Naslovna / Zdravlje

Bolest srca i srčanih arterija mogao bi ublažiti jedan suplement, otkrili naučnici iz Japana

Priredio/la: I. V. |17:00 - 24. 01. 2023.

Nova istraživanja ukazuju da statini možda nisu jedini efikasan lek za određenu vrstu srčanih oboljenja

bolest srca Bolest koronarne arterije može da izazove probleme kao što su bol u grudima Foto: Shutterstock

Bolest srca i simptomi bolesti koronarnih arterija, prema otkriću japanskih istraživača, mogla bi da se leče na sasvim drugačiji način od dosadašnjeg. Naučni tim otkrio je da jedan određeni suplement može da „popravi slomljeno srce“. Kardiolozi su mišljenja da je prevencija uvek bolja od lečenja, ali, nova istraživanja ukazuju da statini možda nisu jedini efikasan lek za određenu vrstu srčanih oboljenja. U stvari, lako dostupan suplement mogao bi da bude od velike pomoći.

Dodatak ishrani na neočekivan način može da preokrene bolest srca

Iako se mnogi stručnjaci slažu da nam suplementi nisu neophodni, osim ukoliko je potrebno da se nadoknadi nedostatak, nova studija, prema tvrdnjama naučnika sa Osaka University u Japanu,  dala je jak argument za jedan popularan proizvod. Istraživanje objavljeno u European Heart Journal otkrilo je da je dodatak ishrani sposoban da „dramatično preokrene znakove srčanih bolesti kod određenih pacijenata“. Naime, utvrđeno je da komercijalno dostupan dodatak, nazvan trikaprin, ublažava bolne simptome bolesti koronarne arterije.

Bolest koronarne arterije može da izazove probleme kao što su bol u grudima, koji se doživljava  kao pritisak ili stezanje, umor i kratak dah. Tokom studije pokazalo se da je dodatak ishrani trikaprin bio u stanju da podstakne „izvanrednu regresiju“ – zaustavljanje procesa nakupljanja vrste masti uskladištene u masnim ćelijama – trigliceridima, u krvnim sudovima srca.

Nova bolest srca i srčanih arterija izazvana trigliceridima

Trigliceridi, koji se obično nalaze u masnoj hrani i uljima, mogu da povećaju rizik od srčanih bolesti ako se zbog njih ne reaguje tretmanima i ostavi da se akumuliraju u krvnim sudovima.  Uprkos postojanju tretmana za koronarnu arterijsku bolest, smrt uzrokovana ovim stanjem je i dalje česta, a neki pacijenti su otporni na lekove.

– Pre skoro 15 godina identifikovali smo novi tip bolesti koronarnih arterija nazvan kardiomiovaskulopatija naslaga (depozita) triglicerida (TGCV), u kojoj su koronarne arterije začepljene naslagama triglicerida nastalih defektnim intracelularnim raspadom triglicerida u glatkim mišićnim ćelijama krvnih sudova. Ovaj mehanizam čini TGCV drugačijim od klasične ateroskleroze izazvane holesterolom i namenjen je pacijentima koji su otporni na standardne lekove za bolest srca i srčanih arterija – objasnio je vodeći autor studije dr Ken-ichi Hirano.

6 godina od početka terapije pacijent izlečen od angine pektoris

Naučni tim iz Japana otkrio je da trikaprin dodatak ishrani nije samo ublažio uznemirujuće i bolne simptome pacijenata na kojima se primenjivao, već je uspeo značajno da zaustavi nakupljanje triglicerida u krvnim sudovima srca. U jednoj studiji slučaja, 65-godišnji muškarac  imao je bolove u grudima, koji su se javljali uglavnom noću. Počeo je terapiju proizvodima bogatim trikaprinom i njegovi simptomi počeli su da se smanjuju, navodi se u studiji tima sa  Osaka University. Ranije su njegovi bolovi u grudima, kako je navedeno,  bili bezuspešno lečeni brojnim lekovima, sve dok nije postavljena dijagnoza kardiomiovaskulopatija depozita triglicerida TGCV. Šest godina nakon što je počeo terapiju trikaprinom, ovaj pacijent proglašen je izlečenim od angine pektoris.

U drugoj studiji slučaja, 60-godišnji muškarac sa trogodišnjom istorijom dijabetesa tipa 2 upućen je u na detaljan pregled. Bolovao je od nestabilne angine, dobio je implantaciju stenta i balon angioplastiku obloženu lekovima. Tri meseca nakon tretmana trikaprinom, zapremina lipida pronađena u njegovim koronarnim sudovima, bila je smanjena, a suženi sudovi su se proširili. Kako svi pacijenti ne reaguju na trenutne tretmane za bolest srca i srčanih arterija, ovi nalazi otvaraju put ka uspostavljanju višestranog pristupa novim tretmanima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo