Naslovna / Zdravlje

Rizik od kardiovaskulane bolesti moguće je proceniti na osnovu vrednosti lipoproteina (a)

Priredio/la: D. T.|15:00 - 26. 01. 2023.

Visok nivo Lp (a) možemo naslediti od jednog ili oba roditelja. On se isto kao i boja naših očiju ne menja. Kada se jednom utvrdi da je povišen, biće povišen tokom celog života i sa sobom nosi rizik od kardiovaskularnih bolesti

Kardiovaskularne bolesti Kardiovaskularne bolesti su grupa oboljenja kojom se opisuju oštećenja srca i krvnih sudova Foto: Shutterstock

Kardiovaskularne bolesti su grupa oboljenja kojom se opisuju oštećenja srca i krvnih sudova. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svakog dana oko 18 miliona ljudi na svetu umre usled bolesti srca i krvnih sudova. Najviše od srčanog i moždanog udara. Jednostavnom analizom krvi i utvrđivanjem nivoa lipoproteina (a), posebno ako imamo genetsku sklonost, moguće je na vreme sprečiti nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Analiza krvne slike otktiva rizik za kardiovaskularne bolesti

Lipoprotein (a) ili Lp (a) je jedan od molekula holesterola i predstavlja naslage holesterola unutar arterija. Smatra se da oko 20 odsto osoba ima povišene vrednosti ovog lipoproteina koji je faktor rizika za razvoj bolesti srca i kardiovaskularnih oboljenja. Stručnjaci navode da visoke vrednosti Lp (a), zajedno sa visokom koncentracijom „lošeg“ LDL holesterola za šest puta povećavaju rizik od bolesti srca i vena.

Lipoprotein (a) učestvuje u izgradnji plaka unutar arterija, opterećuje arterije, zgrušava krv, pomaže razvoj tromba. Dovodi u najtežim slučajevima do srčanog udara. Ukoliko spadate u grupu od 20 odsto osoba bitno je da imate uvid u vrednosti lipoproteina (a), koje se određuju laboratorijskim analizama krvi –  kaže preventivni kardiolog dr Stephen Kopecky sa Mayo Clinic.

Genetski determinisan faktor

Lipoprotein (a) poznat i kao Lp (a) jedan je oblik lipoproteina niske gustine (LDL). On je genetski determinisan faktor rizika za aterosklerozu, bolest koronarnih arterija, moždani udar, trombozu i aortnu stenozu. Strukturno lipoprotein (a) je varijanta LDL holesterola i koristi se za procenu rizika od srčanih i kardiovaskularnih oboljenja.

Preporuka je da vrednosti lipoproteina (a) kontrolišu osobe u riziku od bolesti srca i vena. On se najčešće utvrđuje zajedno sa vrednostima celokupnog lipidnog statusa. Doktori savetuju osobama koje imaju, posebno u mlađoj životnoj dobi genetsko opterećenje, da provere vrednosti lipoproteina (a). Pacijenti koji imaju srčanu bolest ili su preležali infarkt koji nije praćen jasnim faktorima rizika, kao što su na primer povišen krvni pritisak i holesterol, trebalo bi takođe da provere vrednosti lipoproteina (a).

Ne postoji još terapija, ali ima načina da se spreče teška oboljenja

Bolestima srca i vena uglavnom prethode faktori rizika kao što su visok krvni pritisak, povećane vrednosti šećera i masnoća u krvi, gojaznost. Veće šanse da dobiju kardiovaskularne bolesti imaju i osobe koje puše, konzumiraju velike količine alkohola, nezdravih namirnica sa mnogo loših masnoća i šećera, fizički neaktivne osobe.

– U ovom momentu ne postoji jasna terapija kod povišenih vrednosti lipoproteina (a) i sigurno je neće biti još za nekoliko godina. Znamo da određeni način života ima bitnu ulogu u smanjenju vrednosti lipoproteina (a). Redovna fizička aktivnost, zdrav način ishrane, normalne vrednosti telesne težine, redovna kontrola visokih vrednosti krvnog pritiska i izbegavanje pušenja imaju bitnu ulogu – navodi dr Kopecky.

Povišene vrednosti Lp(a) ostaju iste tokom celog života

Doktor kaže da je nivo lipoproteina (a) uslovljen genetikom. Polimorfizmi LPA gena generalno dovode do varijabilnih nivoa Lp(a). Smatra se da pacijenti sa nivoom Lp (a) višim od 50 mg/dL imaju povećan rizik od srčanih oboljenja.

– Visok nivo Lp (a) možemo naslediti od jednog ili oba roditelja. On se isto kao i boja naših očiju ne menja. Kada se jednom utvrdi da je povišen, biće povišen tokom celog života. Ne može se promeniti, ali moguće je uticati na rizik i sprečiti bolesti. Kada se utvrde povišene vrednosti lipoproteina (a) kod jednog člana porodice bitno je da se urade kontrole i kod braće, sestara, bliskih genetskih srodnika. U slučaju da znate da su vam povišene vrednosti Lp (a) važno je da se u najranijim godinama pridržavate zdravih životnih navika – savetuje dr Kopecky.

Smatra se da su povišene koncentracije ovog lipoproteina marker za razvoj koronarne bolesti. Važno je ipak naglasiti da rezultati, sami po sebi, ne mogu dokazati da li neko ima ili nema bolest. Uz celokupnu kliničku sliku pacijenta i drugu dijagnostiku, vrednosti lipoproteina (a) pre svega tumači lekar specijalista.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo