.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo