Naslovna / Zdravlje

Da li je svaki bol u donjem delu leđa znak da se radi o išijasu

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 15. 01. 2023.

Kada je u pitanju išijas, bol se prenosi iz donjeg zadnjeg dela leđa i karlice niz noge, ali sličan bol može da se javi i kao posledica nekih povreda ili trudnoće

bol u donjem delu leđa Najčešći uzrok bola u lumbalnoj i sakralnoj regiji je povreda korena kičmenog nerva usled oštećenja kičmenog diska Foto: Shutterstock

Bol u donjem delu leđa i išijas vrlo često su povezani. Terapija za ove manifestacije takođe može da bude slična, ali je od najvećeg značaja pravovremeno uspostavljanje dijagnoze i to od strane stručnog lica. I kod predloga vežbi koje su često jedino rešenje, moramo biti oprezni, edukovani i pažljivi.

Bol u donjem (lumbalnom) delu i negova definicija

Lumbalni deo kičme se sastoji od pet pršljenova. Kosti u ovom delu kičme su jače i izdržljivije, kako bi mogle uspešnije da nose našu telesnu težinu. Više od polovine naše težine nose upravo lumbalni 5 (L5) deo kičme i sakrum (S1).

Studija koja je objavljena u Journal of Biomechanics 2015. godine pokazala je da se kompresija unutar L5-S1 kostiju povećala između 46 i 52 odsto i da trpi opterećenja od 80 do 147 odsto, kada telesna težina varira od 51 do 119 kg.

Sa većom kompresijskom silom na lumbalni deo kičme, mišići i okolne strukture moraju budu izdržljiviji. Ona dodatno opterećuje mišiće, tetive i ligamente. Ako dođe do oštećenja bilo kog segmenta ovog dela kičme, odnosno leđa, primarni bol se iz te regije može osetiti i u kolenima, listovima i stopalima.

Bol u donjem delu leđa i RICE metoda oporavka

Tradicionalno, stručnjaci kod bola u donjem delu leđa najpre preporučuju RICE metodu oporavka. Ukoliko se ispostavi da se radi o nečemu ozbiljnijem, potrebna je dodatna dijagnostika a u odnosu na to ide i adekvatna terapija. RICE je kovanica od engleskih reči R – rest (odmor), I – ice (led), C – compression (kompresija) i E – elevation (podizanje/spuštanje).

Ova četiri elementa su ključna u prvoj pomoći koja je nekad i dovoljna da se na efikasan način ublaži ili čak otklonit bol u donjem delu leđa, koji se javio kao posledica blažih povreda ili nekih prolaznih problema. Međutim, sve su prisutnija mišljenja da osoba nakon povrede što pre treba da počne postepeno da se kreće, što je najvećim delom u suprotnosti sa RICE metodom. Zagovornici ove ideje kažu da uključivanje pokreta sprečava tkiva da stvore ograničenja unutar povređenog regiona dok mišićno-skeletna tkiva zarastaju.

Išijas i bol u donjem delu leđa

Išijadikus ili išijadični nerv je ujedno i najduži nerv u našem telu. Spušta se od zadnjeg dela karlice, preko zadnjeg dela butine, niz nogu. Išijadični nerv je praktično glavni nerv u našim nogama. Kada se upali, može da blokira dobar deo našeg lokomotornog sistema i izaziva ponekad nepodnošljiv bol u donjem delu leđa (išijas).

The Cleveland Clinic u svojim istraživanjima bavi se, pored ostalog, i vezom između najčešćih razloga bola u donjem delu leđa i išijasa. Naučnici kažu da je povreda samog išijadičnog nerva prilično retka, ali da se termin „išijas“ generalno odnosi na osećaj bola koji potiče iz donjeg dela leđa. Postoji više tipova išijasa. Uglavnom se razlikuju po tome kuda se bol iz gonjeg (zadnjeg dela karlice) širi, odnosno prenosi ka nogama.

Simptomi išijasa

Simptomi koji najčešće ukazuju na išijas su: bol u donjem delu leđa ili kuku, bol u nogama, peckanje i utrnulost u donjem delu leđa, kukovima i nogama, ali i atrofija mišića nogu. Znak može biti i hronični glutealni bol, kao i skolioza koja se razvija ako je išijas dugotrajno stanje.

Išijas može da izazove i niz drugih organa u telu, kakvi su funkcija reproduktivnog sistema, gubitak funkcije creva ili bešike, kao i trajno oštećenje nerava.

Ostali uzroci bola u donjem delu leđa

Najčešći uzrok bola u lumbalnoj i sakralnoj regiji je povreda korena kičmenog nerva usled oštećenja intervertebralnog (kičmenog) diska. Deo kičmenog diska može da otekne i pritisne okolne kičmene delove. Tada dolazi do iritirajuće kompresije na okolne kičmene strukture, uključujući i nerve.

Kada disk iscuri iz svog prostora unutar granica tela kičmenih kostiju, izazivajući pritisak i povredu susednih kičmenih struktura, dolazi do diskus hernije. U ostale česte razloge bola u donjem delu leđa spada i lumbalna stenoza, najčešće na spomenutom spoju L5—S1. I disfunkcija sakralno-ilijačnog zgloba je potencijalni uzrok lumbalno-sakralnog bola. Uticaj trudnoće na žensko telo takođe može da izazove stvaranju grčeva mišića lumbalno-glutealnog dela, koji mogu prouzrokovati osećaj bola. I povreda kičmene moždine je stanje koje kao primarni simptom daje upravo bol u donjem delu leđa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ljiljana bjelica
21:41, 15. 01. 2023.
Odgovori

Da li imate vjezbe za sake

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo