Naslovna / Zdravlje

Hladna stopala mogu da budu znak upozorenja na povišen parametar u krvi

Priredio/la: I. V. |15:00 - 10. 01. 2023.

Ako krv ne stiže lako do nožnih prstiju i stopala, ta područja će doživeti pad temperature a stopala su konstantno „ledena“

hladna stopala Hladna stopala obično se automatski dovode u vezu sa lošom cirkulacijom Foto: Shutterstock

Hladna stopala obično se automatski dovode u vezu sa lošom cirkulacijom, ali – to ne mora uvek da bude razlog zašto stalno osećamo da su nam stopala „ledena“. Istraživanja su pokazala da su hladna stopala manje poznati znak upozorenja visokog holesterola, na primer. Zbog toga se visoki holesterol smatra neobičnim stanjem jer simptomi mogu da budu toliko nepovezani da mnogi zatvaraju oči pred njima, što može štetno da utiče na zdravlje osobe.

Oštećenje arterija, između ostalog, uzrokuje i hladna stopala

U kakvoj su vezi hladna stopala i visok holesterol internisti objašnjavaju na sledeći način – holesterol je masna supstanca koja se nakuplja u krvotoku, koja može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od bolesti perifernih arterija. Ova bolest utiče na arterije, posebno u nogama. Ako neko ima bolest perifernih arterija, verovatno je da su arterije bolesne i u drugim delovima tela. To čoveka stavlja u visok rizik od srčanog udara, drugih srčanih bolesti i moždanog udara. Doživljaj hladnih stopala može da ukaže na previsok nivo holesterola jer je bolest perifernih arterija stanje koje usporava ili blokira protok krvi u nogama i stopalima, a slaba cirkulacija može da uzrokuje hladna stopala. Pušenje, visok krvni pritisak, visok holesterol i starost povećavaju šanse da za ovo stanje, navode internisti.

Ako krv ne stiže lako do nožnih prstiju i stopala doživljaj hladnoće se povećava

Periferna arterijska bolest je uobičajeno stanje kada nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograničava dotok krvi u mišiće nogu. Poznata je i kao periferna vaskularna bolest, a mnogi ljudi sa ovom bolešću nemaju simptome. Međutim, kod nekih se javlja bol u nogama kada hodaju, koji obično nestaje nakon nekoliko minuta odmora. Takođe, može da se javi i osećaj hladnoće u stopalima. Lekari ističu da je dobra cirkulacija važna i to nije nešto što ne bi trebalo da se zanemaruje.

Krv pomaže u regulisanju mnogih procesa u telu. Ako krv ne stiže lako do nožnih prstiju i stopala, ta područja će doživeti pad temperature. Ograničeni protok krvi usled bolesti perifernih arterija može da prouzrokuje da stopala ili prsti budu hladniji od ostatka tela. Kada je reč o zdravlju stopala treba imati u vidu simptome koji ukazuju na bolesti perifernih arterija:

  • Bol u nogama (grčevi) koji se javljaju tokom hodanja (povremena klaudikacija)
  • Bol u nogama (grčevi) koji se javljaju dok osoba leži (bol u mirovanju)
  • Ukočenost ili slabost nogu
  • Hladne noge ili stopala
  • Rane koje teško zarastaju na prstima, stopalima ili nogama
  • Promena boje nogu
  • Gubitak dlaka na stopalima i nogama
  • Promene u boji i debljini noktiju.

Simptomi visokog holesterola koji uzrokuju hladna stopala

Kako vremenom naslage holesterola nastavljaju da se gomilaju na zidovima arterijai konstantno ometaju nesmetano snabdevanje krvi različitih delova tela, plak sve više dovodi u opasnost organizam i povećava rizik od potencijalno fatalnih, hroničnih bolesti – koronarne arterijske bolesti, bolesti perifernih arterija, moždanog udara, srčanog udara… Pored hladnih stopala, ometani protok krvi takođe izaziva osećaj nelagodnosti i utrnulosti – što je ključni znak bolesti perifernih arterija.

Stručnjaci ističu da je visok nivo holesterola snažno povezan sa rizikom od bolesti perifernih arterija, a za pacijente kojima su stopala konstantno hladna to bi mogao da bude glavni znak visokog nivoa holesterola. Osim toga, drugi simptomi visokog holesterola, koji se pojavljuju na stopalima su:

  • Krhki nokti na nogama
  • Čirevi i rane
  • Bol tokom hodanja ili penjanja uz stepenice
  • Utrnulost u nogama
  • Slabost u nogama
  • Poteškoće u pronalaženju pulsa na nogama
  • Bleda, sjajna ili plavkasta koža na nogama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Braca Pejić
15:20, 10. 01. 2023.
Odgovori

Duže vreme imam hladna stopala,imam i 71 god,ostalo je u redu?

Tomislav
15:23, 11. 01. 2023.
Odgovori

Stalno mi je hladno pp nogama i nikad se ne znoje,imam dg MS od 2015 g

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo