Naslovna / Zdravlje

Napravljen novi test krvi koji otkriva rak prostate sa 94 odsto tačnosti

Priredio/la: I. V. |13:00 - 09. 02. 2023.

Novi EpiSwitch (PSE) test krvi za skrining prostate pokazao se kao 94 odsto tačan, čime je nadmašio preciznost PSA testa koji se sada koristi

rak prostate Novi EpiSwitch (PSE) test krvi za skrining prostate pokazao se kao 94 odsto tačan Foto: Shutterstock

Rak prostate može da se otkrije sa 94 procenata tačnosti uz pomoć novog testa krvi EpiSwitch (PSE), koji su napravili istraživači sa Novi test kreiran je tako da otkriva rak prostate sa mnogo većom preciznošću nego trenutne metode. Tim povodom, istraživački tim kaže da novorazvijeni test kvri pokazuje veliki potencijal kao precizna i brza dijagnostika skrininga raka prostate.

Novi test za rak prostate pouzdaniji od metoda koje se trenutno koriste

Naučni tim sa University of East Anglia saopštio je da novo istraživanje pokazuje da je test krvi EpiSwitch za skrining prostate 94 odsto tačan, čime je nadmašio preciznost testa specifičnog antigena karakterističnog za prostatu (PSA), koji se trenutno koristi. Test je razvijen u saradnji sa Oxford Biodynamics, Imperial College London i Imperial College NHS Trust.

– Rak prostate je najčešći rak kod muškaraca i, na primer, na svakih 45 minuta ubije jednog čoveka u Velikoj Britaniji. Trenutno ne postoji jedinstveni test za rak prostate, ali PSA krvni testovi su među najčešće korišćenim, pored fizičkih pregleda, magnetne rezonance i biopsije. Međutim, PSA testovi krvi se ne koriste rutinski za skrining raka prostate, jer rezultati mogu da budu nepouzdani. Samo kod oko četvrtine ljudi, koji imaju biopsiju prostate, zbog povišenog nivoa PSA otkriveno je da postoji rak prostate – objasnio je profesor Dmitry Pshezhetskiy iz Norwich Medical School na University of East Anglia, navodeći da je to bio presudan razlog da se napravi novi test krvi sa većom preciznošću.

EpiSwitch test daje brzu i minimalno invazivnu dijagnozu raka prostate

Naučni tim sa University of East Anglia procenio je novi PSE test, koji kombinuje tradicionalni PSA test sa epigenetskim EpiSwitch testom, u okviru studije koja je uključivala 147 pacijenata. Uporedili su njegove rezultate sa rezultatima standardnog PSA testa i otkrili da novi EpiSwitch PSE test značajno povećava ukupnu tačnost detekcije za muškarce u riziku.

– Kada se testira u kontekstu skrininga rizične populacije, EpiSwitch PSE test daje brzu i minimalno invazivnu dijagnozu raka prostate sa impresivnim performansama. To ukazuje koliko je koristan i za dijagnostičke i za svrhe skrininga – naglasio je profesor Pshezhetskiy.

Dr Jon Burrows, izvršni direktor biotehnološke kompanije Oxford Biodynamics rekao je da postoji jasna potreba u svakodnevnoj kliničkoj praksi za visoko preciznim testom krvi, koji može da uradi skrining muškaraca na rak prostate i precizno identifikuje one koji su u riziku, a ujedno i da poštedi one koji su do sada bili podvrgnuti nepotrebnim, skupim i invazivnim procedurama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ilija
16:37, 10. 02. 2023.
Odgovori

Može li u Srbiji i gde raditi ova metoda PSE

Popović Slobodan
10:13, 16. 03. 2024.
Odgovori

Gde može da se uradi Pse test za odkrivanj Ca prostate

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo