Naslovna / Zdravlje

Kada nam zglobovi trpe koji je najbolji način da ih sačuvamo

Priredio/la: S.St.|17:00 - 20. 02. 2023.

Zglobovi i njihove okolne strukture omogućavaju nam da savijamo laktove i kolena, pomeramo kukove, savijemo leđa, okrenemo glavu, kucamo sms poruke. Međutim, starenje, povrede ili nošenje prevelike težine mogu istrošiti i oštetiti hrskavicu i tada se javlja bol…

zglobovi Zglobne strukture (pored zglobne čaure tu su ligamenti, tetive, mišići) omogućavaju optimalnu raspodelu normalnog, mehaničkog stresa sa što manje trenje tokom pokretanja zgloba Foto: Shutterstock

Zglobovi omogućavaju pokretljivost tako što daju fleksibilnost celokupnom koštanom sistemu. Oni omogućavaju različite stepene i vrste kretanja.

Zglobovi trpe zbog prekomerne težine

Zglobovi, koji spajaju naše kosti, osetljivi su na velika opterećenja. Svaki kilogram na našem kosturu  opterećuje naša kolena duplo, to jest sa 2 kg. Takođe, dovodi do dodatnog opterećenja leđa, kukova i stopala. To uzrokuje trošenje koje može da dovede do oštećenja, probadanja i bola. Prekomerna težina takođe može izazivati i upalu. Zbog toga svi  zglobovi, uključujući i ruke, mogu da budu ukočeni, bolni i otečeni.

Osim gojaznosti, postoje i drugi razlozi za pojavu bola u zglobovima, a neki su svakako iznenađujući.

Preterano slanje SMS poruka

Pisanje SMS poruka palcem je veoma opasno. Tetive mogu da se iritiraju zbog čega palac može da ostane u savijenom položaju. Svo to gledanje dole u telefon jednako je loše i za naš vrat i ramena. Svaki centimetar za koji nam je glava pognutija povećava opterećenje naših mišića. Ako savijemo vrat toliko da nam brada dodiruje grudi, to je kao da naš vrat mora da izdrži težinu 5 glava umesto samo jedne.

Prevelika cena nošenja visokih potpetica

Možda izgledaju sjajno, ali što su potpetice više, to se naša težina više prenosi napred. Butni mišići moraju dodatno da se naprežu da bi koleno bilo ravno, što može izazvati bol. Kada se pete podižu, raste i sila „uvrtanja“ u kolenima. Ako ih svaki dan nosimo visoke štikle, povećavamo šanse za osteoartritis.

Nošenje neodgovarajućih cipela

Stare, deformisane cipele ne podržavaju dovoljno stopala i gležnjeve. To nam uništava kolena, kukove i leđa. Takođe, treba voditi računa o tome da nosite odgovarajuće patike za sport kojim se bavite. Duboke patike za košarku, na primer, mogu da zaštite članke od uganuća. Ali ne treba ni preterivati. Previše jastuka ili potpore za luk stopala znači da stopalo ne može prirodno da se pomera, što može da bude uzrok ciklusa neprijatnog bola.

Krckanje zglobova prstiju na rukama

Taj zadovoljavajući zvuk potiče od sitnih mehurića koji pucaju u tečnosti oko zglobova. Ili od trenja ligamenata o kosti. Uprkos nekim upozorenjima, to ne izaziva artritis. Ipak, možda bi bilo pametno da to ne radimo. Jedna studija je pokazala da ova navika može da bude uzrok oticanja ruku i slabljenja stiska.

Zglobovi pate kada nosimo velike, teške torbe

Bilo da se radi o torbici, rancu, tašni ili torbi, prevelika težina može izazvati bol u vratu i ramenima. Velika težina na jednom ramenu narušava ravnotežu i hod. Ako obično nosite stvari samo na jednoj strani, stalno povlačenje prenapreže vaše mišiće i umara zglobove. Ako to radite svaki dan, vaše telo će vam to staviti do znanja.

Korišćenje pogrešnih mišića

Kada previše opterećujemo male mišiće, naši zglobovi plaćaju cenu. Ako treba da otvorimo teška vrata, treba da ih gurnemo ramenom umesto prstima. Kada nešto podižemo s poda, treba da se savijemo u kolenima i odgurnemo snažnim mišićima nogu. Nešto što nosimo treba da držimo blizu sebe dlanovima umesto da naprežemo samo prste.

Spavanje na stomaku

Ovaj način spavanja može da pomogne kod hrkanja, ali ne toliko kod ostatka vašeg tela. Ležanje na stomaku gura glavu unazad, što sabija kičmu. Glava će takođe biti okrenuta u jednom pravcu duže nego ako spavamo na stomaku. Sve to vrši pritisak na druge zglobove i mišiće.

Zglobovi vole istezanje

Ne morate da budete jogi, ali redovno istezanje pomaže da ojačamo mišiće i tetive. Takođe može da ih učini fleksibilnijim. Ovo omogućava našim zglobovima da se lakše kreću i pomaže mišićima oko njih da bolje rade. To je ključ za zdrave i stabilne zglobove.

Ne zaboravite na treninge snage

Kada navršimo 40 godina, naše kosti počinju da bivaju malo tanje i veća je verovatnoća da će se polomiti. Ako izgradimo mišiće treningom snage, to usporava gubitak kostiju i pokreće novi rast. Dakle, ne samo da dobijamo jače mišiće, već i gušće kosti. Zajedno, oni stabilizuju naše zglobove tako da je manja verovatnoća da ćemo se povrediti.

Pušenje i žvakanje duvana

Naši zglobovi će nam biti zahvalni ako prestanemo s ovim lošim navikama. Nikotin iz cigareta i duvana za žvakanje smanjuje protok krvi do naših kostiju i diskova u leđima. Ograničava koliko kalcijuma za izgradnju kostiju vaše telo može da unese. Takođe razgrađuje estrogen, hormon koji vam je potreban za zdravlje kostiju. I usporava novi rast koji zgušnjava kosti. Sve to čini zglobove slabijim i verovatnije da će kukovi biti skloni lomljenju.

Ne spavate dovoljno i kvalitetno

Možda se pitate kako loš san može uticati na naše zglobove. Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi sa artritisom osećaju više bola nakon neprospavanih noći. To je naučnike navelo da bolje prouče. Jedna teorija jeste da nekvalitetan san izaziva upalu u našem telu. Ovo vremenom može da dovede do problema sa zglobovima. Potrebno je više istraživanja, ali u međuvremenu sigurno neće škoditi da se dobro naspavamo.

Ne dozvolite da budete pogrbljeni i tromi

Naše telo je u najboljoj formi kada na njemu radimo, a ne protiv njega. Zato je držanje veoma važno. Kada klonemo u stolici, to stvara veći stres na naše mišiće i zglobove i umara ih. To je kao da uvek kočite umesto da slobodno pritisnete papučicu za gas. Zato budite uspravni, držite leđa ispravljena, a ramena unazad i dole.

Ignorišete bol

Kada vežbate, možda ćete pomisliti da samo treba još malo da izdržite. Istina je da je bol u mišićima normalna pojava. Ali ne ako to traje danima ili ako su nam mišići natečeni ili previše bolni da bismo mogli da ih pomerimo ili dodirnemo. Bol u zglobovima nije normalan, i na to moramo da obratimo pažnju. Ako mislite da ste preterali, smanjite intenzitet vežbanja. Ako bol ne nestane, obratite se lekaru.

Previše vremena provodimo za računarom i zglobovi pate

Predugo sedenje i rad za računarom stvara bol u vratu, laktovima, zglobovima, leđima i ramenima. Problem nije samo loše držanje, već i to što predugo traje. To preopterećuje vaše mišiće. Takođe vrši pritisak na diskove u leđima. Ako sedite u mekoj stolici, poduprite ruke jastucima da biste skinuli teret sa ramena i vrata. Obavezno ustajte i krećite se svaki sat.

Zglobovi su u opasnosti ako nismo u formi i nemamo kondiciju za sportske aktivnosti

Kada trčimo, vozimo bicikl ili igramo tenis, stalno koristimo iste pokrete. Ali ako nismo u formi i nemamo kondiciju, naše telo doživeće stres na svim pogrešnim mestima. Ako preopterećujemo mišiće, to stvara veći pritisak na zglobove i možemo da završimo sa povredom kao što je teniski lakat.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Laki
19:08, 20. 02. 2023.
Odgovori

Неки ,,неодговарајући – нефизиолошки,, положаји горњег дела тела ка унапред а у односу на доњи део тела, моће изазвати исклизнуће пршљена л4 и прикљештење живца, што резултира касније прво слабим а потом и јаком болом и и непокретношчу и по две недеље. Једина помоћ али не и излечење, су тада инекције против болова. Од тада, па заувек у будуће треба да пазимо да не поновимо сличну ,,грешку,, са опасним покретима .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo