Naslovna / Zdravlje

Kako prepoznati rane simptome raka pluća

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 17. 01. 2023.

Ono što je tipično za rak pluća jeste da pravi rani simptomi koji bi mogli da ukažu da se tu nešto dešava zapravo ne postoje – kaže na početku novog ePodcasta prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog

Rak pluća jedan je od najsmrtonosnijih karcinoma a prema statistici jedan od 16. ljudi će tokom života dobiti dijagnozu raka pluća. Pušenje je vodeći faktor rizika za rak pluća i odgovorno je za 80 odsto smrti uzrokovanih ovim karcinomom.

U novoj epizodi ePodcasta sa prim. dr Tatjanom Radosavljević pneumoftiziologom razgovaramo o tome da li nas bol u grudima ili dugotrajan kašalj mogu upozoriti na rak pluća?

– Simptomi, kao što su kašalj kod pušača koji promeni karakter i koji dugo traje, ili kašalj koji dugo traje ili iskašljavanje krvi, predstavljaju nešto što skreće pažnju na to da treba uraditi snimak pluća. Ponekad i bol u ramenu, koji se smatra kao problem reumatske prirode, može ukazivati na neke vrste raka pluća, te je savet lekarima da kod bola u ramenu ipak urade i snimak pluća je postoji jedna vrsta pancoast tumora pluća koji kao prvi simptom daje upravo bol u ramenu – kaže prim. dr Tatjana Radosavljević.

Prim. dr Tatjana Radosavljević odgovoriće nam i na pitanja kako se dijagnostikuje i šta znači za lečenje koja je vrsta raka pluća u pitanju i kako se zaštiti od pojave raka pluća.

– Prvi savet jeste, da ako pušite prstanete da pušite, jer na taj način smanjujete mogućnost da dobijete rak pluća. Potrebno je da se kod svakog iole prisutnog znaka, u dogovoru s lekarom napravi snimak pluća. A kod pušača posle 40. godine se savetuje da se jednom godišnje pravi snimak pluća da bi se u pravo vreme otkrila promena da može da se leči rak pluća.

Da biste saznali koji skriveni simptomi mogu ukazati da se u plućima razvija rak, pogledajte naš ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Pneumoftiziolog prim. dr Tatjana Radosavljević  je osnivač i vlasnik specijalističke pneumoftiziološke ordinacije Tara MD. Dugo godina je radila na Odeljenju intenzivne nege Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu, a potom kao lekar na odeljenju za naučno istraživački rad Klinike za pulomologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Učesnik je stručnih kongresa u zemlji i inostranstvu.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo