Naslovna / Zdravlje

Da li „krckanje“ zglobova prstiju može da dovede do artritisa

Priredio/la: D. T.|13:30 - 19. 11. 2022.

Neki oblici artritisa su nasledni i dovode se u vezu sa mogućom mutacijama gena odgovornih za produkciju kolagena, ipak stručnjaci priznaju da je još mnogo nepoznanica kada je u pitanju lečenje ove bolesti

artritis Artritis je degenerativna bolest koja izaziva bol i upale zglobova, postoji nekoliko različitih vrsta artritisa Foto: Shutterstock

Artritis je degenerativna bolest koja izaziva bol i upale zglobova, postoji nekoliko različitih vrsta artritisa, ali se on najčešće javlja u obliku osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa. Pacijenti se uglavnom žale na smanjenu pokretljivost zglobova, koji je često i topao na dodir, javlja se i slabost u mišićima. Faktori rizika za pojavu artritisa su gojaznost, starost, genetska predispozicija, pol, ali i neke povrede zglobova. Ipak, da li neke nesmotrene navike, kao što je na primer, „krckanje“ zglobova prstiju može kod zdravog čoveka da dovede do pojave artritisa.

Kako dolazi do pojave karakterističnog zvuka?

„Krckanje“ zglobova prstiju“krcka je nešto što neke osobe rade u cilju opuštanja prstiju, a druge osobe nerado slušaju.

– Zvuk koji se čuje kada neko pucketa prstima nastaje usled delovanja mehurića azota u sinovijalnoj tečnosti unutar zglobova, a sinovijalna tečnost je prirodna supstanca, viskozna tečnost koja podmazuje zglob kako bi se umanjilo trenje na zglobnoj hrskavici, rekao je dr Jason Liebowitz, reumatolog iz centra Rockaway u Nju Džersiju za HuffPost.

Fenomen malih zglobova šaka

U osnovi, sinovijalna tečnost omogućava nesmetane pokrete , a kada neko pucketa prstima stvara negativan pritisak.

– Ovaj fenomen javlja se prvenstveno u malim zglobovima šaka i fasetnim zglobovima kičme, usled kojeg dolazi do pucketanja kičme – kaže dr Robert G. Hylland docent Michigan State University College of Osteopathic Medicine.  Ovaj doktor objašnjava da osobe koje imaju pokretljivije zglobove ne mogu da produkuju dovoljno pritiska koji bi doveo do pojave mehurića nisu u stanju da pucketaju prstima.

Da li „krckanje“ zglobava prstiju izaziva artritis?

Nema dokaza da je „krckanje“ zglobova prstiju povezano sa razvojem artritisa, tako da ova navika ne može da na jasan način negativno deluje na zdravlje – smatra dr Liebowitz.

Mnoge studije tokom niza godina nisu uspele da pronađu bilo kakvu korelaciju između pucketanja prstima i artritisa – krovnog termina za niz stanja koja uključuju upale ili oštećenja zglobova. Stručnjaci podsećaju na  višedecenijski eksperiment dr Donalda Ungera kao na dodatni dokaz koji ide u prilog tvrdnji da ne postoji veza između pucketanja zglobova i artritisa. Donald Unger je uradio eksperiment na sebi kako bi testirao hipotezu da „krckanje“ zglobova prstiju povećava rizik od artritisa. Više od 50 godina ovaj doktor je pomerao zglobove svoje leve ruke i to dva puta dnevno. Na kraju eksperimenta je otkrio da nije bilo naznaka artritisa.

Može li ova navika da ošteti tetive?

Stručnjaci dodaju da i pored toga što nema dokaza da „krckanje“ zglobova prstiju može da izazove artritis, postoje potvrde da ova navika, iako retko, ipak može da ošteti tetive.

Časopis Harvard Health Publishing navodi da je bilo „povremenih izveštaja“ o povredama koje se mogu dovesti u vezu sa „preterano snažnim krckanjem prstiju“, ali naglašava da su to ekstremni izuzeci. Studija iz 1990. godine povezuje ovu naviku sa pojavom otoka ruku i i manjom snagom stiska ruku. Ipak, čini se da su ovi potencijalno štetni efekti izuzetno retki. Lekari kažu da se neke osobe brane od stresnih situacija „krckanje“ zglobova prstiju.

Šta uzrokuje artritis?

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa. Osteoartritis je stanje tokom kojeg dolazi do oštećenja hrskavice zahvaćenog zgloba. Nekada su ova oštećena blaga, ali u nekim slučajevima mogu dovesti pacijenta do invaliditeta. Hrskavica na krajevima kostiju ima zadatak da obezbedi lakše pokrete kostiju i onemogući „sudar“ dve kosti unutar zgloba. Kod osteoartritisa dolazi do sužavanja ovog zglobnog prostora zbog gubitka hrskavice.

Artritis nekada može biti i posledica autoimunih oboljenja kao što su reumatoidni artritis i psorijatični  artritis, nekih infekcija poput stafilokokne ili lajmske bolesti, upotrebe nekih lekova. Neki oblici artritisa su nasledni i dovode se u vezu sa mogućom mutacijama gena odgovornih za produkciju kolagena, ipak stručnjaci priznaju da je još mnogo nepoznanica kada je u pitanju lečenje ove bolesti. Savet je da se obratimo stručnjaku ako osetimo bol u zglobovima, ukočenost ili otok.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo