Zdravlje

Kako bolest jetre utiče na srce objasnio je tim kardiologa

Priredio/la: I. V.

Tim kardiloga apeluje da lekari i mogu i treba da pregledajuvstanje jetre kada leče pacijente od srčanih problema

Bolest jetre, bilo kakva zadebljanja ili ožiljci tkiva jetre mogu da budu povezani sa lošim zdravljem srca, navodi tim istraživača kardiologa iz Smidt Heart Institute u Cedars-Sinai Medical Center. 

Jetra obrađuje holesterol koji utiče na funkcionisanje srca

Kardiolog dr Alan Kwan iz Cedars-Sinai Medical Center objasnio je da njegov istraživački tim želi da ispita vezu između srca i jetre s obzirom na činjenicu da jetra obrađuje holesterol i proizvodi faktore koji utiču na zgrušavanje krvi i upale, koje dalje utiču na funkcionisanje srca.
Za ovu studiju, istraživači su pregledali istoriju bolesti 1.668 pacijenata, koji su imali različite nivoe fibroze jetre, u poslednjih 11 godina. Svi pacijenti uključeni u bazu podataka takođe su uradili magnetnu rezonancu srca u roku od godinu dana nakon analize jetre. Magnetna  rezonanca rađena je jer pruža detaljan snimak srca – njegovu strukturu, sastav mišića i veličinu krvnih sudova. Nakon analize, povišeni markeri fibroze povezani su sa abnormalnostima u funkciji srca i vaskularnoj dimenziji.

Čak i suptilni oblici bolesti jetre utiču na funkciju srca

Čak su i suptilni oblici bolesti jetre naizgled uticali na zdravlje srca, primetili su istraživači u svojoj studiji objavljenoj u Frontiers in Cardiovascular Medicine.

– Abnormalnosti koje smo videli bile su vaskularne promene – proširenje krvnih sudova, koji izlaze iz srca, kao i povećanje količine krvi koja se kreće. Kada lekari pregledaju srce, oni obično ne razmišljaju o jetri i obrnuto. Skloni smo da razmišljamo da smo specijalizovani za sopstvene kategorije organa. Ali, nalazi ove studije ukazuju na to da možemo i treba da pregledamo stanje jetre kada posmatramo srčana stanja – naglasio je kardiolog dr Kwan, koji smatra da se srce i jetra ne mogu posmatrati kao potpuno odvojeni organi koji „funkcionišu na sopstvenim ostrvcima“.

Bezalkoholna masna bolest jetre je rizik za srce

Ovo istraživanje iznelo je na videlo i druga pitanja, kao što su „kada se leče osobe sa nealkoholnom masnom bolešću jetre (NAFLD), da li lekovi za ovo lečenje mogu pomoći i srcu“ i tako dalje.

– Kada posetite svog kardiologa i kada sa njim razgovarate o visokom holesterolu, krvnom pritisku, dijabetesu i porodičnoj istoriji, treba razmotriti i da li nealkoholna masna bolest jetre takođe može da bude standardni faktor rizika koji treba uzeti u obzir – istakao je dr Kwan, vodeći autor studije, podsetivši da se nagomilavanje masti u jetri „obično“ vidi kod ljudi koji su gojazni ili imaju prekomernu težinu. U ranim fazama bolesti, kako navodi, masnoća u jetri ne uzrokuje nikakvu štetu, ali ako nastavi da se nakuplja, može da ošteti organ.

Visok nivo masti u jetri povezan je sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i bolestima bubrega. A ako neko već ima dijabetes, nealkoholna masna bolest jetre povećava šanse za razvoj srčanih problema, upozorava dr Kwan. Kada ima malo masnoća u jetri, obično nema simptoma za to stanje, ali, kako se masnoća nagomilava i počinje da izaziva inflamatorne procese, čovek može da iskusi sledeće probleme:

  • Tup ili bolan bol u gornjem desnom uglu stomaka (preko donje desne strane rebara)
  • Ekstremni umor
  • Neobjašnjivi gubitak težine
  • Slabost
  • U težim stadijumima, kada se razvije ciroza, može se razviti i žutica
  • Još jedan znak uznapredovalog oboljenja jetre je kada noge, gležnjevi, stopala i stomak postanu otečeni.
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.