Naslovna / Zdravlje

Jutarnji bol u leđima, da li su lekovi dugoročno rešenje za ovaj problem

Priredio/la: D. T.|9:00 - 25. 02. 2023.

Stanje može biti i posledica nedostatka vitamina i minerala, poput kalcijuma, bol je često i posledica stresa, lošeg držanja tela ili trenutne bolesti

jutarnji bol u leđima Degeneracija diskova koji podržavaju pršljenove je uobičajena pojava starenja Foto: Shutterstock

Jutarnji bol u leđima je relativno česta posledica neadekvatnog položaja tela pri spavanju i umanjenog dotoka krvi u leđa. Bol i ukočenost javljaju se prilikom zauzimanja stojećeg ili sedećeg položaja tela. Kod većine osoba bolovi nestaju sa prvim pokretima, zahvaljujući delovanju sinovijalne tečnosti koja „podmazuje“ zglobove i omogućava nesmetano kretanje.

Jutarnja ukočenost posledica bolesti i nedostatka vitamina D

Jutarnji bol u leđima može biti sporadičan ili češći. Osteoartritis, reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis, fibromijalgija, lupus, diskurs hernija, išijas, neki su od medicinskih razloga za jutarnji bol u leđima. Stanje može biti i posledica nedostatka vitamina i minerala, poput vitamina D, kalcijuma, bol je često i posledica stresa, lošeg držanja tela ili trenutne bolesti.

Ne zaboravite na jutarnje istezanje

U slučaju da je bol uzrokovan nezgodnim položajem tela tokom spavanja, moguće je da će nam biti potreban novi dušek ili jastuk. Ukoliko se odlučimo na ovaj potez moramo znati da je telu potrebno izvesno vreme, najčešće par nedelja da se prilagodi novoj podlozi.

Bitno je povesti računa i o odgovarajućem položaju tela tokom noći kako ne bi tokom noći došlo do dodatnog pritiska na kičmeni stub. Veći nivo fizičke aktivnosti i pažljivo jutarnje istezanje takođe su dobri načini da se bol umanji ili prođe. Kretanje jača cirkulaciju, doprema kiseonik i hranjive materije u zglobove, mišiće i vezivna tkiva.

Kako se može sprečiti jutarnji bol u leđima?

Neodgovarajući jastuk često je „krivac“ za bol u leđima. Položaj glave pri spavanju može biti uzrok bola u vratu, ramenima, leđima. Urolanim peškirom ili običnim jastukom možemo zaštiti kritične tačke na telu. Ukoliko spavamo na leđima savet je da stavimo jastuk ispod kolena kako bi se umanjio pritisak na donji deo leđa, u položaju na boku dobro je staviti jastuk između kolena. Stručnjaci preporučuju i česte promene tela pri spavanju, kako ne bi došlo do ukočenosti i bola na jednoj strani tela.

Da li su lekovi dobar način za hroničnu bol u leđima?

Bol leđa koji nastaje postepeno i traje duže od tri meseca određuje se kao hroničan bol u leđima. Lekovi protiv bolova nisu dugoročno rešenje, ali ukoliko je potrebno jutarnji bol u leđima mogu ukloniti acetaminofen, ibuprofen, salicilna kiselina. Od pomoći su svi nesteroidni antiinflamatorni lekovi, s tim da ih ne treba koristiti samoinicjativno i duže od nedelju dana.

Odgovarajuće fizičko vežbanje je dobar način da se saniraju bolovi i ojača kičmeni stub. Preporuka je da se vežba oko 30 minuta pet dana nedeljno. Savet je da se krene sa lakšim vežbama, pa da se polako pojačava intenzitet. Vežbe bi trebalo osmisliti u dogovoru sa stručnjakom koji će u odnosu na specifično zdravstveno stanje svakog pojedinca osmisliti plan fizičke aktivnosti.

Ipak, ako osećamo sve jače jutarnje bolove potrebno je potražiti stručnu pomoć, kako bi se na primer povreda ili neka bolest isključila kao okidač za bol u leđima. Fibromialgija i lupus, mogu izazvati periodične bolove u leđima, bol u leđima koji se širi niz noge može biti posledica diskurs hernije ili išijasa.

Mali saveti kako sprečiti jutarnji bol u leđima?

Ne mora svaki bol da bude „normali“ deo starenja, odgovarajuća dijagnostika, lečenje i pridržavanje zdravih životnih navika mogu da umanje ili potpuno uklone jutarnju bol u leđima. Stručnjaci naglašavaju da ne ustajemo naglo iz kreveta i da izbegavamo neposredno posle buđenja nagle pokrete.

Savet je da legnemo uz pridržavanje rukama, blago savijemo kolena i polako se smestimo u ležeći položaj. Pri ustajanju se iz položaja sa boka okrenemo na stranu, polako savijemo kolena i pridignemo se rukama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo